MAINOS

Rakennusten pintakäsittely puhuttaa – laiminlyönneistä vakavia seurauksia

Talo

Rakennuksen pintakäsittely kannattaa ottaa vakavasti. Ammattilaiset ovat huolissaan elinkaariajattelun puuttumisesta ja siitä aiheutuvista vaurioista

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pintakäsittelyn ROI-barometrin tulosten mukaan pintakäsittelystä puuttuu elinkaariajattelu, eikä päätöksentekijöiden tietotaso ole riittävä.

Verrattuna aiempiin vuosiin kysely toteutettiin tänä vuonna uudenlaisella menetelmällä, jossa vastaajat arvioivat erilaisten pintakäsittelyyn liittyvien väitteiden toteutumista alalla ja niiden merkitystä itselleen. Samantyyppinen menetelmä on käytössä esimerkiksi monissa vaalikoneissa.

Pintakäsittely elinkaariajattelu

Pintakäsittely elinkaariajattelu

Tikkurila pintakasittely roi barometri 2014

Raportti sisältää myös infograafin keskeisistä tuloksista.

Pintakäsittely vaikuttaa rakennuksen arvoon

Pintakäsittely yhteistyö sujuu

Pintakäsittely yhteistyö sujuu

Pintakäsittely vakavin haaste

Pintakäsittely vakavin haaste

Pintakäsittely vaarat ja menetelmät

Pintakäsittely vaarat ja menetelmät

Barometri nostaa esiin ammattilaisten huoleen elinkaariajattelun puuttumisesta: vastaajien mielestä yksi tärkeimmistä pintakäsittelyn päätöksenteossa huomioon otettavista seikoista ovat tulevat huolto- ja ylläpitotarpeet sekä niiden hinta ja helppous. Kuitenkin yli 40 % vastaajista arvioi tällaisen ajattelun toteutumisen olevan harvinaista.

Tulosten mukaan alalla on myös yleistä, ettei pintakäsittelyn pitkäaikaista vaikutusta rakennuksen arvoon ymmärretä. Vakavimpana pintakäsittelyn toteutusvaiheen ongelmana pidetään sitä, että kiinteistöjen omistajien tai päätöksentekijöiden tietoisuus pintakäsittelyn merkityksestä on puutteellista.

Rakennevauriot lisääntyvät ja huollon tarve kasvaa

Kenties pysäyttävin havainto liittyy pintakäsittelyn laiminlyönnin seurauksiin. Peräti 70 % vastaajista piti laiminlyödyn pintakäsittelyn aiheuttamia rakennevaurioita yleisinä. 83 % piti huoltotarpeen kasvua yleisenä ilmiönä.

Ongelmien välttämisessä tärkeimpänä pidettiin alkaviin pintavaurioihin puuttumista sekä kiinteistönomistajien ja päätöksentekijöiden neuvontaa ja opastusta pintakäsittelyasioissa. Kuitenkin reilusti alle puolet vastaajista, noin 40 % sanoo, että nämä toteutuvat alalla usein tai useimmiten.

Korjaus- ja uudisrakentajat vertailussa

Myönteisiäkin havaintoja saatiin. Vastaajien mukaan on harvinaista, että pintakäsittelyprojektien osapuolet olisivat keskenään erimielisiä menetelmistä tai tuotteista. Hyvää yhteishenkeä ei myöskään nähty projekteista puuttuvan.

Barometrissa vertailtiin myös ensimmäistä kertaa korjausrakentamiseen ja uudisrakentamiseen keskittyvien alan ammattilaisten näkökantoja. Vaikka suurelta osin vastauksissa oltiin samoilla linjoilla, erojakin löytyi. Esimerkiksi oikeiden menetelmien puute vaivasi korjauspuolella enemmän kuin uudispuolella.

Pintakäsittely rakennevauriot

Pintakäsittely rakennevauriot

Pintakäsittely opastus ja neuvonta

Pintakäsittely opastus ja neuvonta

Pintakäsittely huolto ja ylläpito

Pintakäsittely huolto ja ylläpito

Pintakäsittely elinkaariajattelu

Pintakäsittely elinkaariajattelu

 

Pintakäsittelyn ROI -barometrin toteutti tänä vuonna kolmatta kertaa Tikkurila Oyj yhteistyössä Mailand Communications Oy:n kanssa. Tutkimukseen vastasi noin 400 pintakäsittelyalan ammattilaista: urakoitsijoita, suunnittelijoita, kiinteistönhuollon ammattilaisia sekä kiinteistöjen omistajia ja käyttäjiä.

Lisätietoja: www.tikkurila.fi/ammattilaiset

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kiinteistön huolto pintakäsittely rakennevauriot ulkomaalaus