Sinikan Vihervinkit vuoden alkuun. Jatkoaikaa jouluistutuksille.

Piha

Lue hortonomi Sinikka Neuvosen vihervinkit vuoden alkuun. Anna jatkoaikaa jouluistutuksille ja tarkista mikä on tärkeää tammikuussa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jatkoaikaa jouluistutukselle

Joulun kukkalaitteesta riittää iloa vielä pitkään uudelle vuodelle, kun sitä vähän tuunaa ajankohtaan sopivaksi.

Katso vinkit tästä:

 1. Loppuun kukkineiden pikkutulppaaneiden tai karrelle kuivuneen joulutähden tilalle voi sujauttaa vielä uuden hyasintin tai tulilatvan, jotka eivät paljon maksa poistomyynnissä.
 2. Varisevat havut ja käpertyneet mahoniat vaihdetaan tuoreisiin mustikanvarpuihin, marjakuusenoksiin tai muuhun aina vihantaan.
 3. Muhkeat kävyt ja kynttilävahaan dipatut kuivatut ruusut korvaavat joulupallot, rusetit ja muun blingblingin.
 4. Sammalet ja jäkälät pysyvät raikkaina, kun niitä välillä sumuttaa tai jopa liottaa vedessä ja puristelee kuivaksi, vaikka itse multaa ei tarvitsisi kastella.
 5. Pesiin ja koreihin istutetut pienet viherkasvit kannattaa lopulta ottaa talteen ja siirtää ruukkuihin kasvamaan.
 6. Marraskuun kaktukset voivat kukkia uudelleen jo keväällä tai ainakin ensi syksynä, kun ovat saaneet viettää kesän ulkona.
 7. Muratit viihtyvät hämärässäkin huoneessa ja mehiruusukkeet lähes ilman kastelua ikkunalaudalla uudelleen ruukutettuina.
 8. Metsäisen istutuksen voi aikanaan siirtää kuistille, ja kevään tullen siihen voi siirtää ensimmäisiä leskenlehtiä tienpenkasta tai istuttaa pääsiäisen ajan pikkunarsisseja.

Lumi antaa aroille kasveille hyvän talvisuojan

Lumikellot

Lumikellot

Lumen tulo saattaa askarruttaa tänä talvena toisella tavalla kuin vuosi sitten. Jos kunnon hanget saadaan, on hyvä kiertää puutarhassa ja tallata nuorten hedelmäpuiden rungon ympärykset niin, etteivät peltomyyrät kalua niitä kuorettomiksi.

Lumen tiivistäminen edistää myös maan routaantumista ja pitää vesimyyrät loitommalla juuristosta. Jäniksetkin yltävät hangen päältä näykkimään oksankärkiä, joten verkkosuojuksen ympärillekin on hyvä tallata vähän vallihautaa joka tuiskun jälkeen.

Lumi antaa aroille kasveille hyvän talvisuojan. Jos lunta on vielä vähän, kannattaa yhä suojata ruusut, laventelit, muratit, jouluruusut, syysvuokot ja muut arat talvehtijat ensin havukerroksella, joka vähitellen kerää lunta päälleen ja säilyttää maanrajan ilmavana.  


Tärkeää tammikuussa

 

Lämpökompostorin käynnistelyä

Jos vielä saadaan kunnon talvi ja jos pakkanen jäähdyttää lämpökompostorin niin, että se uhkaa täyttyä, voit ehkä siirtää koko pömpelin autotalliin ja käynnistää sen lämpöpuhaltimella ja kuumavesipulloilla. Ohjaa suotovedet alusastiaan, kanisteriin tai muuten niin, etteivät ne valu lattialle.

Lisälämpöä talvettaville kasveille

Maakellariin tai talvetettavien kasvien varastoon on myös syytä järjestää lisälämpöä pakkasten uhatessa. 200 watin pakkasvahti ei paljon maksa, mutta hyöty voi olla korvaamaton.

Sinitiainen (kuva Tero Pelkonen)

BirdLife järjestää lintujen Pihabongaus-tapahtuman tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Osallistuminen on helppoa eikä kyse ole kilpailusta, vaan mukavasta luonnon tarkkailusta. Tietoa löytyy osoitteesta www.pihabongaus.fi

Idea – henkeä vanhoihin kukkasipuleihin

Unohtuiko syksyllä pussillinen kukkasipuleita istuttamatta puutarhaan? Ei hätää, vielä ehtii.

 1. Istuta sipulit nyt ruukkuihin vieri viereen
 2. Kastele hyvin ja siirrä kellariin tai kylmiöön juurtumaan.
 3. Kastele muutaman kerran kevättalvella.
 4. Siirrä ruukut valoon huhtikuussa, kun niissä on jo selvät idut.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lintulauta narsissi talvi talvipuutarha