MAINOS

Piharakennus jatkaa kotia

Piha

Grillauskodasta tai pihasaunasta haaveileva voi toteuttaa unelmansa helposti, sillä piharakennuksia on saatavilla kaikkiin tarpeisiin. Toimiva ja tyylikäs piharakennus tarjoaa lisätilaa, pidentää kesää ja kaunistaa pihaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Piharakennukset tarjoavat kaivattua lisätilaa varastoina, ajanviettopaikkoina sekä kesäkeittiöinä. Usein pihapiirin rakennukset ovat monikäyttöisiä. Erillinen aitta tai leikkimökki toimii kesäisin myös vierasmajana, huvimajoissa puutarhakalusteet säilyvät talven yli ja grillikodassa voi paitsi kokata myös seurustella aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Joskus piharakennukselle on suorastaan pakottava tarve – yleensä mökille tarvitaan puucee.

Pihapiirin muiden rakennusten tyyli on syytä huomioida, jotta miljööstä tulee yhtenäinen. Puu on käytetyin materiaali, ja väreissä suositaan maanläheisiä sävyjä tai noudatellaan päärakennuksen linjaa. Romanttinen leikkimökki tai tyylikäs sauna voi olla pihan kohokohta. Oman maun mukaiset sisustusmateriaalit ja vaikkapa koristevalot viimeistelevät tyylin.

Rakennuslupien tarve vaihtelee kunnittain

  1. Selvitä ennen piharakennuksen hankkimista rakennusluvan tarve kuntasi rakennusvalvonnasta.
  2. Useissa kunnissa kevytrakenteisen piharakennelman pystyttämiseen riittää toimenpideilmoitus. Asemakaava-alueilla määräykset ovat tiukemmat kuin haja-asutusalueilla. Joissakin kunnissa alle 4-neliöiset rakennelmat saa pystyttää omin luvin, mutta ne eivät saa rumentaa ympäristöä. Paloturvallisuuden suhteen ollaan tiukempia.
  3. Keskustele rakennusprojekteista aina ensin naapurisi kanssa – näin lupamenettely sujuu mutkattomammin ja sopu säilyy.
  4. Lupien hakemisen voi hoitaa myös sähköisesti osoitteessa www.lupapiste.fi. Valmistajilta saat lupien hakemiseen tarvittavat piirustukset.
  5. Pahimmassa tapauksessa luvaton rakentaminen pitää keskeyttää tai luvatta rakennettu piharakennus purkaa. Rakentamista ei saa aloittaa ennen kuin luvat ovat kunnossa.

 

 

 

Teksti: Elina Turunen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

piharakennus


Lisää samasta aiheesta