Esimerkiksi Thaimaassa rakennuksissa esiintyy paljon termiittejä, jotka voivat syödä huonekaluja tai jopa sähköjohtoja aiheuttaen oikosulun. Myös Suomessa tuhoeläimet voivat olla varsinainen päänvaiva, mutta harva kodinomistaja tulee ajatelleeksi niitä.

  • Meillä Suomessakin on hyvin paljon vakavasti otettavia tuhoeläimiä ja -hyönteisiä. Esimerkiksi rotat ja hiiret eivät ole vain epämiellyttäviä vaan myös aiheuttavat vaurioita etenkin puurakennuksille ja sähköjohdoille, kertoo Ifin kotitalouksien omaisuusvakuutusten johtaja Veli-Pekka Kemppinen.
  • Hyönteisten puolella pahimpia tuholaisia ovat hevosmuurahaiset, tupajumit ja muut vastaavat: jos ne saavat rauhassa elää puurakenteissa, ne voivat aiheuttaa jopa niin pahoja vaurioita, että puurakenteet pitää uusia.

Tuholaisvauriot lisääntymässä

Suomalaisissa kotivakuutuksissa tuhoeläinten aiheuttamat vahingot on yleensä rajattu korvausten ulkopuolelle. Markkinoille on kuitenkin nyt tullut laajennettu kotivakuutus, johon tuholaisvahingot on otettu mukaan. Vakuutuksen ottajalla on jatkossa mahdollisuus saada korvauksia, jos puurakenteet ovat vaurioituneet niin pahasti, että ne on uusittava.

Tuholaisvahingot on otettu mukaan vakuutuksen piiriin, koska niiden uskotaan lisääntyvän jatkossa ilmaston muuttumisen ja talvien lämpenemisen myötä. Samanlaista kehitystä on nähtävissä Ruotsissa, Etelä-Norjassa ja Tanskassa, joissa tällaiset vahingot ovat yleisempiä kuin meillä.

– Toinen syy vakuutusten laajentamiseen on se, että suomalaisilla on maaseudulla yhä enemmän kakkosasuntoja, joissa vaurioriski saattaa lisääntyä oleellisesti. Kun mökeissä pidetään peruslämpö päällä ja eristykset ovat kunnossa, puolilämmin tila tarjoaa hyvän kasvupohjan tuholaisille, Kemppinen sanoo.

Tuhoeläimet ovat suurin riski omakotitaloissa ja vapaa-ajan asunnoissa, joista suurin osa on jo nyt vakuutettu. Tuholaisten varalla vakuutusta on kuitenkin vain ani harvalla, sillä sekä niiden aiheuttamat vauriot että mahdollisuus saada turva ovat Suomessa vielä melko uusia asioita.

Reiät ja äänet merkki tuholaisista

Tuhojaan tekeviä jyrsijöitä voidaan torjua esimerkiksi myrkyllä tai pyydyksillä. Hyönteisten osalta torjunta onkin jo vaikeampaa, ellei jopa mahdotonta.

– Tuholaisriski on enemmän kiinni rakennuksesta ja asuinympäristöstä. Jos hyönteiset iskevät, niin ne iskevät, eikä asialle voi hirveästi tehdä itse, Ifin Veli-Pekka Kemppinen sanoo.

Ensimmäinen merkki tuhoeläimistä ovat muun muassa rakenteisiin ilmestyvät reiät sekä epämääräiset äänet rakenteiden sisällä. Jos omakotitalossa epäillään olevan tuholaisia, on syytä ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka sekä hoitaa tuholaisten poistamisen että tekee kartoituksen vahinkojen laajuudesta.

Faktaa:

  • Tuhoeläimet, kuten jyrsijät ja hyönteiset, iskevät useimmiten runkopalkkeihin ja hirsirakennuksiin, ja aiheuttavat niissä pahimmat tuhot.
  • Tuhoeläimet ovat yleinen riesa jo muissa Pohjoismaissa, ja niiden uskotaan lisääntyvän myös Suomessa. Lämpenevä ilmasto ja etenkin Etelä-Suomen leudot talvet tarjoavat tuholaisille hyvän kasvupohjan. Tuholaisia esiintyy yhä enemmän myös kakkosasunnoissa ja mökeissä, jotka pidetään koko ajan puolilämpiminä.
  • Esimerkiksi If kotivakuutusten uusi LaajaPlus-turva kattaa myös omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen tuhoeläinvahinkoja, jotka on aikaisemmin rajattu korvausten ulkopuolelle suomalaisissa vakuutuksissa. Puurakenteille uusimista vaativat tuhot korvataan, mutta ulkovuoraukselle ja pinnoitteille aiheutuvia vahinkoja turva ei kata.