Pihakiveys viimeisteli etupihan

Piha

Uuden omakotitalon omistajat toteuttivat unelmien tontilleen viimeisen silauksen kiveämällä etupihan. Kiveyksestä haluttiin käytännöllinen ja puna-musta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Pihakiveys on tyylikäs ja kulutusta kestävä eikä sitä tarvitse huoltaa. 

Vastavalmistuneen jyväskyläläisen omakotitalon omistajat halusivat viimeistellä pihan heti talon valmistuttua, ettei
 se jää tekemättä. Toiveena oli helppohoitoinen pihakiveys, jonka värimaailma sointuu moderniin kivitaloon. Tuttu suunnittelija auttoi asukkaita alusta asti.

Ensin pihasuunnitelma

Urakka aloitettiin tekemällä pihasuunnitelma. Etupihan kiveyksen haluttiin kestävän kovaa kulutusta, joten materiaaliksi valittiin tukeva suorakaiteen muotoinen, 80 millimetriä paksu HB-torikivi. Se kestää raskaidenkin ajoneuvojen painon.

Asukkaat toivoivat, että piha-alueella yhdistellään värejä, joten pihasuunnitelmassa valittiin kaksi pääväriä: musta ja punainen. Musta kivi valittiin sopimaan talon tumman harmaaseen kattoon ja tummaan sokkeliin. Punainen väri yhdistyi kivitalon julkisivun punasävyisiin tehosteritilöihin. Punainen sävy jatkui myös talon molempia sivuja kiertävillä kivikäytävillä.

Pihasuunnittelun jälkeen talon asukkaat siirtyivät kilpailuttamaan urakoitsijoita ja etsimään sopivaa asentajaa. Rautakaupasta pihakivien tilaus onnistui vaivattomasti, ja asennusryhmä laski kivien määrän yhdessä suunnittelijan kanssa.

Ennakointia pihan pohjatöissä

Piha-alue oli kooltaan noin 300 neliön kokoinen. Paikalle kuormattiin lähes 55 tonnia kiviä. Kivilavoille oli etukäteen suunniteltu sopiva sijoituspaikka. Niinpä kiveystyöt pääsivät jouhevasti käyntiin ilman, että kiviä jouduttiin siirtämään työmaan tieltä.

Piha-alueen pohjatyöt oli tehty jo talon rakennusvaiheessa sillä silmällä, että paikalle rakennetaan kiveys:
 pihan perusmuokkaus ja routaeristys oli tehty riittävän laajalle alueelle, joten työporukka aloitti kiveystyöt suoraan asennushiekan levittämisellä. Sitä laitettiin ensin mahdollisimman tasainen kerros, ja epätasaisuudet tasoitettiin vielä työkoneella. Asennushiekan kerrosvahvuus oli sama koko kivettävällä alueella. Näin varmistettiin, että kiveyksen pinta painui tärytettäessä kaikkialla yhtä paljon, ja pinta säilyy myös jatkossa tasaisena.

Pohjan tärytys ennen lopullisen asennushiekan asentamista.

Vatupassilla varmistetaan asennuspohjan tasaisuus ja riittävät kaadot.

 

Tämän jälkeen alkoi varsinainen pihan kiveäminen. Tarkasti tasoitettuun pohjaan kivien latominen onnistui nopeasti. Kun kaikki suorat pinnat oli saatu tehtyä, viimeisteltiin reunukset. Valmis kivipinta täryytettiin paikoilleen. Ennen saumaushiekan levittämistä tarkistettiin vielä kertaalleen saumojen suoruus. Tarkistamisen jälkeen saumaushiekka levitettiin lastalla ja harjalla, mikä viimeisteli kauniin lopputuloksen.

Ripeää toimintaa

Pihalla työskenteli päivittäin kolme kivimiestä. Työ sujui joutuisasti noin kolmessa päivässä. Piharemontti sujui ongelmitta ja lopputulos vastasi talon asukkaiden odotuksia. Etupihaa on ollut ilahduttavan hyvä käyttää ja helppo huoltaa.

Huolellisesti tehty pohja on asennusvalmis.

Pihakivien ladonnassa hyviä apulaisia ovat mitta ja linjalanka.

Valmis pihakiveys etenee tehokkaasti kokonaisilla kivillä, leikattavat kivet työstetään lopuksi.

HB-porraslaatan asennus tapahtuu kätevästi ilman ylimääräisiä työkaluja ja betonointia.

HB-vallikiven asennus on nopeaa ja vaivatonta.

Vallikivi toimii hyvin tilanjakajana piha-alueen ja nurmikon välissä.

Teksti: Anni Hämäläinen, kuvat: toimitus.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

piha pihakivet pihakiveys pihakivi pihan kiveäminen pihasuunnitelma vallikivi


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: