MAINOS

Sinikan vihervinkit toukokuu 2012 – Vihannestarhurit vauhtiin

Piha

Kasvimaa on toukokuun sana. Heti kun maa on kuivahtanut, kannattaa olla paikalla muokkaamassa ja muotoilemassa. Kevään kosteus antaa puhtia siementen itämiseen.Puutarhaelämää ympäri vuoden. Hortonomi Sinikka Neuvosen parhaat vinkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kaalien ja muiden ristikukkaisten kasvattaminen on joskus tuskien tie, ja joskus se ei onnistu ollenkaan. Sain taannoin naapurilta pari kourallista pontevia parsakaalin taimia ja istutin ne saman tien kasvimaalle. Aluksi kaikki näytti hienolta, mutta kun seuraavana päivänä palasin kaalimaalle, siellä olikin tuhat tasajuovakirppaa lopettelemassa iloisia syöminkejään. Ensimmäistäkään parsakaalia en saanut pelastetuksi. Ne tuhkat, jotka hädissäni kylvin taimille, olisin yhtä hyvin voinut ripotella päälleni.

Yleensä tuholaisten vioitukset ovat siedettäviä eikä muutama toukanpurema tunnu missään. Kirppojen tie kannattaa kuitenkin ennemmin tukkia etukäteen kuin lähteä hädän hetkellä myrkkyä etsimään. Tänä keväänä suojaan ainakin rukolat ja retiisit hyönteisverkolla.

Syreenien aikaa

Pihasyreenien kukkiessa pihat ja kylänraitit ovat ihanimmillaan. Kukinnan alku voi liukua kolmekin viikkoa touko– kesäkuun vaihteessa. Kyse on kevään lämpösummasta – kun tietty asteluku täyttyy, kukinta alkaa. Karjatilallisille syreenin kukkien avautuminen on aina ollut myös varma merkki säilörehun teon aloittamiseksi. Vanhoista ja alhaalta harventuneista syreenipensaista saat hienot, monirunkoiset kukkapuut, kun poistat liiat versot ja sivuhaarat.

Silkkiä ja pitsiä

Kylvökukkien siemenhyllyjen ääressä iskee helposti hulluus, jollei ole etukäteen tehnyt lujia päätöksiä ja selvittänyt muutamia tärkeitä seikkoja, kuten esikasvatusta ja kukintaaikoja. Yksi parhaista perinnekukista on maloppi, Malope trifida. Tämä viehko, liki metriseksi kasvava malvakasvi on kuin suoraan satukirjasta: ruusunpunakukkainen, silkinhohtava, jalomuotoinen, heleälehtinen. Se on helppo ja vaatimaton, kukkii myöhäiseen syksyyn ja viihtyy maljakossa. Malopilla on myös tyylikäs tapa lopettaa kukintansa: kun kukka kuihtuu, verholehdet jäävät koristamaan latvoja ja hiutuvat lopulta seittimäiseksi pitsiksi.

Kasvaa seinällä

Jos pihastasi ei löydy sopivaa kohtaa kasvimaalle, kasvata yrtit ja muut herkut tikkailla. Lämmin seinusta sopii paikaksi kätevälle kasvutikakselle. Hyllyjen väliä voi muutella ja samaan sarjaan voi hankkia tikkaan alle mahtuvan säilytyslaatikon.

 

Idea

Helppo taimisuoja. Leikkaa pohja pois muovisesta oluttuopista ja paina alassuin multaan vastaistutetun kesäkurpitsan tai muun kylmänaran taimen ympärille.

Monivuotinen sitruuna-ajuruoho on myös kaunis maanpeitekasvi.

Yrttien vuosi.

