Pikkurahalla iso muutos keittiöön
Vanhentunut keittiö muuttui remontissa ahkeran leipurin moderniksi valtakunnaksi. Täydellisen muodonmuutoksen ei aina tarvitse olla kallis.
TEKSTI JAANA LAITINEN
KUVA NINA DODD
Sinivalkoinen keittiö näyttää avarammalta vaaleiden pintojen vuoksi
Sinivalkoinen keittiö näyttää kokoaan avarammalta vaaleiden pintojen ansiosta. Lattiamateriaaliksi valittiin kestävä laminaatti. Kodinkoneet ovat Ikeasta.

 

Eläkepäivikseen Etelä-Suomeen muuttanut pariskunta osti itselleen vanhan 1960-luvun kodin. Asunnon keittiö oli lähes alkuperäisessä kunnossa ja erittäin likainen. Uudet omistajat eivät keittiön kuntoa säikähtäneet, vaan näkivät, että pienestä tilasta syntyy tehokas ja toimiva keittiö, kun sen vain suunnittelee hyvin.
Keittiö ennen remonttia
Keittiö ennen remonttia. Keittiön pinttyneet ja likaiset kaapit saivat purkutuomion. Myös koneet vietiin pois.

Uudistuksen suunnitteli pariskunnan tytär ja remonttimiehiksi värväytyivät kaksi vävymiestä, jotka ovat kokeneita rakentajia.

Keittiöstä kannettiin ulos kaikki mikä irti lähti: vanhat, kuluneet keittiökaapit, pinttynyt liesiuuni, ikäloppu jääkaappi ja kulunut muovimatto lattiasta. Samalla poistettiin seinään upotettu sisäkomero.
Huone vaati tehokkaan harjapesun lattiasta kattoon. Ilmanvaihtokanavat piti hakata auki, sillä venttiilit olivat tukkeutuneet rasvasta ja pölystä.
Keittiö on kapea ja suorakaiteen muotoinen. Sen päässä on iso ikkuna, josta tilaan tulvii valoa. Keittiö päätettiin maalata valkoiseksi, jotta tilasta tulisi entistä valoisampi ja suuremmanoloinen. Valkoisen värin rinnalle pariskunta valitsi koboltinsinisen. Sinivalkoisen yhdistelmä teki keittiöstä merellisen raikkaan.
 
Vaativa materiaali, metalli, antaa keittiölle modernin ilmeen
Himmeään metallipintaan jää helposti sormenjälkiä, mikä tietää hieman ylimääräistä työtä pitkin päivää. Vaativa materiaali antaa kuitenkin keittiölle modernin ilmeen.

Ison keittiön verran tilaa

Keittiön kalusteiksi valittiin Abstrakt-kaapit Ikeasta. Niiden pinta on kiiltävän valkoinen. Valinta oli helppo, sillä mallisto oli selvästi edullisempi kuin muiden valmistajien kiiltäväoviset kaapit.
Myös kaappien metalliset reelinkivetimet miellyttivät pariskuntaa. Uudet keittiökaapistot koottiin pitkälle seinälle. Kaappirivin keskelle sijoitettiin iso kiertoilmauuni ja sen yläpuolelle metallinvärinen liesituuletin. Koska perheen äiti on innokas ruoanlaittaja ja leipoja, hän halusi kiertoilmauunin. Uuni ei vaadi lämpiämisaikaa, vaan se on heti käyttövalmis.
Liesi-uunin oikealle puolelle sijoitettiin tiskikaappi ja sen alapuolelle kaappi roska-astioille ja pesuaineille. Lieden toiselta puolelta löytyi puolestaan tila mauste- ja astiakaapille. Mikroaaltouuni sijoitettiin avohyllylle.
Lieden vieressä alhaalla kaapeissa on ulos vedettävät lankakorit. Niihin mahtuu paljon kuivatavaroita. Sieltä ne on helppo ottaa tarvittaessa esille. Tavallisissa kaapeissa monet aineet jäävät usein edessä olevien pussien ja pakettien taakse. Myös kattilakaapissa on vedettävät korit. Näin pieneen tilaan mahtuu isonkin keittiön välineet ja astiat. Jääkaappi-pakastin sijoitettiin entisen sisäkomeron paikalle keittiön lyhyelle seinälle. Siitä löytyi tila myös kapealle ruoka- ja astiahyllylle.
Ahkera leipoja valitsi nopean ja ison kiertoilmauunin
Ahkera leipoja valitsi nopean ja ison kiertoilmauunin, jossa voi helposti paistaa kerralla parikin pellillistä pullaa.
Tila ei tunnu ahtaalta, kun tasot ovat tyhjiä ja veitset ojennuksessa seinätelineessä
Tila ei tunnu ahtaalta, kun tasot ovat tyhjiä ja veitset ojennuksessa seinätelineessä.
Sinivalkoinen yhdistelmä teki keittiöstä raikkaan
Sinivalkoinen yhdistelmä teki keittiöstä raikkaan. Tason aaltoileva pinta tuo mieleen meren.

 

Tavarat piiloon
Kaikki keittiön kaapistot ja koneet ovat integroituja. Jääkaappi-pakastin sekä pitkän seinän kaapistot ovat osa siistiä kokonaisuutta.
Tarkoitus on pitää irtotavarat kaapeissa ovien takana. Kun pöydillä on vapaata tilaa, keittiö tuntuu tilavammalta. Yhtenäistä pintaa tuo myös keittiön työtaso, joka jatkuu ehjänä koko alakaapiston pituudelta. Liesi-uuni on integroitu siihen, samoin keittiöallas.
Keittiön pohjapiirrosAjatus on, että murut pysyvät tasolla, ja ne on helppo siivota siitä pois. Työtason reunan huolittelee metallinen lista. Työtaso on päällystetty pienillä koboltinsinisillä laatoilla. Sen pinta on aaltoileva.
Kaapistojen väli sekä tuulettimen tausta ovat samaa laattaa, mutta valkoisena. Alun perin laattojen värien piti mennä toisinpäin. Työtaso olisi ollut valkoinen ja tausta sininen. Pariskunta on kuitenkin tyytyväinen nykyiseen ratkaisuun. Siniset seinälaatat olisivat tummentaneet turhaan keittiötä.
Pariskunta on tyytyväinen remonttiin. Vaikka tytär pääosin vastasi ratkaisuista, ne miellyttävät myös omistajia. Eri mieltä oltiin oikeastaan vain keittiön ja olohuoneen välisestä seinästä. Tytär olisi halunnut avata tilan kaatamalla seinän. Se olisi mahdollistanut myös baarikeittiöratkaisun.
Äiti kuitenkin piti päänsä, sillä hän halusi, että keittiö säilyy omana tilana ja että sen voi sulkea ovella. Keittiössä voi nyt puuhailla omassa rauhassa.
 
Paljonko maksoi?
Kalusteet noin 1 400 euroa.
Koneet (keraaminen liesi, uuni, jääkaappipakastin ja liesituuletin) noin 1 500 euroa.