Myyristä eroon: näin karkoitat myyrät

Etelä-Suomeen on odotettavissa vilkas myyräsyksy. Opettele tunnistamaan eri myyrät, jotta tiedät mitä ja miten torjua – tai onko siihen edes tarvetta.
Miten päästä myyristä eroon mahdollisimman helposti? Runsaina myyrävuosina tuhoja on vaikeaa välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, pensaisiin, sekä puiden kuoriin ja oksiin. Tässä tekstissä kerromme sinulle, miten pääset myyristä eroon.
Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; hyönteisiä ja matoja syövä maamyyrä eli kontiainen on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei alapuolella.

Vesimyyrä
1. Mitkä myyrät tekevät eniten tuhoa puutarhakasveille?
Peltomyyrät ovat myyristä runsaslukuisimmat ja vahingoittavat puita ja pensaita eniten järsimällä niiden kuorta lumen alla. Vesimyyrät syövät kasvien juuria ja kuljettavat maan alla esimerkiksi perunoita omiin varastoihinsa. Vesimyyrä saattaa syödä kasvin ihan juurettomaksikin.
Kontiainen eli maamyyrä

Vesimyyrän aikaansaama multakasa on kontiaisen kekoa suurempi ja muodoltaan vaihtelevampi. Käytävän aukko löytyy kasan vierestä.
2. Miten tunnistan eri myyrälajit?
Peltomyyrä jättää jälkeensä jyvämäisiä ulosteita ja heinänsilppumakkaroita. Se ei tee kekoja ja on muutenkin melko huomaamaton. Se näyttää nappisilmäiseltä hiireltä, mutta on lyhythäntäinen.
Vesimyyrä on myyristä suurin, ja sillä on pitkä häntä. Sen käytävät ovat suuria, käytävän suuaukon vieressä on iso multakeko. Otus pysyttelee visusti piilossa ja tekee tuhojaan maan alla.
Kontiainen on sokea, suuriräpyläinen hyönteissyöjä, joka on maassamme rauhoitettu. Se tekee hyvää työtä kuohkeuttamalla maata ja syömällä muun muassa haitallisia turilaan toukkia.
3. Milloin myyriä kannattaa torjua?
Kesä on oikea aika vesimyyrän torjuntaan. Asenna loukku käytävään sen ilmaannuttua ja nosta vaikkapa ämpäri päälle suojaksi.
Peltomyyrää kannattaa torjua syksyllä laittamalla taimisuojat ja talvella tallaamalla lunta puiden ja pensaiden ympäriltä. Sirottele lumeen ilmestyviin hengitysreikiin Klerat-myyränsyöttiä.
Mekaaninen este on varmin tapa pitää jyrsijät loitolla. Asenna tiheäsilmäinen verkkolieriö istutuskuoppaan juuriston suojaksi ja toinen maan pinnalle rungon ympärille.

Puiden rungot kannattaa suojata peltomyyriltä tiheäsilmäisellä verkolla. Upota verkon liepeet kunnolla maahan.
4. Voiko myyrän tuhoja korjata mitenkään?
Jos peltomyyrä on järsinyt pikkutaimesta latvan, voit ohjata jonkin oksista kasvamaan uudeksi latvaksi ja poistaa ympäriltä muut oksat eli kilpalatvat.
Järsittyä puunrunkoa voit kokeilla sillastaa: aseta puun verso vaurioituneen kohdan yli ja laita sen viistetyt päät tiiviisti kuoren reunojen alle.
Jos vesimyyrä on järsinyt esimerkiksi nuoren omenapuun juuret kokonaan, istuta puu ruukkuun, jolloin se kasvattaa uusia juuria. Perennoja voit myös ottaa ruukkuihin tehohoitoon.

Myyrän syömä kuorivaurio on ylitetty sillastamalla. Sillastus tehdään keväällä mahlan virratessa. Sillastusoksat otetaan kellariin jo aiemmin kevättalvella.
Myyristä eroon – karkoita myyrät näillä vinkeillä!
- Viritä rotanloukku vesimyyrän koloon syksyllä. Laita syötiksi omenaa tai pähkinää. Peltomyyriä voit pyytää loukulla maan päältä.
- Asenna rungonsuojaksi tiheäsilmäinen verkko peltomyyrän jyrsinnän estämiseksi. Taita verkonliepeet loivasti ulos- ja ylöspäin ja asenna verkko parikymmentä senttiä maan sisään.
- Suojaa taimet ja kukkasipulit asentamalla verkko juuriston ympärille istutuskuoppaan.
- Pelto- ja vesimyyrien torjuntaan sopivat Klerat-myyränsyötti sekä Myyrämuuri-koivuntisle.
- Niitä korkeat heinikot, jotka tarjoavat myyrille suojaa. Jyrsijät eivät myöskään viihdy hiekkaisilla mailla.
- Sirottele kananlantarakeita istutuskuoppiin ja myyränkoloihin. Hajun pitäisi tepsiä.
- Ultraääneen perustuvaa, maahan työnnettävää myyränkarkotinta myydään rautakaupoissa noin 30 eurolla. Joskus toimii, aina ei.
- Pidä ulkona radio päällä.
- Osta puutarhaan trampoliini ja anna lasten pomppia siinä mielin määrin.
- Hanki kissa tai myyriä saalistava koira.
Vinkit perustuvat myyrätutkijoiden havaintoihin sekä toimituksen omiin ja lukijoiden lähettämiin vinkkeihin.
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.
Lue myös: Rellestävät myyrät kuriin – kevätleikkausten kulta-aika alkaa, Varaudu suureen myyräkantaan luonnollisin keinoin, Karkota myyrät ja etanat – nokkosista on moneksi, Hyötypuutarhan kevättalkoot, Puutarhan tuholaiset kuriin, Puutarhassa esiintyviä tuholaisia, 7 kysymystä ja vastausta huonekasvien tuholaisista, Puutarhan hyönteiset – älä tuhoa näitä ja Uutuuskirja puutarhan hyvinvoinnista, Ruusuja vaivaavat tuhoeläimet ja Ruusujen tavallisimmat tuhoeläimet