1.Mihin allas kannattaa puutarhassa sijoittaa?

Hyvä paikka on puolivarjossa, johon aurinko paistaa kesäaikaan muutaman tunnin aamu- tai iltapäivisin. Auringonvalo on kasvillisuuden ja eliöstön kannalta välttämätöntä. Vesi roskaantuu helposti puiden alla, joten allas tarvitsee jonkin verran tilaa ympärilleen. Paikan tulisi olla myös sellainen, että valumavedet eivät tuo mukanaan roskia ja muita epäpuhtauksia.

2. Kuinka saan pidettyä veden puhtaana?

Leväkasvun ennaltaehkäisy sekä ilmaantuvan levän tehokas poistaminen ovat avainasioita veden hoidossa. Suuressa altaassa on yleensä vähemmän ongelmia, mutta ongelmien ilmetessä sitä on pientä allasta työläämpi puhdistaa.

3. Miten voin ennaltaehkäistä levän muodostumista?

Veden pitäminen roskattomana on ensisijaisen tärkeää. Altaassa kannattaa käyttää biologisena suodattimena toimivaa kiviainesta eli allassubstraattia. Tämä vulkaaninen ja erittäin huokoinen kivi sitoo likaa, jota substraattiin muodostuva pieneliöstö alkaa hajottaa. Altaan veden käsittelyyn voit käyttää zeoliittia, joka toimii kolmen kuukauden ajan ionisoivana suodattimena. Altaissa, joissa pidetään kaloja, zeoliitti on välttämätön. Nämä tuotteet eivät ole vaihtoehtoisia, vaan toimivat eri tavoin.

4. Entä jos leviä on jo altaassa?

Levänpoistoon on saatavana kasvispohjaisia luonnonmukaisia uutteita, jotka hajottavat syntynyttä levää. Leväkasvuston estoon voit käyttää myös UVC-laitetta eli ultraviolettisuodatinta. Laite on sähkökäyttöinen, ja se valitaan altaan vesimäärän mukaan.

5. Onko teknisistä laitteista apua puhtaanapidossa?

Pumppu on ehdoton, sillä veden liike on lähes välttämätöntä allasveden puhtauden kannalta. Vähän sähköä kuluttavia pumppuja on saatavana eri tarpeisiin, kuten suihkulähteelle, purolle tai suodattimelle. Pidä pumppu päällä yötä päivää, jotta vesi hapettuu.

Suodatin on tarpeen, etenkin jos altaassasi on kaloja ja muutenkin paljon kuormitusta. Sen avulla vesi on helppo pitää puhtaana. Painovoimaan perustuva suodatinjärjestelmä sopii altaisiin, joissa suodatin on mahdollista asentaa altaan reunalle ja ohjata vesi valumaan sen läpi. Paineellisen suodattimen voit tarvittaessa kaivaa osittain maahan ja kätkeä näkyvistä. Paineen avulla voit myös siirtää vettä vaikkapa altaan yläpuolella olevaan puroon.

6. Miten vesikasvit vaikuttavat allasveden puhtauteen?

Useat kasvit auttavat pitämään vettä puhtaana tuottamalla happea. Kasveja ei pidä istuttaa altaaseen liikaa, jotta auringonvalo yltää myös veteen. Kasvit saavat peittää vain kolmanneksen altaan pinnasta. Voit istuttaa kasvit koreihin ja upottaa ne niissä altaaseen. Markkinoille on tullut myös erityinen vesikasvimulta, joka pysyy hyvin kasassa eikä hajoa veteen.

7. Ohranolkipaali on kuulemma käyttökelpoinen vedenpuhdistaja. Mitä mieltä olet?

Veteen laitettu ohranolkipaali estää rihmalevän kasvua, ja se puoltaa paikkansa isoissa altaissa. Pikkualtaissa se vie liiaksi tilaa. Olkipaalin huono puoli on, että se painaa paljon altaasta nostettaessa. Vettynyt paali myös hajoaa helposti, eli se kannattaa laittaa altaaseen esimerkiksi verkkosäkissä. Paalin on oltava nimenomaan ohraa, sillä vain ohran ominaisuudet estävät levää.

Rihmalevän estoon on olemassa myös erityinen laite, joka voidaan asentaa suodattimen jatkoksi tai erilleen. Laite sopii kaikenlaisiin altaisiin.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.