Pihoja ja puutarhoja monella eri ilmeellä kevään Piha & Puutarha -messuilla

Piha

Messuille on suunnitteilla muun muassa pieniä mallipihoja, joiden teemoina ovat kulinaristinen piha, kivipiha, kestävän kehityksen piha ja muotopiha. Piha & Puutarha -messut järjestetään Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa 5.-7. huhtikuuta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Messupihojen suunnittelusta vastaa hortonomi Marianne Blom-Salola yhteistyössä ammattilaisten Maarit Ketolan, Paula Tiittasen, Kirsi Sundholmin ja Eero Myrskykarin kanssa.

– Piha & Puutarha -messut palvelee tavallisia ”pihaihmisiä” ja tarjoaa toteuttamiskelpoisia vinkkejä, summaa Blom-Salola suunnittelutyön lähtökohtia. Hän on ollut mukana tekemässä suunnittelua ja käytännön toteutusta useilla aikaisemmillakin messuilla.

Monipuoliset mallipihat

Näyttelyn mallipihat on suunniteltu neljällä eri tavalla. Halleissa nähdään kulinaristinen piha, kivipiha, kestävän kehityksen piha ja muotopiha. Keväinen keskuspuisto on piha-alueiden keskellä. Toteutukset esittelevät erilaisia tapoja hyödyntää samankokoinen alue. Lisäksi jokaisen kokonaisuuden on tehnyt eri suunnittelija. Mallipihojen vieressä on torialue, jonka keskellä on suihkulähde koristeistutuksineen.

Piha & Puutarha -messuille on tulossa myös aikaisemmilta vuosikymmeniltä tuttuja sipulikukkia, mutta pääpaino tulee olemaan monipuolisissa kokonaisuuksissa.

– Kotoisten puiden hyötäminen alkaa lähiaikoina. Uutuuskasveja tilataan hyödettäväksi Hollannista tai Tanskasta. Tulossa on mm. erikoispuita ja -pensaita, Blom-Salola kuvailee työn vauhdikasta etenemistä.

– Erilaisilla kasveilla voidaan rakentaa ilmeikkäitä pintoja perinteisen nurmimaton tilalle. Vaihtoehtoja on messuilla nähtävillä useita. Osa kasveista kasvatetaan näyttelykuntoon Ammattiopisto Liviassa.

Talvi pitää puutarhasuunnittelijat kiireisinä

Kottikärryt, kastelukannu Piha & puutarha -messuilla

Hortonomi Marianne Blom-Salola kollegoineen piirtää talvikuukausien aikana kesäkaudella rakennettavia pihoja. Kun luonto lepää, on paremmin aikaa keskittyä suunnittelutyöhön:

– Pihan suunnittelu on prosessi, joka ei synny hetkessä. Siksi se kannattaa aloittaa ajoissa, ja suunnitelman tekemiseen pitää varata riittävästi aikaa. Maastokäynti, josta suunnitteluprosessi alkaa, pyritään tekemään lumettomalla kaudella, jolloin mm. korkeuserojen hahmottaminen on mahdollista, Blom-Salola sanoo.

Pihaan ja puutarhaan liittyvien suunnitelmien tekeminen on hauskaa. Niinpä kesää odottavien kotipuutarhureiden kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen ja hakea huhtikuun messuilta tukea omille ajatuksilleen sekä hyödyllisiä ammattilaisvinkkejä.

Lisätietoja: www.turunmessukeskus.fi

Piha ja Puutarhamessut järjestetään 5.-7. huhtikuuta Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa. Samassa yhteydessä nähdään myös Perinnekoti, jossa esitellä perinnerakentamiseen liittyviä teemoja.

Messut järjestää Turun Messu- ja Kongressikeskus yhteistyössä Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen sekä Ammattiopisto Livian kanssa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kivipiha piha & puutarha -messut


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: