Kuva: Ruostumatonta terästä, halkaisija 88 mm, syvyys noin 90 mm. Hinta noin 40–50 euroa. Lisäksi tarvitaan erillinen liitäntälaite, jolla voidaan käyttää useampaa valaisinta. Tilaustuotteena hyvin varustelluista sähköliikkeistä.

Huom! Tuotetiedot ja hinnat ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen.

Jos olet uuden talon rakentaja, mieti pihan valaistusta samalla, kun suunnittelet, mitä kasveja istutat tontille. Etenkin ison pihan suunnittelussa on hyvä käyttää asiantuntijaa, ja joissakin kunnissa se voi olla jopa pakollista.

Jos haluat tuoda lisää valoa vanhaan pihapiiriin, yhdistä urakkaan puutarhan uudistus, sillä jos pihaa pitää kaivaa auki maakaapeleiden upotusta varten, joudut joka tapauksessa perustamaan nurmikon uudelleen.

Valaistussuunnitelmia tekevät siihen erikoistuneet yritykset. Jos sellaista ei ole omalla paikkakunnallasi, kysy apua ja vinkkejä sähkösuunnittelijoilta ja -urakoitsijoilta, valaisimia myyvistä liikkeistä, rautakaupoista tai valaisimien maahantuojilta

Millaista valoa minnekin? Valoa tarvitaan monessa paikassa: kulkuväylillä, autotallin luona, pyykinkuivaustelineellä ja matonpiiskauspaikalla, leikkipaikalla ja korostamassa pihan kauneinta kukkaryhmää tai mielenkiintoisen muotoista puuta.

Ulkovalaistus lisää myös sisätilojen viihtyisyyttä: ikkunasta näkyvä valaistu piha antaa lisää tilantuntua – toisin kuin ikkunan takana häämöttävä pimeys!

Tiiliseinä on valaistu räystään alle asennetuilla LED-tangoilla.
Kätevä LED-tanko. Tiiliseinä on valaistu räystään alle asennetuilla LED-tangoilla. Valaisimessa on kaksi lediä metrin välein. Japanilaisten Citizen-ledien arvioitu elinikä on noin 60 000 tuntia. Citizen-LED-valaisin 7 W, suojausluokka IP67. Valo on päivänvalon kaltaista valkoista valoa. Hinta noin 650 euroa, AD-Lux Oy.  

Liian kirkas valaistus häikäisee ja luo helposti kovan vaikutelman. Kodikas ja viihtyisä pihapiiri syntyy käyttämällä useita valonlähteitä.

Kulkureitit ja käytävät valaistaan pylväsvalasimilla tai pollarivalaisimilla. Niillä voi korostaa myös matalaa kasvillisuutta.

Pylväsvalaisimille tarvitaan tukeva asennuspohja; isoille pylväille mieluiten betonivalu. Jos valmistajilla on tarjota valmiita ratkaisuja asennukseen, niitä kannattaa käyttää. Esimerkiksi Euli valmistaa kierrätysmuovista lasikuituvahvisteisia maatukia. Sähkö pylväsvalaisimille tuodaan maakaapelilla. Vaihtoehtona on syvälle maahan kaivettava vahvavirtakaapeli tai 12V heikkovirtakaapeli, jota ei tarvitse kaivaa maahan.

Seinävalaisimet helpottavat kulkua sisäänkäynneille ja niillä voi korostaa talon seinustalla kasvavia kasveja.

Terasseilla, patioilla ja parvekkeilla voi käyttää upotettavia LED-valoja. Katokset voi valaista upotettavilla valoilla tai plafondivalaisimin. Talon ilmettä ja näyttävyyttä voi korostaa räystäslaudoitukseen upotetuilla valaisimilla.

Pihapiirin kasveja, istutuksia, kiviä tai muita kiinnostavia kohteita voi tuoda esiin maahan upotettavilla valaisimilla tai alhaalta yläviistoon osoittavilla spotvalaisimilla. Valaisimen voi sijoittaa myös kasviryhmän keskelle. Ulkona voi käyttää myös koristevalaisimia tai siirrettäviä valaisimia.


