MAINOS

Piharakennus ryhdistää pihaa

Piha

Piharakennus kannattaa rakentaa kevätkesällä. Pihavajan, grillikodat ja vaikkapa autotallit on kohtuullisen helppo saada kasaan omin voimin elementeistä tai mittaan sahatuista osista.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jos ensi kesänä on tarkoitus rakentaa uusi piharakennus tai -aita, kannattaa aivan ensiksi selvittää kunnan rakennusvalvonnasta tarvitaanko projektiin rakennuslupaa. Näin suosittelevat Sami Ervasti piharakennuksia myyvästä Suomen Hyvän Kaupan Paikka Oy:stä ja Tommi Ignatius piha-aitoja myyvästä Kruunuaita Oy:stä.

Ervastin ja Ignatiuksen mukaan rakentamiseen liittyvät lupakäytänteet vaihtelevat kunnittain. Asemakaava-alueilla pieniinkin rakennuksiin tarvitaan rakennuslupa, mutta etäämmälle keskustasta toimenpidelupa saattaa riittää. Matalan, alle 1,2 metriä korkean piha-aidan saa Ignatiuksen mukaan useimmiten rakentaa ilman lupaa, mutta tämäkin asia on viisasta aina varmistaa.

Monesti lupaprosessi on piharakennushankkeen aikaa vievin vaihe, sillä tilatun rakennustarvikepaketin saapuminen tontille sujuu varsin vikkelään. Ervasti arvioi, että varastossa oleva tuote pystytään toimittamaan nopeimmillaan yhdessä tai kahdessa viikossa.

Helppo asentaa

Suorasta tavarasta tehtäessä piharakennuksen kokoaminen voi olla noviisille haastava tehtävä. Kun majan tai vajan tilaa pakettina, kasaaminen on selkeiden asennusohjeiden avulla helppoa ja onnistuu useimmiten aloittelijaltakin. Jos rakennusintoa uupuu, työn voi toki teettää ammattilaisella.

– Rakennuksen valmiusaste riippuu tuotteesta. Tynnyrisaunat toimitamme koottuina, grillikodat elementteinä ja latomallit mittaan sahattuna puutavarana. Suurin osa valmistamistamme piharakennuksista toimitetaan puuvalmiina eli ne vaativat vielä pintakäsittelyn.

Rakennuksen perustukset tulee Ervastin mukaan valita maapohjan mukaisesti. Kalliolle perustettaessa betoni- tai harkkoperustus on sopiva valinta. Pehmeälle, routimattomalle maapohjalle soveltuu esimerkiksi helposti asennettava ruuvikierrepaaluperustus. Routiva alusta taas vaatii perusteellisempaa pohjatyötä maanvaihtoineen ja routaeristyksineen.

– Perustusten tekeminen jää asiakkaalle, mutta meiltä työhön saa teknisen tuen. Tarjoamme myös perustusten tekemistä helpottavia sokkelipakettituotteita ja muottipaketteja betonivalua varten. Esimerkiksi grillikodan alle tarjoamme painekyllästetystä puusta tehtyä sokkelikehikkoa, joka voidaan asentaa suoraan harkkojen päälle, Ervasti sanoo.

Kattavat toimitussisällöt

Hyvän Kaupan Paikan piharakennusvalikoimaan kuuluvat grilli- ja luksuskodat, rako- ja umpiseinäiset hirsiladot, pihavarastot, leikkimökit, tynnyrisaunat ja erilaiset huvi- ja tunturimajamallit. Rakennusmateriaalina käytetään pääasiassa kuusta, mutta myös muita materiaaleja on saatavilla.

– Grillikotien, huvimajojen ja luksustupien toimitukset sisältävät kaiken tarvittavan kiinnitysruuveja, katemateriaaleja ja lukituksia myöten. Latomalleihin katemateriaali myydään lisävarusteena, jotta asiakkaat voivat valita mieleisensä vaihtoehdon. Olemme pyrkineet rakentamaan tuotekategorian niin, että tuotteita löytyy kaikkiin tarpeisiin. Esimerkiksi grillikotia ja huvimajoja on pienistä kuusineliöisistä perusmalleista aina 17-neliöisiin malleihin saakka, Ervasti kertoo.

Aita rakentuu elementeistä

Puuaitoja valmistavalla Kruunuaidalla on kattava oma tuotemallisto. Yritys toteuttaa aitoja myös asiakkaiden piirustusten mukaan. Tommi Ignatiuksen mukaan aitojen hinnoissa on suuria eroja riippuen muun muassa aidan mallista, korkeudesta ja pintakäsittelystä. Esimerkiksi 50 metrin pituisen puuaidan hinta voi vaihdella 2 000–5 000 euron välillä.

– Mieleisensä mallistoaidan hinnan lisävarusteineen voi laskea tarkasti nettisivuillamme olevalla hintalaskurilla. Laskurin avulla voi tehdä myös tilauksen, Ignatius sanoo.

Puuaidan etuina Tommi Ignatius pitää perinteikkyyttä ja edullisuutta. Puu on myös uusiutuva ja ekologinen materiaali. Metalli- ja muoviaitoihin verrattuna puuaita vaatii kuitenkin enemmän huoltoa.

Kruunuaidan perusaitapaketti koostuu säädettävästä teräsmaajalasta, tolpasta, tolpanhatusta, aitaelementistä, katelaudasta sekä tarvittavista kiinnikkeistä ja ruuveista. Puumateriaalina yritys käyttää hienosahattua kuusta.

– Aitaelementit voidaan irrottaa helposti esimerkiksi huoltomaalausta varten ja vaurioituneet elementit on tarvittaessa helppo vaihtaa uuteen tai korjata. Elementeistä tehty aita tulee myös monesti pitkästä tavarasta tehtyä aitaa halvemmaksi, Ignatius sanoo.

Ennen aitaprojektin käynnistämistä Ignatius suosittelee kartoittamaan maassa kulkevien kaapelien ja johtojen sijainnin, jotta pystytystöissä vältytään vahingoilta. Naapurien kanssa on myös hyvä neuvotella aidan pysytyksestä, jotta naapurisopu ei joudu koetukselle.

Asennuksessa kannattaa Ignatiuksen mielestä panostaa perustuksen riittävään tukevuuteen sekä aidan suojaamiseen sateelta ja maakosteudelta. Näin lopputuloksesta saadaan mahdollisimman onnistunut ja pitkäikäinen. Jos aidan korkeus ylittää 160 senttiä, Ignatius kehottaa harkitsemaan betonivaluperustusta. Matalammissa aidoissa kevyempi teräsmaajalkaperustus usein riittää.

– Puuaidan ja maanpinnan väliin on hyvä jättää 20 sentin maavara, jotta aita ei ole kosketuksissa maan kanssa. Aidan päälle tuleva viistetty katelauta sekä viistetyt vaakajuoksut suojaavat puolestaan sadevedeltä. Jos asentaminen tuntuu haastavalta, aidan voi tilata myös asennettuna. Näin tekeekin 70 prosenttia asiakkaistamme, Tommi Ignatius sanoo.

Tuomas Lehtonen
Kuvat valmistajien

YHTEYSTIETOJA

Suomen Hyvän Kaupan Paikka

www.hyvankaupanpaikka.fi

Kruunuaita

www.kruunuaita.fi

Aipoaidat

www.aipo.fi

Kärkkäinen

www.karkkainen.com

Hantic Oy

www.portteja.fi

www.netrauta.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

autotalli huvimaja piharakennukset piharakennus pihavaja