ANNE KYTÖLÄ
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
Kaisla, Kontiotuote
Saunan lisäksi tässä Kontiotuotteen Kaislassa on tupa ja minikeittiö. Niiden ja saunan välissä on vilvoitteluun sopiva terassi. Normaalitoimituksen hinta on 12 680 euroa. Laajempi jättitoimitus maksaa 16 650 euroa.

 

Pihasaunojen rakentaminen omakotitalojen pihoihin on yleistynyt, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta tai haluakaan hankkia kesämökkiä. Erillinen saunarakennus omakotitalon pihassa luo kesämökkimäisen tunnelman; varsinkin jos löylyistä pääsee vilvoittelemaan kylpytynnyriin tai peräti uima-altaaseen.
 
Saunan suunnittelu kotiin tai mökille on viisainta aloittaa lupa-asioista: selvitä asuin- tai mökkikuntasi rakennusvalvonnasta, minkä kokoisen ja minkä näköisen saunan saat tontillesi rakentaa. Ota selvää myös muista rakentamista mahdollisesti rajoittavista ohjeista ja määräyksistä.
 
Mieti millaisessa saunassa haluat löylytellä. Käytättekö saunaa vain kesäisin vai läpi vuoden? Montako kylpijää saunaan pitäisi kerralla mahtua? Millainen kiuas saunassa pitäisi olla? Millainen sauna sopisi parhaiten tontilla jo olevien rakennusten seuraksi?
 
Toteuttamiskelpoisten saunojen valikoimaa voi ruveta karsimaan, kun rakennusluvan ehdot ja omat toiveet ovat selvillä. Valmistajalta saat rakennuslupaa varten tarvittavat rakennuspiirustukset, mutta jos valmiista vaihtoehdoista ei tunnu löytyvän sopivaa, saunan voi teettää myös omien suunnitelmien ja piirustusten mukaan.
Kotasauna, Puupojat
Kuusikulmaiseen kotasaunaan mahtuu kerralla 6–8 saunojaa. Saunan halkaisija on 3,90 metriä ja korkeus 3,10 metriä. Saunan materiaali on kuusta. Kotasauna kootaan elementeistä. Pakettiin sisältyvät myös kiuas ja piippu, lauteet, penkki ja pari jakkaraa sekä kiinnityksiin tarvittavat ruuvit, naulat ja saranat. Puupoikien kotasauna maksaa noin 3 500 euroa, toimitusaika on pari viikkoa.
Saunapirtti, Teuvan Mökki- ja Sorvituote
Kaksiponttinen 58 millin mäntyhirsi on materiaalina Teuvan Mökki- ja Sorvituotteen Saunapirtissä. Hirsien, verantalautojen, lattialankkujen, kattopaneelien, ovien ja ikkunoiden lisäksi toimitukseen sisältyvät myös kiuas ja 30 litran vesisäiliö, lauteet, kattohuovat, eristetty hormi, pääty- ja räystäslaudat sekä naulat. 15 neliön kokoinen Saunapirtti maksaa noin 6 800 euroa.

 

Hirsi on saunapakettien yleisin materiaali. Voit valita höylä-, pyörö-, lamelli- tai massiivihirren, lämpöhirren tai hirsielementin.
 
Korsnäsissä sekä kylpytynnyreitä että ulkoporealtaita valmistava SpaDealers valmistaa pyöreitä pihasaunoja – löylytynnyreitä – kotimaisesta, mittasahatusta ja pontatusta lämpöpuusta.
 
Savusaunasta haaveilevalle sopiva sauna voi olla maan alle rakennettava uunisauna. Rakennusinsinööri Jari Ruususen keksimän ja patentoiman saunan seinät kootaan ontelobetoniharkoista ja katto kaarevista betonielementeistä.
 
Kevään OmaMökki-messuilla esiteltiin isolta kiveltä näyttävä Fin-Stonesauna, joka on valmistettu lasikuidusta. Eristeenä on käytetty polyuretaania.
 
Saunojen vertaileminen on vaikeaa, sillä pakettien toimitussisällöt ovat hyvin erilaisia. Toisilla esimerkiksi katteet sisältyvät pakettiin, toisilla eivät. Muutamat valmistajat myyvät niin sanotusti löylyvalmiita saunoja, jolloin pakettiin sisältyy myös kiuas. Toimituksen voi tilata joiltakin valmistajilta, esimerkiksi Kontiotuotteelta, suppeana tai laajana.
 
Älä tuijota vaihtoehtoja puntaroidessasi pelkkää hintaa, vaan mieti mitä tarvitset sekä tutki ja vertaile, mitä vastinetta rahoillesi saat.
Pihasauna 24, Kastelli
Korkeista ikkunoista tulee paljon valoa Kastellin pihasaunaan. Sauna on saanut nimensä neliöiden mukaan: Pihasauna 24. Terassilla on mukavasti lisäneliötä. Saunatupa sopii majoittumiseen, oleskeluun ja ruoanlaittoonkin.
Vihti-sauna, Finnpeak
70 millin hirsistä rakennetussa Finnpeakin Vihti-saunassa on tilaa noin 14 neliötä, hinta noin 7 700 euroa. Saunan saa halutessaan pyöröhirsisenä. Finnpeak rakentaa saunoja myös asiakkaiden omien piirustusten mukaan.

 

Huomaa myös, ettei saunapaketin hinta ole saunan lopullinen hinta. Rahaa tarvitaan lisäksi muun muassa perustuksiin ja kaikenlaiseen rautakauppatavaraan. Jotkut valmistajat ovat listanneet valmiiksi ne tarvikkeet, jotka ostajan on hankittava itse saunapaketin lisäksi.
 
Saunanrakentajalta vaaditaan kärsivällisyyttä. Lasikuituinen Fin-Stone-sauna tosin on käyttövalmis suurin piirtein heti kun se on kannettu paikoilleen, mutta pääsääntöisesti kannattaa varautua useiden viikkojen pituisiin toimitusaikoihin.
 
Tilauksesta ensimmäisiin löylyihin uudessa saunassa vierähtää hyvinkin pari kuukautta, sillä aikaa tarvitaan myös perustusten tekoon, saunan pystytykseen ja alkuvaiheen lupa-asioihin.
 
Kysy valmistajalta, voitko tehdä tilauksen ehdollisena: teet tilauksen samoihin aikoihin, kun haet saunallesi rakennuslupaa. Jos et saa rakennuslupaa, tilaus raukeaa.
 
Valmissaunat on suunniteltu sellaisiksi, että niiden pystytys sujuu omatoimirakentajilta valmistajan antamien ohjeiden mukaan. Maan alle rakennettavan uunisaunankin voi muurata itse, mutta maankaivutöiden tekijäksi tarvitaan yleensä maanrakennusurakoitsija.
 
Suorat linkit jutussa esiintyvien yritysten yhteystietoihin: www.suomela.fi/pihasaunat408