Pihasuunnittelu voimissaan – nämä pihat erottuivat edukseen asuntomessuilla

Piha
Pihasuunnittelu näkyy asuntomessuilla onnistuneina ratkaisuina. Viheralan ammattilaiset kiersivät asuntomessualueen pihat. Nämä pihat erottuivat edukseen.

Asuntomessujen pihat ovat toiminnallisesti harkittuja, kasvivalinnat pääsääntöisesti onnistuneita, hulevesien hyötykäyttö näkyy alueen yleisilmeessä ja muutamissa piharatkaisuissa sadeveden hyötykäyttönä. Huolellinen pihasuunnittelu näkyy onnistuneina lopputuloksina.

Pihat on pääsääntöisesti jäsennelty selkeästi myös pihan hoitoa ajatellen. Kivipintaa on lähes kaikissa pihoissa, joissakin aika runsaasti, mutta pinnat on rakennettu elävästi ja tasokkaasti pienimpiä yksityiskohtia myöten. Työn laatu näkyy erityisesti yksityiskohtien viimeistelyssä, esimerkiksi kaivojen ympärillä kiveyksissä.

Kaupunkiviljely on pihatrendi, joka näkyy myös messupihoissa

Kaupunkiviljelyn pihatrendi näkyy monissa pihoissa erikokoisina hyötypuutarhoina, kasvilaatikoina ja kasvimaina. Myös pihan monipuolista käyttöä on lisätty käyttämällä laajoja terassialueita ja katettuja tiloja sekä pihakeittiöitä.

Jyväskylän asuntomessuilla on ollut kaupungin palkkaama pihavalvoja, joka on tarkastanut pihasuunnitelmat ja valvonut pihatöiden toteutusta. Tämä on hyvä ratkaisu ja sen soisi jatkuvan seuraavilla asuntomessuilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näillä messuilla on myös kokeiltu viherkerrointa yhden korttelin pihasuunnittelua ohjaamassa. Pilottikokeen tuloksia seurataan ja on mielenkiintoista saada tulokset, miten paljon suunnittelua ohjaavat normit ovat vaikuttaneet pihoihin lisääntyneinä kasvimäärinä ja hulevesien hyötykäyttönä.

Kolmas uusi pihoihin liittyvä asia Jyväskylässä on teemapuutarhojen osasto, jotka tuovat kävijän kannalta merkittävän lisäarvon etsittäessä pihoihin uusia ideoita ja tuotteita. Eri yritysten toteuttamat teemapuutarhat ovat vierekkäin pääraitin varrella.

Myös kiveysten, nurmikoiden ja kasvialueiden rajaukset ovat kiitettävästi yleistyneet. Pihoissa on rajauksista useita eri malliratkaisuja. Sen sijaan luonnonkiveä on käytetty vähän ja toteutuksissa on laadullisia puutteita.

Asiantuntijat nostivat kolme pihaa esiin – huolellinen pihasuunnittelu näkyy lopputuloksissa

Kohde 5, Käpylä 221

MAINOS
MAINOS LOPPUU
asuntomessupiha kohde 5 Käpylä 221

Pihassa on mukavia yksityiskohtia, muun muassa vesirännien ympärille tehdyt kiveykset.

 • Kohteen piha on perustoiminnoiltaan selkeä, jämäkkä ja paljon yksityiskohtia sisältävä.
 • Toteutus on laadukas.
 • Kasveja on käytetty riittävästi ja niiden valinnat ovat perusteltuja.
 • Kadun puolella on portit, jotka jämäköittävät kadunpuoleista sisääntuloa tontille.
 • Pihassa on mukavia yksityiskohtia, muun muassa vesirännien ympärille tehdyt kiveykset.
 • Nurmialue on yhtenäinen.
  • Pihasuunnittelu Kuoppala Finland Oy, piharakentaja Piharakennus Valo Oy.

Kohde 9, Polar 165

Asuntomessupiha Kohde 9 Polar 165

Piha on otettu hyötykäyttöön onnistuneesti terassoimalla alapihalle erillinen alue, jonne on mahdollista perustaa esimerkiksi hyötypuutarha.

 • Pihassa ovat laajat kiveykset, mutta ne on toteutettu korkeatasoisesti ja laajat pinnat on rikottu onnistuneesti väri- ja kuviopinnoin.
 • Piha on otettu hyötykäyttöön onnistuneesti terassoimalla alapihalle erillinen alue, jonne on mahdollista perustaa esimerkiksi hyötypuutarha.
 • Pihaa rajaava luonnonkivimuuri on toteutettu hyvin.
 • Pihan kasvivalinnat ovat perusteltuja.
  • Pihasuunnittelu Kuoppala Finland Oy, Veera Saraksenaho, kivityöt Viherkivi Oy, viherrakentaminen Keski-Suomen Puutarha-Apu Oy

Kohde 27, Älsbytalo Suometar

Asuntomessupiha kohde 27 älsbytalo Suometar

Pihassa on toimivia ja hyviä yksityiskohtia, kuten vesikaivo.

 • Piha on viihtyisä, toimiva ja rakennettu hyvin.
 • Pihan vahva värimaailma toistaa talon värimaailmaa. Esimerkiksi talon punaiset yksityiskohdat toistuvat pihan värikkäässä koristekatteessa.
 • Pihassa on toimivia ja hyviä yksityiskohtia, kuten vesikaivo.
 • Erityishuomion saa talon päädyssä oleva kiveys, jossa kiveyksen muoto ohjaa luontevasti kulkua turvallisuutta lisäten ohi palotikkaiden.
 • Siistit rajaukset, persoonallisuus ja vahva muotokieli ovat tämän pihan valtteja.
  • Pihasuunnittelu Viherrys Heinonen Oy, Mari Ruokonen, piharakentaja Viherrys Heinonen Oy

Ammattilaisten pihakierroksella olivat mukana maisemasuunnittelija Mirva Vuohtoniemi Maisemasuunnittelijat ry:stä, Harri Pohjalainen Viher- ja ympäristörakentajat ry:stä sekä Seppo Närhi edustaen sekä Viher- ja ympäristörakentajat ry:tä että Viherympäristöliitto ry:tä.

Lähde: www.puutarhaliitto.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU