Myyristä eroon

↑Vesimyyrä.

Peltomyyrät ja vesimyyrät aiheuttavat eniten harmia

Peltomyyrät ovat myyristä runsaslukuisimmat ja vahingoittavat puita ja pensaita eniten järsimällä niiden kuorta lumen alla. Vesimyyrät syövät kasvien juuria ja kuljettavat maan alla esimerkiksi perunoita omiin varastoihinsa. Vesimyyrä saattaa syödä kasvin ihan juurettomaksikin.

Myyristä eroon
↑Kontiainen eli maamyyrä.

 
Kontiaiset eli maamyyrät eivät nimestään huolimatta ole myyriä. Ne ilmastoivat käytävillään joskus liikaa juuristoalueita, mutta eivät vahingoita kasveja syömällä niitä.
 
Myyristä eroon
↑Vesimyyrän aikaansaama multakasa on kontiaisen kekoa suurempi ja muodoltaan vaihtelevampi. Käytävän aukko näkyy kasan vieressä.

Miten tunnistan eri myyrälajit?

Peltomyyrä jättää jälkeensä jyvämäisiä ulosteita ja heinänsilppumakkaroita. Se ei tee kekoja ja on muutenkin melko huomaamaton. Se näyttää nappisilmäiseltä hiireltä, mutta on lyhythäntäinen.

Vesimyyrä on myyristä suurin, ja sillä on pitkä häntä. Sen käytävät ovat suuria, käytävän suuaukon vieressä on iso multakeko. Otus pysyttelee visusti piilossa ja tekee tuhojaan maan alla.

Kontiainen on sokea, suuriräpyläinen hyönteissyöjä, joka on maassamme rauhoitettu. Se tekee hyvää työtä kuohkeuttamalla maata ja syömällä muun muassa haitallisia turilaan toukkia.

Milloin myyriä kannattaa torjua?

Kesä on oikea aika vesimyyrän torjuntaan. Asenna loukku käytävään sen ilmaannuttua ja nosta vaikkapa ämpäri päälle suojaksi.

Peltomyyrää kannattaa torjua syksyllä laittamalla taimisuojat ja talvella tallaamalla lunta puiden ja pensaiden ympäriltä. Sirottele lumeen ilmestyviin hengitysreikiin Klerat-myyränsyöttiä.

Mekaaninen este on varmin tapa pitää jyrsijät loitolla. Asenna tiheäsilmäinen verkkolieriö istutuskuoppaan juuriston suojaksi ja toinen maan pinnalle rungon ympärille.

Näin karkoitat myyrät
↑Puiden rungot kannattaa suojata peltomyyriltä tiheäsilmäisellä verkolla. Verkon liepeet upotetaan kunnolla maahan.

Voiko myyrän tuhoja korjata mitenkään?

Jos peltomyyrä on järsinyt pikkutaimesta latvan, voit ohjata jonkin oksista kasvamaan uudeksi latvaksi ja poistaa ympäriltä muut oksat eli kilpalatvat.

Järsittyä puunrunkoa voit kokeilla sillastaa: aseta puun verso vaurioituneen kohdan yli ja laita sen viistetyt päät tiiviisti kuoren reunojen alle.

Jos vesimyyrä on järsinyt esimerkiksi nuoren omenapuun juuret kokonaan, istuta puu ruukkuun, jolloin se kasvattaa uusia juuria. Perennoja voit myös ottaa ruukkuihin tehohoitoon.

Näin karkoitat myyrät
↑Myyrän syömä kuorivaurio on ylitetty sillastamalla. Sillastus tehdään keväällä mahlan virratessa. Sillastusoksat otetaan kellariin jo aiemmin kevättalvella.

Myyristä eroon – karkota myyrät näillä vinkeillä!

  • Viritä rotanloukku vesimyyrän koloon syksyllä. Laita syötiksi omenaa tai pähkinää. Peltomyyriä voit pyytää loukulla maan päältä.
  • Asenna rungonsuojaksi tiheäsilmäinen verkko peltomyyrän jyrsinnän estämiseksi. Taita verkonliepeet loivasti ulos- ja ylöspäin ja asenna verkko parikymmentä senttiä maan sisään.
  • Suojaa taimet ja kukkasipulit asentamalla verkko juuriston ympärille istutuskuoppaan.
  • Pelto- ja vesimyyrien torjuntaan sopivat Klerat-myyränsyötti sekä Myyrämuuri-koivuntisle.
  • Niitä korkeat heinikot, jotka tarjoavat myyrille suojaa. Jyrsijät eivät myöskään viihdy hiekkaisilla mailla.
  • Sirottele kananlantarakeita istutuskuoppiin ja myyränkoloihin. Hajun pitäisi tepsiä.
  • Ultraääneen perustuvaa, maahan työnnettävää myyränkarkotinta myydään rautakaupoissa noin 30 eurolla. Joskus toimii, aina ei.
  • Pidä ulkona radio päällä.
  • Osta puutarhaan trampoliini ja anna lasten pomppia siinä mielin määrin.
  • Hanki kissa tai myyriä saalistava koira.

 

Vinkit perustuvat myyrätutkijoiden havaintoihin sekä toimituksen omiin ja lukijoiden lähettämiin vinkkeihin. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lue myös: Rellestävät myyrät kuriin – kevätleikkausten kulta-aika alkaa, Varaudu suureen myyräkantaan luonnollisin keinoin, Karkota myyrät ja etanat – nokkosista on moneksi, Hyötypuutarhan kevättalkoot, Puutarhan tuholaiset kuriin, Puutarhassa esiintyviä tuholaisia, 7 kysymystä ja vastausta huonekasvien tuholaisista, Puutarhan hyönteiset – älä tuhoa näitä ja Uutuuskirja puutarhan hyvinvoinnista, Ruusuja vaivaavat tuhoeläimet ja Ruusujen tavallisimmat tuhoeläimet