Tommi aloitti urakan repimällä lattiat auki ja kaivamalla vanhan ”sokkelin” esiin. Saunarakennusta nostettiin kolmella tunkilla hiukan ylöspäin, jotta sille päästiin valamaan kunnon antura sekä muuraamaan uusi sokkeli. Myös patolevyt asennettiin asianmukaisesti paikalleen. Kun kaikki tämä oli tehty, siirryttiin varsinaisen lattian tekoon. Aluskankaan, soran, styroksin ja raudoituksen päälle valettiin 10 sentin sementtikerros.

Veikeä tonttu tuo saunaan hyvää löylynhenkeä. Avonaiselle parvelle tullaan myöhemmin rakentamaan lapsille oma leikkisoppi. Portaat puuttuvat vielä.
Veikeä tonttu tuo saunaan hyvää löylynhenkeä. Avonaiselle parvelle tullaan myöhemmin rakentamaan lapsille oma leikkisoppi. Portaat puuttuvat vielä.

Lämpöä ja laattaa lattiaan

Lattian kuivuttua Tommi pääsi asentamaan lattialämmitystä paikalleen. Sekä saunaan että pukuhuoneeseen asennettiin omat lämmityskaapelit ja termostaatit. Tommi valitsi tähän ennestään tutut Ebecon tuotteet.

Lämmityskaapeleiden päälle vedetyn tasoitteen kuivuttua vesieristys tehtiin varmuuden vuoksi kahteen kertaan. Laatat Tommi löysi Lohjalta Kaakelitaikureiden valikoimasta. Pukuhuoneeseen valittiin isoja laattoja ja saunan puolelle värikästä mosaiikkia, jonka pinta on aavistuksen karkea liukastumisen estämiseksi.

Vaikka kyseessä onkin hiukan askeettinen pihasauna, Tommi vaihtoi perinteiset kiukaan taustaseinää suojanneet mineriittilevyt kauniseen verhoilukiveen. Kaunis kiviseinä antaa tarvittavan tulensuojan. Asentaminen oli hiukan työläämpää, mutta lopputuloksesta tuli hieno.

Antura on valettu ja harkkoja muurataan vaiheittain hallitunkkien tukiessa rakennusta. Tommi rakensi vanhan saunan lattiasta kourun, jota pitkin sementti valutettiin muottiin. Vanhan saunan perustana oli vain yksi kerros lekaharkkoja, jotka lepäsivät suoraan hiekan päällä. Lattiat olivat kevytrakenteiset: lautalattia pukuhuoneen puolella ja vesivaneri- muovimattoyhdistelmä saunan puolella. Lämmöneristeenä toimi 20 sentin styrox-kerros lattian alla, joka talvipakkasilla hohkasi kylmää.

Pihasaunan pohjapiirros. Sauna ja pukuhuone ovat yhtä suuria. Molemmille riittää runsaasti tilaa. Avoparvi on merkitty katkoviivalla.
Pihasaunan pohjapiirros. Sauna ja pukuhuone ovat yhtä suuria. Molemmille riittää runsaasti tilaa. Avoparvi on merkitty katkoviivalla.

Merihenkinen pukuhuone

Saunan kunnostus ei jäänyt ainoastaan lattiatasolle. Vanha roosa väri pukuhuoneen seinässä sai väistyä uuden, raikkaan siniharmaan sävyn alta. Maalaamaton katto sai valkoisen pinnan.

Merihenkisen värityksen jatkeeksi pukuhuone sisustettiin samaan henkeen muun muassa riipputuolilla ja laivapullolla. Huoneeseen on tarkoitus hankkia tulevaisuudessa vielä runsaasti lisää samankaltaisia elementtejä.

Mökkisaunan tunnelmaa.
Mökkisaunan tunnelmaa. Kiukaan lasiluukusta näkyvä tuli toimii saunan ainoana valonlähteenä. Kuuma vesi lämpiää kiukaan säililössä. Saunatilaan tulee vain kylmä vesi. Vesipiste on lauteiden alaportaan edessä vasemmassa kulmassa.

 

Sisätiloissa säilytettiin mökkisaunan henki

Koska saunatilaan tulee vain kylmä vesi, saunaan oli aikanaan hankittu lämminvesisäiliöllä varustettu kiuas. Viisi vuotta palvellut kiuas oli edelleen niin hyvässä kunnossa, ettei sitä ollut mitään syytä uusia.

Perinteisen mökkisaunan henki haluttiin säilyttää, eikä saunaan asennettu erillistä valoa. Kiukaan lasiluukusta saunoessa loimottava tunnelmallinen valo riittää valaistukseksi.