Kuvan punainen nuoli: Laseissa on irrotettavat tiivisteet.

Paritalon vanha terassi toimi aiemmin sekalaisena puu- ja pyöräkatoksena, jonka siistiminen vieraskuntoon vaati voimia. Myös rikkinäinen tiiliseinä ja välikatto ärsyttivät silmää.

Vuosien haave terassiremontista sai viime keväänä alkupotkun Lumonin messuosastolta. Perhe halusi siistin monitoimiterassin ja upean lasiseinän, jonka voi myös lukita.

Lumonin tuotepäällikkö Mikko Meronen otti paikan päällä tarkat mitat ja varmisti, että kattorakenteet kestävät lasiseinän painon. Kiireinen isäntä pestasi lisäksi Lumonin suositteleman rakennussuunnittelijan, joka hoiti paperityöt ja terassikuvat rakennusluvan hakemista varten.

Tältä terassi näytti ennen
Tältä terassi näytti ennen.

Lupaa odotellessa perhe pestasi avuksi timpurin, joka rakensi isännän kanssa ensin uuden sisäkaton. Välikattoon asennettiin höyrysulkukangas estämään sisältä tulevan ilman virtaus yläpohjaan. Valaistukseksi valittiin kauko-ohjatulla himmentimellä säädettävät halogeenit.

Seuraavaksi timpuri paikkaili tiiliseinän lohkeamat sekä maalasi seinän ja sokkelin.

Koko lattia uusittiin perustuksia myöten. Lattia piti saada tarkasti suoraksi ja oikean korkuiseksi erityisesti tulevan lasiseinän kohdalta. Terassin alta vedettiin kolme ilmastointiputkea alapohjan tuuletuksen varmistamiseksi.

Lasitus ulkopuolelta
Lasituksen ulkopuolelle asetettiin ruskea tippavesilista, joka ohjaa enimmät sadepisarat laseista pois.

Millin tarkasti. Vaikka perustyöt vaativatkin aikaa, sujui itse terassilasien asennus reilussa työpäivässä. Lumonin asentaja Rami Koskela jäykisti ensin terassin katon alumiinikulmalla, joka myös jakaa lasien painon tasaisesti koko seinän pituudelle. Kun lattian ja katon liukukiskot olivat paikoillaan, oli lasien vuoro. Suurin jännitys seurasi kiinteän päätylasin asentamisessa.

– Katon on paras kestää, tämä lasi painaa 60 kiloa, Koskela huikkaa ja nostaa levyn apumiehen kanssa paikoilleen.

Ihan pienestä törmäyksestä lasi ei miesten mukaan tosin rikkoudu, sen verran kestävää karkaistu lasi on. Muut lasit sujahtivat paikoilleen kevyemmin. Silikonisprayta uriin ja homma on valmis!

– Lattian liukukisko kannattaa puhdistaa roskista säännöllisesti, Koskela opastaa.

Myöhemmin lasiseinä sai myös kahteen oveensa lukot.

 – Terassistamme tuli todella viihtyisä! Vietimme siellä hauskoja pikkujouluja marraskuun lopussa – tosin lämmitinten voimin, emäntä kertoo.

Kovimmilla pakkasilla terassi toimi mainiona ”pölypunkintappokammiona” petivaatteille. Pikkupakkasella se taas oli oiva lisäjääkaappi.

Ensi talveksi perhe lisää katon välipohjaan eristystä ja hankkii muutaman lämmittimen lisää.

– Urakka kannatti. Huoneistomme kerrosala kasvoi 27 neliömetrillä ihan virallisestikin, isäntä ja emäntä kertovat. 

Uusi terassi toi lisää tilaa
Monikäyttöiset kalusteet viihtyvät myös lasien ulkopuolella. Aurinkoisella säällä pienet pöydät kannetaan ulos – juhlissa niistä voi koota neljän metrin pitopöydän. Iskun Laituri-kalusteiden materiaalina on puulta näyttävä muovi ja alumiini. Istuintyynyt Kodin Anttilasta, matot Ikeasta. Punainen nuoli: Rento riipputuoli vie vain vähän tilaa. Thaimaalaisen Mlabri-heimon tekemiä riippumattoja voi tilata myös netistä: www.jumbohammock.com.

Mitä maksoi?

Lasitus 5 600 euroa (Lumon)
Laituri-kalusteet 1500 euroa (Isku)
Matot 49,95 euroa (Ikea)
Tone-istuintyynyt noin 10 euroa/kpl (Kodin Ykkönen)
Lievästi kyllästetyt AB-terassilaudat 480 euroa (RTV)
Pääsuunnittelijan työ lupahakemuksineen ja piirroksineen 750 euroa