Terassin pöydälle. Energiansäästölampuille suunnitellun SEVEN-sarjan Lumiovo-sisustusvalaisin sopii parvekkeelle ja terassille. Runko tummanharmaata muovia, huurrelasi, 1,9 m UV-suojattu virtajohto. Valaisinosan halkaisija 122 mm, korkeus 160 mm. IP65. Hinta noin 30 euroa, sisältää GX53 7W Megaman-energiansäästölampun, Airam Electric. Myynti mm. Anttilat, Terrat ja hyvin varustellut sähköliikkeet. 

Valonlähteenä käytetään yhä enemmän energiansäästölamppuja. Ns. pakkaslamput kestävät Suomen talvessa ja tuottavat eniten valoa. Valon nopea syttyminen on tärkeää, jos lamppua käytetään liiketunnistimella varustetuissa valaisimissa.

Ulkovalaisimissa voidaan käyttää myös halogeenivaloja ja pienloisteputkia sekä vähitellen myynnistä poistuvia hehkulamppuja.

Pitkäikäinen ja vähän energiaa kuluttava LED-valo on koko ajan suositumpi, kun ledien valoteho paranee. LED on tulevaisuuden valonlähde, joka tulee yleistyessään muuttamaan valaisimien muotoja ja valon käyttötapoja.

Mitä maksaa? Omakotitalon pihan perusvalaistussuunnitelman teettäminen maksaa muutamasta sadasta eurosta noin tuhanteen euroon. Hintaan vaikuttaa suunnitelman laajuus ja tarkkuus. Hinta on kalliimpi, jos määritetään esimerkiksi valaisintyypit tilausnumeroja myöten ja tehdään kolmiulotteisia mallinnuksia. Myös pihan koko, maasto, maaperä ja asiakkaan toiveiden haastavuus vaikuttavat hintaan.

Voit itsekin vaikuttaa valaistussuunnittelun hintaan ja laatuun. Mieti huolellisesti etukäteen, mitä toivot valaistukselta ja kerro, mitä asioita pihassasi tehdään. Suunnittelijan työ helpottuu, työaika lyhenee ja sinä säästät kustannuksissa. Ylimalkainen toivomus pihan valaisemisesta voi tulla kalliiksi, eikä lopputulos vastaa välttämättä odotuksiasi.

Valaistussuunnitelman toteutus, sähköurakointi, kannattaa yhdistää pihasuunnitelman toteutukseen ja pyytää tarjouksia useilta urakoitsijoilta. Markkinoilla on myös tee-se-itse-miehille sopivia heikkovirtavalaisinsarjoja, jotka voi asentaa turvallisesti itse.

Asiantuntijoina artikkelissa ovat toimineet mm. Matti Haikkola Oy Konstsmide Finland Ab, Jukka Honkanen Rautakesko Oy, Anne Stenmark Novalux Oy, Ilkka Pekanheimo AD-Lux Oy, Rasmus Mäki Oy Noortrade Ab, Janne Näränen Oy Eu-Li Lights Ltd, Kati van Heerden Oversol Oy, Jussi Karasti Laatu-Sähkö Oy, Jukka Laukkanen VALOSA Oy ja Harry Sjöholm Suomen Valaistussuunnittelu Palvelu.

Yhteystietoja:

AD-Lux Oy, (02) 517 0300, www.adlux.fi
Oy Airam Electric Ab, 0207 545 600, www.airam.fi
Cello, Rautakesko Oy, 01053 032, www.cello-info.com, www.rautakesko.fi
Decolight Oy, 010 4236 360, www.decolight.fi
Oy Eu-Li Lights Ltd, 019 355 900, www.eulilights.fi
Hedtec Oy, (09) 682 881, www.hedtec.fi
I-Valo Oy, 010 446 6600, www.i-valo.com
Konstsmide Finland Oy, (09) 224 2660, www.konstsmide.se
Novalux Oy, (09) 2959 770, www.novalux.fi
Oy Noortrade Ab, (02) 51 22 500, www.noortrade.fi
Osram Oy, (09) 74 223 300, www.osram.fi
Oversol Oy, (02) 230 5969, www.oversol.fi
Philips, www.philips.fi 

Lisää valaisinesimerkkejä seuraavalla sivulla.

