MAINOS

Sisääntulossa tuoksuu havu

Piha

Joka syksy floristi Anne Kuparinen vaihtaa sisääntulonsa kesäkukat kylmää kestäviin syyskasveihin. Vaaleanpunaiset kanervat saivat tällä kertaa kumppaneikseen pienet kuusipuut.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kuva: Hänen sisäänkäyntinsä ympärillä on yleensä kolme tai neljä pikkuryhmää, jotka alati muuttavat ilmettään. Joulun alla kynttilät ja lyhdyt lisääntyvät kaksin verroin. 

Floristi Anne Kuparisen syysistutusten havunoksat ovat peräisin viereiseltä tontilta, naapurin kaatamasta kuusipuusta. Materiaalista ei ole ollut pulaa, sillä valmiiksi pätkittyjä kuusenoksia kertyi yhteensä kolme jätesäkillistä. Niistä sukeentui yhden päivän aikana pienimuotoinen kuusimetsikkö sisääntulon ympärille.

– Kuusipuita väsätessäni mietin, mikä olisi sen tummanvihreille oksille sopiva värikumppani, Anne kertoo.

Hän päätyi vaaleanpunaiseen, sillä se erottuu hyvin ympärillä vellovasta keltaoranssista syysruskasta. Kymmenkunta marjapuuronpunaista kanervaa (Calluna) sekä lasikuvuissa tuikkivat kynttilät riittivät sisääntulon värintuojiksi.

Itse tehtyjen kuusipuiden lisäksi Anne on tuonut mökiltään pieniä kuusenalkuja saviruukkuihin. Hän on katkaissut niiden rungot tyvestä poikki, karsinut alaoksat ja istuttanut kuuset samaan multaan, jossa kesäkukat aiemmin varttuivat.

– Kuuset kestävät ulkona hyvin kevääseen asti.

Lisää kauniita kuvia seuraavalla sivulla. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Omasta pihasta ja metsästä saat hyvää materiaalia sisääntulon somisteeksi.

 

Leikattu ja karsittu kuusen runko on työnnetty noin 20 senttiä syvälle multaan, jolloin se pysyy napakasti pystyssä tuulessakin. Ruukku on hyvä siirtää katoksen alle talveksi, sillä jäätynyt multa voi rikkoa saviruukun. Ainavihanta Orjanlaakeri (Ilex aquifolium) on suosittu joulukoriste muun muassa Britanniassa.

Leikattu ja karsittu kuusen runko on työnnetty noin 20 senttiä syvälle multaan, jolloin se pysyy napakasti pystyssä tuulessakin. Ruukku on hyvä siirtää katoksen alle talveksi, sillä jäätynyt multa voi rikkoa saviruukun.

Ainavihanta Orjanlaakeri (Ilex aquifolium) on suosittu joulukoriste muun muassa Britanniassa. Anne käyttää usein tämän ikuista elämää symboloivan kasvin oksia joulukimpuissaan. Sellaisenaankin nippu marjaisia oksia on komean näköinen maljakossa. Myös kotimaisista pensaista, kuten ruusuista, aronioista ja sorvarinpensaista, saa helposti vaasillisen väriä ovenpieleen.

Kuusipuiden tueksi Anne on muotoillut kanaverkosta kartiotötterön, johon hän on pujottanut havunoksia alhaalta ylöspäin edeten.
Havunoksat ovat Annen mielestä verraton sidontamateriaali. Oksien keräämiseen metsästä tarvitset maanomistajan luvan. Valmiiksi pätkityistä, noin 30-senttisistä oksista saa helposti ja joutuisasti jouluisia koristeita. Kuusipuiden tueksi Anne on muotoillut kanaverkosta kartiotötterön, johon hän on pujottanut havunoksia alhaalta ylöspäin edeten. Oksia ei Annen mukaan tarvitse erikseen kiinnittää, kunhan tyven pujottaa tarpeeksi syvälle verkkoon. Limittäin ladotut oksat tukevat toinen toistaan, minkä ansiosta kuusipuusta tulee muhkea ja tuuhea.

Sisääntulossa on kaksi pääväriä: havunvihreä ja vaaleanpunainen Annen syyskasvisuosikki on kanerva (Calluna).
Sisääntulossa on kaksi pääväriä: havunvihreä ja vaaleanpunainen. Väreistä puhuttaessa Anne Kuparisen mielestä vähemmän on enemmän – monivärisestä sommitelmasta kun tule helposti sillisalaatti. Lisäksi harmaansininen puutarhatuoli ja ruostuneet huonekalut tuovat kokonaisuuteen hillittyä lisäväriä. Tähän sommitelmaan on helppo lisätä väriä tarvittaessa. Anne onkin täyttänyt lasipurkit pinkillä koristesoralla, joka sointuu hienosti yhteen kynttilöiden ja kanervien kanssa. Sora on helppo vaihtaa joulun jälkeen toiseen väriin tai nakata kokonaan pois. Anne on halunnut säilyttää havupuut luonnollisessa kuosissaan, mutta välkettä ja lisäilmettä niihin saa vaivatta jouluvaloilla tai erilaisilla koristeilla.

Annen syyskasvisuosikki on kanerva (Calluna). Se muistuttaa muuten luonnonkanervaamme (C. vulgaris), mutta kukkarunsaus on ylenpalttisempaa. Kellokanervaan (Erica) verrattuna kanerva ei varista kukkiaan yhtä herkästi, kunhan mullan muistaa pitää tasaisen kosteana. Anne on huomannut, että istutus ennen pakkasia pitää kanervat kauniina pitkään, jopa kevääseen asti. Anne suosittelee vaihtamaan syksyisin kesäkukat kylmää kestäviksi syyskasveiksi sitä mukaa, kun ne ränsistyvät. Pientä pakkasta kestävät tai tyylikkäästi kuivuvat kasvit, kuten muratti (Hedera helix), lamosalali (Gaultheria procumbens) ja hopealanka (Leucophyta brownii), kannattaa jättää kesäastioihin syyskasvien seuraksi.

Ensilumi puuteroi kauniisti pihan ja havukoristeet. Raskas suojalumi kannattaa myöhemmin ravistella pois, jotta havukoristeet pysyvät koko talven tuuheina ja pörheinä. Herkkä syklaami on alkusyksyn kausikukka, joka viihtyy ulkona niin kauan, kun lämpötila pysyy nollan tienoilla.

Ensilumi puuteroi kauniisti pihan ja havukoristeet. Raskas suojalumi kannattaa myöhemmin ravistella pois, jotta havukoristeet pysyvät koko talven tuuheina ja pörheinä.

Herkkä syklaami on alkusyksyn kausikukka, joka viihtyy ulkona niin kauan, kun lämpötila pysyy nollan tienoilla. Yöpakkasten ajaksi Anne siirtää kasvin turvaan sisälle ja jälleen päiväksi ulos. Näin syklaami kukkii viikkoja, kun sisällä lämpimässä sen kukinta olisi melko nopeasti ohi. Kukkakauppiaana aikoinaan työskennellyt floristi leikkaa välillä kasvin pitkiksi venyneet kukat syyskimppuihin.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

imu istutus kana kesä kesäkukat kuusi muoto naapuri