Vuoden Vihannes 2012 käsittää kaikki tuoreyrtit. Kasvihuoneilla tuotettuja yrttejä on kaupan kolmisenkymmentä erilaista, mutta kotipuutarhureitten ruukuissa ja yrttitarhoissa valikoima on paljon runsaampi. Vaivattominta on kasvattaa yrttimaalla liperiä, iisoppia, ruohosipulia, ranskanrakuunaa, sitruuna-ajuruohoa ja muita monivuotisyrttejä. Ne nousevat maasta joka kevät ja monet antavat satoa jo toukokuussa.

Kylvöjen aikataulu.

Niin pian kuin kasvimaat ovat kuivahtaneet, on kiire käydä touon tekoon. Juurikkaat, lehtisalaatti, lamopinaatti, härkäpapu ja retiisi sekä useimmat yrtit voit kylvää aikaisin. Toukokuun jälkipuoliskolla voit kylvää parsakaalin, kyssäkaalin ja lantun sekä istuttaa sipulit. Kylvä herneet kuun lopulla. Avomaan kurkun, pensaspavun ja punajuurikkaan kylvöt tehdään vasta kesäkuun alussa.

Veriapila kukkii pitkälle syksyyn tumman verenpunaisena ja kukat säilyvät kauniina maljakossakin. Tämän yksivuotisen kasvin voit muokata maahan myöhään syksyllä maanparannukseksi.

Kukkivat maanparantajat.

Jätä osa kasvimaasta kesän ajaksi keräämään voimia ja kylvä siihen silmäniloksi yksivuotisia vihantalannoituskasveja. Ne ovat verrattomia maanparantajia. Punakukkainen veriapila ja tuoksuva persianapila ovat typenkerääjiä. Sininen, pitkään kukkiva hunajakukka ja pirteä kehäkukka viihtyvät kuivilla kasvupaikoilla. Yksivuotinen raiheinä itää nopeasti ja sopii täytteeksi muiden lajien joukkoon.

Kääpiökurjenmiekan kukinta kestää pari viikkoa, jos vain tarjolla on hiukankin varjoa.

Kivikon kurjenmiekka.

Usein jo toukokuun lopulla kukkiva kääpiökurjenmiekka, Iris pumila, viihtyy valoisissa kivikkoryhmissä. Jos se on ollut paikallaan jo useamman vuoden, levitä maavarsien suojaksi ohuelti multaa. Jaa kasvi elokuussa ja istuta kunnostettuun maahan aivan pinnan tuntumaan. Silloin se kukkii niin hienosti kuin vain uskallat toivoa.

Ruohosilppu ruokkii ja suojaa maata. Laita silppua 10 senttiä paksulti, niin se ei hupene aivan hetkessä.

Ruohosilppu ravitsee.

Tarvitaan keräävä ruohonleikkuri ja paljon nurmikkoa, jotta ruohosilppua riittää kasvimaan tarpeisiin. Jos kerääjää ei ole, kerää pitkää heinää pientareita ja joutomailta, haravoi kasalle ja ajele yli tavallisella leikkurilla. Levitä silppu taimien väleihin ennen kuin se lämpenee ja kostuu liiaksi. Katetta juurelle. Pidä nuorten puuntaimien – myös hedelmäpuiden – rungonympärykset metrin halkaisijalta mulloksella, levitä pintaan sanomalehteä ja päälle 5-7 sentin kerros risuhaketta. Jätä rungon tyvi kuitenkin paljaaksi. Kate torjuu myös rungon kolhuja, kun ei tarvitse yrittää leikata nurmikkoa runkoa hipoen.

Saksankirveli on vanha lääke- ja maustekasvi.

Pientä purtavaa.

Saksankirveli on yksi niistä yrttitarhan lajeista, jota on syytä pitää hieman tavallista tarkemmin silmällä. Se näet siementää vallattomasti ja leviää omin luvin naapurin puolellekin. Ihanasti tuoksuvan kukinnan jälkeen siemenet kehittyvät nopeasti, ja kun ne vielä ovat vihreitä ja raikkaan aniksenmakuisia, niitä on mukava poimia purtavaksi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

puutarhanhoito syreeni yrtit