MAINOS

Pihan sähköt – piha paranee sähkömiehen vinkeillä

PihaTalo

Pihan sähköt on kätevintä asennuttaa sulan maan aikaan. Sähkömies palkataan tekemään sähkötyöt, mutta hän auttaa myös tarvikkeiden hankinnassa ja antaa käytännön vinkkejä pihan sähköistämiseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lämpenevät päivät ja pitkät illat houkuttelevat pihatöihin parantelemaan paikkoja kesää varten. Tänä päivänä sähköllä on monta tehtävää myös pihapiirissä, eikä ulkopistokkeesta vedetty jatkojohto enää riitä täyttämään kaikkia tarpeita.

Pihan muutostöissä kannattaa muistaa ajoissa pistorasiat, valaisimet ja lämmittimet. Kesäkeittiön, kulkuväylien, lasten leikkipaikan tai muun piha-alueen tarpeet tulisikin käydä läpi jo suunnitteluvaiheessa yhdessä sähköalan ammattilaisen tai sähkösuunnittelijan kanssa.

 

Kaiva nyt, saat valoa syksyllä

Pihan sähköt, kuten puuttuvat pihavalaisimet, on kätevintä asennuttaa kesällä. Tällöin olosuhteet ovat parhaimmat, kun maa on pehmeää ja itsellä on aikaa avustaa kaivutöissä. Näin pihan sähköistys on valmiina, kun syksyn pimeys ja sateet taas koittavat.

Kesällä mainioita sähkötyökohteita kotipihalla ovat esimerkiksi kulkuväylien valaistus, puutarhan kohdevalaistus, lisäpistorasiat työkoneille sekä autopistokepaikkojen asennus. Mökillä taas maakaapelin kaivaminen grillikatokselle, rantasaunalle tai laiturinkupeeseen ajoissa tarjoaa mahdollisuuden jatkaa loppuja sähköasennuksia vaikkapa syksyllä tai jopa talvella.

Pihaa sähköistettäessä on hyvä muistaa, että tänä päivänä on mahdollista myös itse tuottaa sähköä. Näin etenkin silloin, jos sähköverkko ei vielä mökille yllä. Kesäkeittiön tai mökin katto voi tarjota erinomaisen valoisan paikan aurinkopaneelien asennuttamiseen.

Ota ammattilainen asentamaan

Sähköasentaja tuntee Suomen sääolosuhteisiin valmistetut ja testatut ammattilaisvalikoiman tuotteet ja osaa ehdottaa näyttäviä, käytännöllisiä ja turvallisia sähkötarvikkeita, kuten ulkovalaisimia, kytkimiä ja pistorasioita.

Lisäksi hän hankkii tarvittavat osat pihasähköjen asialliseksi kytkemiseksi kodin sähkökeskukseen. Sähköasentajan kautta toimimalla saat myös tavarantoimittajan myöntämän STUL-takuun. Siksi sähköasennustarvikkeita ja -laitteita ei suositella itse hankittavaksi edes rautakaupoista saati sitten ulkomaisista nettikaupoista.

Piha-alueita – kuten sisätilojakin – sähköistettäessä tulee työt teettää ammattilaisella. Hän tuntee asennuksiin liittyvät turvallisuusnormit, joita omat jatkojohtoviritykset eivät täytä. Pihan sähkötarvikkeiden on esimerkiksi aina oltava joko suojaeristettyjä, suojamaadoitettuja tai suojajännitteellä toimivia.

Mikäli vähänkään epäilee pihan sähköistyksen turvallisuutta, kannattaa kääntyä paikallisen sähköurakoitsijan puoleen. Sähköistyksen kuntokartoitus paljastaa piilevätkin vaaranpaikat mm. mahdollisten edellisten asukkaiden tee se itse -asennusten jäljiltä.

Olitpa kotona tai mökillä, lähialueen sähköasentajat löytyvät helposti sähköalan yhteisestä palvelusta www.löydäsähkömies.fi

Teksti ja kuvat: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kesäkeittiön sähköt pihan sähköistys pihan sähköistäminen pihan sähköt puutarhan valaistus