Huom! Tuotetiedot ja hinnat ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen.


Pihaan, käytäville ja julkisivujen valaisijaksi. Eira-pylväsvalaisin on lakattua ja harjattua ruostumatonta terästä, kupu opaali polykarbonaattia. Valaisinosan halkaisija 203 x 1 100 mm. Max 60 W, kanta E27 tai esim. 15 W E27 energiansäästölamppu. IP44. Hinta noin 70 euroa, Airam Electric. Sarjassa myös seinävalaisin. Myynti mm. Bauhaus ja hyvin varustellut sähköliikkeet. 


Kolmeen suuntaan valaisee Classic-tyylinen, 3-osainen Cello Finale -pylväsvalaisin. Saatavana myös yksiosaisena, värit musta ja valkoinen. Valaisimen runko valualumiinia, lasikupu. Leveys 530 mm, korkeus 2 300, syvyys 530 mm. Hinta noin 99 euroa, K-Raudat ja Rautiat. Finale-sarjaan kuuluvat myös yksi- ja 3-osaiset seinä- ja aita valaisimet. 


Selkeä. Valualumiininen Cello Minor -seinävalaisin Funky-tyyliä. Väreinä musta tai valkoinen, lasikupu. Valonlähde max 40 W, kanta G9. Leveys 120 mm, korkeus 68 mm, syvyys 140 mm. Hinta noin 30 euroa, K-Raudoista ja Rautioista. 


Lyhty pylväässä. Cellon Largo pylväs- ja seinävalaisimet edustavat Country-tyyliä. Värit musta ja valkoinen. Runko valualumiinia, lasikupu. Leveys ja syvyys 260 mm, korkeus 2 090 mm. Max 100 W, kanta E27. Pylväsvalaisimen hinta noin 149 euroa. Myynti K-Raudat ja Rautiat. 


Moderni. Pylväs- tai seinämallina saatava Cello Forte -valaisin edustaa Modern-tyyliä. Kupu lasia, runko ruostumatonta terästä. Seinävalaisimen leveys 255 mm, korkeus 350 mm, syvyys 240 mm, hinta noin 69 euroa. Valonlähde max 60 W, kanta E 27. Myynti K-Raudat ja Rautiat. 


Majakkatyyliä seinälle. Ruostumattomasta, polttopulverimaalatusta alumiinista tai kuparista valmistettu Eulin Seinämajakka sopii yhteen Eulin Majakkapollarien tai Gala Nova – ja Festivo-pylväsvalaisinten kanssa. Valonlähteeksi suositellaan energiansäästölamppua 11–20 W. Valaisinosan halkaisija 160 mm, korkeus 304 mm. IP44 eli roiskeveden pitävä. Hinta alumiinisena 115 euroa, kuparisena 135 euroa. Bauhaus, Kodin Terrat, K-Raudat, Rautiat. 


Pylvään päähän. Mattavalkoinen tai -musta Gemini-porttipylväs on valettua, pulverimaalattua alumiinia, lasikupu opaalia. 25 vuoden korroosiotakuu. Gemini-sarjaan kuuluu myös korkeita, yhden tai kahden valaisimen pylväsvalaisimia sekä seinävalaisin. Mitat 350 x 350 x 310 mm. Erikseen tilattavan pylvään korkeus 555 mm. Valaisimen hinta noin 100 euroa, pylväs noin 50 euroa, Konstsmide. Myynti mm. K-raudat ja hyvin varustetut valaisin- ja asennusliikkeet. 

Lisää valaisimia seuraavalla sivulla.


Upota valot terassiin. Kuusi LED-valaisinta, muuntajan ja 10 m kaapelin sisältävän Konstsmiden Mini LED Ground Spot -sarjan avulla valaiset terassin kauniisti. Ruostumatonta terästä, yhden valaisimen koko 35 x 35 x 50 mm. Hinta noin 100 euroa, myynti mm. K-raudat ja hyvin varustetut valaisin- ja asennusliikkeet. 


