1. Kevytsora on hyvä mullan kuohkeuttaja, joka tuo kasvualustaan ilmavuutta. Se on erinomainen herkkä- ja pienijuurisille kaktuksille. Kevytsoran avulla voi myös keventää kookkaan istutusastian painoa. Sitä voi sekoittaa litran neljää multalitraa kohden. Parasta on yhdistää murskaa, pieniä (1a) ja isoja (1b) palleroita.

2. Perliitti on valmistettu tuliperäisestä kivestä. Valkoista ja kevyttä murua käytetään kevytsoran tapaan tuomaan kasvualustaan pitkäkestoista ilmavuutta. Lisää perliittiä noin viidennes mullan määrästä.

3. Vermikuliitti on vaaleankellertävää ja kevyttä kiillemineraalia, joka parantaa kasvualustan vedenpidätyskykyä ja ilmavuutta. Se voi imeä neljä kertaa oman painonsa verran vettä. Sopiva määrä on noin desi multalitraa kohden. Perliitti sopii erityisesti tasaisesta kosteudesta pitäville kasveille ja pistokkaiden juurruttamiseen. Sitä voi sekoittaa multaan yhdessä perliitin kanssa.

Vermikuliitti ja perliitti: Nelsons, Nutriforte ja Hyötykasviyhdistys.

Lisäksi multaan voi sekoittaa soraa ja hiekkaa (4.), kompostimultaa (5.), pitkävaikutteisia lannoitteita (6.) ja laavakiveä (7.).

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.