Pihasuunnittelu – 13 ideaa suurelle pihalle

Piha
Suuren pihan pihasuunnitrtelu voi olla haaste tai mahdollisuus – asenteesta riippuen. Katso kuvat ja inspiroidu.

Pihasuunnittelu suurelle pihalle vaatii pitkäjänteisyyttä ja selkeää pihasuunnitelmaa. Joskus pihan käytettävyys ja toimivuus vaativat tontilla suuriakin muutoksia.

rantamaisema

1. RANTAMAISEMAAN avautuvalle pihalle on suunniteltu sekä suojaa että avaruutta. Oleskeluryhmää reunustaa ruusuistutus, jonka takana kasvaa korkeaa laavaröyhytatarta. Terijoensalavat suojaavat tuulelta, mutta eivät peitä näkymää.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

perennaryhmä

2. PERENNARYHMÄN kuunlilja- ja pioni-istutukset johtavat katsetta huvimajan suuntaan, jonka taustana kasvavat suojaavat havupuut. Näkymälinjojen päätteeksi suunnitellut rakenteet, kuten altaat tai portit, toimivat mielenkiintoisina kiintopisteinä.

 

maalaisympäristö

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. MAALAISYMPÄRISTÖN tilavassa pihassa perennaistutus myötäilee sulavalinjaisesti puroa. Saman sävyisinä kukkivat lajit ovat monimuotoisen lehdistönsä ansiosta aina edustavat.

 

tuoksukurjenpolvet ja poimulehdet

4. NURMIKON SIJAAN istutetut tuoksukurjenpolvet ja poimulehdet tekevät puutarhasta rehevän. Helposti leviävinä nämä perennat eivät anna rikkaruohoille jalansijaa. Keskellä kohoaa jättigunnera.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Pihasuunnittelu - allas ja nurmikko

allas ja nurmikko

5. ALLAS JA NURMIKKO myötäilevät vyöhykkeenä puutarhan reunamaa suurten lehmusten alla. Pellolle avautuva näkymä on henkireikä ympäröivään maisemaan.

 

Suuren pihan pihasuunnittelussa kannattaa vuorottele aukeaa tilaa ja suojaisia sopukoita

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

norjanangervojen suojaama oleskeluterassi

6: NORJANANGERVOJEN suojaamalta oleskeluterassilta näkyy nurmikon yli rantaan. Koivurivistö liittää tontin ympäröivään maisemaan myös vesistön puolelta katsottaessa. Muutaman koivun voisi vielä poistaakin, jolloin näkymä selkiytyisi lisää.

 

perennaryhmät suurella pihalla - suomela.fi

7. SUURELLA PIHALLA pääsevät yhden lajin tai harvalaji­set perennaryhmät oikeuksiinsa. Voit elävöittää värivaikutelmaa istuttamalla ryhmittäin toistuvasti toista lajia joukkoon. Sisään­tulon päivänliljapenkki tuo pihakäytävän varteen kartanomaista tunnelmaa. Pappiloiden ja kartanojen istutuksissa suositut suu­rikukkaiset pionit sopivat myös suuren tilan mittakaavaan.

VÄLJÄ TONTTI mahdollistaa hyötytarhan sijoittamisen viljelylle suotuisaan lämpimään paikkaan. Muhevaksi muuttuva maa-alue on tarpeen mukaan helposti muutettavissa koriste-tarhaksi.

 

nauhamainen nurmikkovyöhyke

9. NAUHAMAISESTI JATKUVA nurmikkovyöhyke on sujuva leikata ja mukava kulkea. Maisemapuutarhan tavoin mutkitteleva istutusten muoto ei paljasta koko pihanäkymää kerralla. Puiden kasvaessa istutuksiin syntyy kerroksellisuutta ja suojaa.

 

taloa ympäröivä puutarha

10. TALON YMPÄRILLÄ puutarha on rakennettu muu­ta aluetta tiiviimmin. Rakenteet, istutukset ja valaistus kannat­taa erityisesti sisääntuloalueella suunnitella niin, että ne ovat toi­mivia ja turvallisia ympäri vuoden. Muista suunnitella näkymiä myös sisältä katsoen!

 

leikattu kuusiaita

11. LEIKATTU KUUSIAITA ei sulje järvinäkymää, vaan sallii maiseman tulla osaksi puutarhaa. Kuusiaita suojaa tuulelta ja rajaa tonttia. Niittyalueelle leikattu kaista tekee kulkemisen turvalliseksi ja miellyttäväksi. Selkeä raja hoidetun ja luonnontilaisen nurmikon välillä jäsentää jämäkästi tilaa.

 

suojaisa puutarha

12. SUOJAISA PUUTARHA syntyy tiheän ja runsaan kasvillisuuden sekä varjostavien rakenteiden avulla. Tiiviin keitaan voi suunnitella osaksi puutarhaa vaikka metsän reunaan.

 

puutarha aukkopaikat siimes

13. AUKKOPAIKKOJEN ja puuston luoman siimeksen vuorottelu tekee puutarhasta nautinnollisen. Erityisesti aamu- ja iltahetkillä puiden välistä lankeavat valo ja varjo lumoavat.

 

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi