Miksi huonekasvit kannattaa jakaa?

Jakamalla saat ränsistyneen kasvin uusiutumaan. Lisäksi voit istuttaa sen takaisin vanhaan astiaan ilman, että joudut hankkimaan aina vain isompia ruukkuja. Jakaminen on myös nopea tapa lisätä kasvia.

Sopiiko jakaminen kaikille kasveille?

Erityisesti runsaasti sivuversoja kasvattavat lajit hyötyvät siitä. Esimerkiksi begoniat ränsistyvät nopeasti, ja ne tarvitsevat uusimista joko jakamalla tai pistokkaista usein. Juorut kannattaa jakamisen sijasta uusia pistokkaista. Hitaasti kasvavista ja herkistä lajeista, kuten palmuista, ei yleensä kannata irrottaa jakotaimia. Kahden taimen asemasta molemmat kasvit saattavat kuolla.

Millainen multa on parasta?

Valitse multaseos lajin mukaan. Kukkamulta käy useimmille lajeille, kaktusmulta taas kaktuksille ja mehikasveille. Jos kyseessä on herkästi liikakastelusta kärsivä laji, kuten palmu, lisää kukkamullan joukkoon pitkäkestoista ilmavuutta tuovaa ainesta, kuten soraa, kevytsoraa, vermikuliittia tai perliittiä. Tiiviissä seoksessa juurtuminen on hidasta. Muista myös kostuttaa multa ennen ruukutusta, jotta kasvualustaan muodostuu hyvä rakenne. Kosteus on sopiva, kun voit puristaa nihkeältä tuntuvan aineksen paakuksi ilman vesipisaroiden muodostumista.

Miten onnistun jakamisessa varmimmin?

Kastele huonekasvit ainakin muutamaa tuntia ennen jakamista ja mullanvaihtoa, jotta ne ovat hyvässä nestejännityksessä. Raaputa aluksi vanha, helposti irtoava multa pois. Revi tai leikkaa kasvi sen jälkeen varovasti kappaleiksi. Katso, että kaikkiin istutettaviin osiin jää juuria. Voit halkaista juuripaakun tai poistaa osia sen sivuilta. Istuta taimet omiin ruukkuihinsa, sumuttele ja suojaa tarvittaessa ilmavasti muovihupulla. Ihanteellinen istutusmulta on kosteaa, joten älä kastele heti istutuksen jälkeen.

Mikä on paras ajankohta?

Jakaminen on kätevintä kevättalvella ja keväällä huonekasvien mullanvaihdon yhteydessä. Ryhdy puuhaan vasta, kun kasvissa alkaa valon lisääntyessä näkyä merkkejä kasvusta. Versokasvu ja uudet lehdet kertovat lepotilan päättymisestä.

Mikä voi mennä pieleen?

Vältä liian isoja ruukkuja ja runsasta kastelua, sillä ne lisäävät mädäntymisen riskiä. Odota, että ainakin mullan pinta kuivahtaa ennen kuin kastelet ensimmäisen kerran. Valuta vettä hitaasti ja kohtuudella, jottei liettyminen tiivistä multaa. Kun taimi on juurtunut parin kolmen viikon kuluttua, lisää kastelua.

Näin jaat huonekasvit
Viirukirjotähti (Haworthia fasciata) on nopeakasvuinen mehikasvi, josta kasvaa tuuhea ruukun täyttävä pehko. Voit jakaa kasvin tai leikata muodosta kasvaneen verson ja juurruttaa sen. Käytä mieluiten kaktusmultaa tai sekoita kukkamullan joukkoon kevytsoraa.

Jaa huonekasvit ja irrota poikasia

Anopinhampaat ja -kielet
viirukirjotähti
sarvi- ja kynsiaaloe
mehiruusukkeet
lanka- ja jättiagaave
palmuvehka
pensaspalmu
kirjoheinä
hirvensarvisaniainen
pikkutaateli
nappipellea
korallimätäs
sulkasaniainen
lankaköynnös
kardemumma
sädekaisla
raitamatti
maijat
tuonenkielo, parsat
hienohelma
ananakset
viheradiantumi eli hiussaniainen
laikkuvehkat
amatsoninlilja
kolibrikukka
viirivehkat
nuokkupapinkaura
flamingonkukat
kirjohuisku

 

Näin jaat huonekasvit
Punasarja eli kliivia (Clivia) kukkii parhaiten ahtaassa ruukussa, joten vaihda se vain harvoin uuteen astiaan. Irrota sivuverso, kun siinä on ainakin viisi lehteä. Tällöin pikkutaimessa on jo kunnon juuret. Sekoita mullan joukkoon ilmavuutta tuovaa ainesta, kuten vulkaanista kiviainesta, jota myydään tuotemerkillä Vulcaponic. Sivuverson kukkiminen vie muutaman vuoden.

 

Näin jaat huonekasvit
Anopinkieli ’Skyline’ (Sansevieria cylindrica) kasvattaa uusia poikasia tyvelleen. Leikkaa poikanen irti ja juurruta se hiekkapitoisessa mullassa. Huom! Keltareunaiset anopinkielet on syytä lisätä aina jakamalla, sillä lehtipistokkaista kasvaa vihreälehtisiä yksilöitä.
 
Näin jaat huonekasvit
Voit juurruttaa anopinkielen versojen terävät kärjet myös hiekkapitoisessa mullassa. Tällöin saat jokaisesta kärjestä uuden kasvin, jonka voit siirtää myöhemmin omaan ruukkuunsa. Tyvelle ilmaantuu uusia alkuja muutamassa kuukaudessa.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.