Valaise epäsuorasti. Noortrade Halvar-seinävalaisin antaa epäsuoraa, tunnelmallista valoa. Se ei häikäise, koska itse valonlähde ei ole näkyvissä. IP44. Alumiinia ja kovaa pleksimuovia, korkeus 70 mm, leveys 300 mm, syvyys 145 mm. Valkoinen, musta, grafiitinharmaa ja vaaleanharmaa. Hinta noin 150 euroa, sisältää 18 W pienloisteputken. Hyvin varustetuista valaisin- ja asennusliikkeistä. 


Pollareita pihaan. Noortrade Satava-pollari on valmistettu korroosiokäsitellystä teräspellistä tai oksidoidusta kuparista, väreinä musta, galvanoitu tai oksidoitu kupari (musta pylväs). Korkeus 1 200 mm, leveys 265 mm, pylvään halkaisija 108 mm. Valonlähteeksi sopivat energiansäästölamput, hehkulamput, metallihalogeenilamput tai elohopealamput. E 27, max 75 W, IP23. Tuoteperheeseen kuuluu myös seinälyhty ja pylväsvalaisin. Hinnat 340-370 euroa hyvin varustelluista valaisin- ja asennusliikkeistä. 


Rustiikkinen. Novalux Caior II matala pylväsvalaisin, myös seinämallina. Runko valettua kevytmetallia, lasiosat kuplalasia. Pylvään korkeus 1 245 mm. Max 100 W, kanta E27. IP23. Pylväsvalaisin noin 90 euroa, seinävalaisin noin 60 euroa. Myynti Novalux-jälleenmyyjät. 


Koristeellinen. Lyhtymäisen Novalux Tanger -seinävalaisimen runko on valettua kevytmetallia, lasiosat kuplalasia. Hopea-musta tai kulta-musta. Valonlähde max 60 W, kanta E27. IP23. Syvyys 178 mm, korkeus 318 mm, leveys 151 mm, hinta noin 40 euroa Novalux-jälleenmyyjiltä 

Plug&Play. Oversolin kevään LED-valoilla varustettuun Yard-uutuusvalaisinsarjaan kuuluvat Pollar-valaisimet, Stick-kohdevalaisimet, Pole-pylväsvalaisimet ja SideLite HiPo-terassi valaisimet. Kaikissa on helppo Plug&Play-asennus eli sähkömiestä ei tarvita. Pakkaus sisältää 1 m liitosjohdon, muuntaja ja jatkojohdot myydään erikseen. IP68. Myynti Oversol-jälleenmyyjät.

Vasemmalla: pinta-asennettava Pollar-valaisin alumiinia ja lasia, leveys 700 mm, korkeus 1 030 mm. Hinta noin 48 euroa. Myös uppoasennuksella. Oikealla: maahan upotettava Stick-kohdevalaisin sopii esim. kukkapenkkeihin. Valaisee 3–5 metrin päähän. Alumiinia ja lasia, IP44. Hinta noin 108 euroa. Myös pinta-asennettava malli. Mitat: upotettava K 368 x L 82 mm, pinta-asennettava K 215 x L 90 mm. 


Energiapihi. Suoralinjaiseen Philips Ecomoods Outdoor -ulkovalaisinperheeseen kuuluu painevaletusta alumiinista valmistettuja seinä- ja pylväsvalaisimia. IP 44. Tavallisiin valaistusratkaisuihin verrattuna Ecomoods kuluttaa 80 prosenttia vähemmän energiaa. Rautakaupoista ja valaisinmyymälöistä.

Oikealla: Philips Ecomoods Outdoor, 16907/87/16. Pituus 90 mm, leveys 70 mm, korkeus 780 mm, hinta 189 euroa.

Vasemmalla: helposti asennettava ja huollettava Philips Ecomoods Outdoor 16906/87/16. Pituus 500 mm, leveys 90 mm, korkeus 383 mm, hinta 249 euroa.