Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Mitä tulee ottaa huomioon ennen puutarha-altaan asentamista?

Piha
Ennen vesipuutarhasi toteuttamista hanki tietoa asiasta ja suunnittele, sillä allas asennetaan vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Oikean paikan valitseminen

Millaiset odotukset sinulla on puutarha-altaallesi? Toiveesi ratkaisevat altaan koon, syvyyden sekä kasviston. Tärkeä edellytys tuuhealle ja lajirikkaalle kasvustolle on noin neljän tunnin päivittäinen auringonsäteily kevät- ja kesäkuukausien aikana. Ihanteellinen sijainti olisi puoliksi varjossa kuuman kesän keskipäivän tunnit. Jotta lehdet eivät putoaisi syksyllä suoraan altaaseen, se saisi sijaita jonkin matkan päässä puista ja pensaista.

Altaan muoto ja koko

Minkä kokoinen altaasi tulisi loppujen lopuksi olla, käyttäisitkö valmisallasta vai allaskalvoa sen rakentamiseen? Se riippuu tietenkin henkilökohtaisista mieltymyksistäsi sekä puutarhasi koosta. Mitä enemmän kasveja tai kaloja olet ajatellut käyttää, sitä isompi altaan tulee olla. Useimmat vesikasvit tulevat toimeen 10-40 cm allassyvyydellä, siksi useimmissa valmisaltaissamme on eri tasoja ja reunakourut. Valittavanasi on yli 30 erilaista valmisallasta. Mikäli haluat vielä suuremman altaan tai haluat siitä erikoisen mallisen tai syvemmän, ratkaisu on allaskalvo. Allaskalvoja on saatavana eri laatuisina, kokoisina ja vahvuisina tai täysin mittatilaustyönä.

Kasvit altaassa

Tarkoin harkittu kasvien istutus on biologiselle tasapainolle välttämätön. Vesikasvit huolehtivat esimerkiksi elintärkeän hapen tuottamisesta altaaseen ja tässä myös auringonvalolla on tärkeä rooli. Auringon tulisi päästä tunkeutumaan altaan pohjaan asti, siksi vain noin 30 % altaan pinnasta saisi olla kasvien peittämä. Monet kasvit ovat myös hyviä hapentuottajia ja auttavat veden kunnossa pysymisessä. Lisäksi on olemassa runsaasti kukkivia ja altaan pohjalla viihtyviä vesikasveja, joiden valinnassa kauppiaasi auttaa mielellään.

Vihje! Varmista, etteivät kasvit ulotu niin paljon yli altaan reunan, että niiden juuret joisivat vettä altaasta – tästä on nimittäin seurauksena ns. kapillaari eli imeytymisilmiö!

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Kalat puutarha-altaassa

Allasasukeista yleisimpiä ovat kalat. Kaloja varten tulisi altaan syvyyden olla vähintään 80 cm, mielellään 100 cm, jotta allas ei jäätyisi pohjaa myöten ja kalat selviäisivät myös ankarasta talvesta. Muutamat Ubbink valmisaltaat ovat tarpeeksi syviä. Kala-altaassa tulisi olla myös allassuodatin, sivulla 14 esitellään suodatinohjelma tarkemmin. Ennen kalojen altaaseen istuttamista tulisi malttaa. Vasta kun kasvit ovat kasvaneet jonkin verran ja altaan vesi on kirkastunut ja asettunut, saa kalat istuttaa. Tässäkin asiassa pitää suhteen allaskokoon olla kohdallaan. Kalojen istutuksen jälkeen veden laatu voi aluksi huonontua. Asiaa voi auttaa esim. vaihtamalla osan vedestä (max 1/3 altaan tilavuudesta) tai vähentämällä kalojen ruokintaa tai hankkimalla tuotteita altaanhoitosarjastamme.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Ogashi Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja: www.ogashi.fi