Pitkät ruuvipuristimet testissä – puristusvoimaa rakentamiseen ja nikkarointiin

Talo
Pitkät ruuvipuristimet ovat remontoijan välttämätön työkalu. Ne tuottavat puristusvoiman, kun liimataan vankkoja loviliitoksia tai puristetaan vääntynyt tolppa muotoonsa. Suomela ja Tee Itse -lehti testasivat markkinoilla olevat ruuvipuristimet. Lue tulokset!

Jos vääntynyt lauta pitää vääntää takaisin kuosiinsa tai kaksi isoa lankkua liimata puristamalla yhteen, pienistä puristimista ei ole apua. Tällöin tarvitaan pikkupuristimien isoveljeä, jonka leukaväli on 80–100 cm. Ne pystyvät puristamaan jopa 400 kilon voimalla, jolloin itsepäisimmätkin vinot laudat antavat periksi. Tähän tarvitaan raakaa voimaa. Hinnoissa on paljon eroja. Halvimmat eivät pysty aivan samaan kuin kalliimmat, mutta niillä pääsee jo varsin pitkälle.

Yhteenvetona voi sanoa, että testin kaikkia puristimia voi käyttää, edullisempia tosin vain pieniin töihin. Kalleimmista puristimista saa rahoille vastinetta ja iloa moniksi vuosiksi eteenpäin.

Muutama käsite on hyvä tietää: Leukaväli on puristuspintojen väli, eli kertoo kappaleen maksimipaksuuden. Kitaväli on etäisyys puristuslevystä selkäkiskoon, eli kappaleen maksimisyvyys.

Näin testasimme

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Voima: painoarvo 50 %

Puristimen pitää ennen muuta olla vahva. Puristimilla työskenneltiin 75 cm:n leukavälillä ja puristettiin niin lujaa kuin mahdollista ilman tarpeetonta väkivaltaa. Liukutalla ei saa liukua, ei edes silloin kun puristimen kiinni pitämään lankkuun pamautetaan vasaralla. Puristimien vahvuutta mitattiin newtonmetreillä käyttäen 75 cm:n leukaväliä.

Toiminta: painoarvo 30 %

Liukutallan pitää kulkea kiskoa pitkin mutta myös pysyä ylhäällä, vaikka puristin olisi pystyasennossa. Jatkuva alasvaluminen ärsyttää ja häiritsee. Jos liukumista voi säätää, siitä on etua, sillä näin liukutalla pysyy yhä paikallaan, vaikka kisko kuluu. Tallan pitää irrota nopeasti, kun kiristyskahvasta päästetään irti. Pitkästä kahvasta on etua, kun puristetaan lujaa. Puristuslevyn pitää voida liikkua pallonivelellä. Suojalevy ei saa irrota, sillä ilman sitä kappaleet vaurioituvat. Ergonomia: painoarvo 20 % Kahva, josta saa hyvän otteen, helpottaa kovaa puristamista. Vankat puristimet ovat raskaat, mutta painoa oppii käsittelemään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Arvosanat

  • 9–10 Ylivoimainen. Parempaa ei löydy.
  • 7–8 Oikein hyvä. Laatutuote.
  • 4–6 Tyydyttävä. Kohtuullista tasoa.
  • 2–3 Välttävä. Keskitason alapuolella.
  • 0–1 Ala-arvoinen. Kannattaa välttää.

Lue testin tulokset

Irwin pro – toimii hyvin


Arvosana: 9,3

Todella voimakas puristin hyvin suunnitelluin toiminnoin. Pitkä kierrekahva, iso puristuslevy, hyvä liukuesto, loistava ote. Voima: Leuat ja kisko ovat vankkaa tekoa, ja kestävät rakennustyömaan ja verstaan elämää vuosikaudet. Galvanoidut ja pulverilakatut osat on hyvin ruostesuojattu. Yhdellä kädellä puristaa helposti 2,5 kN, kahdella 4,5 kN. Kiskoon ei jäänyt testistä näkyviä jälkiä. Puristusote pitää hyvin eikä irtoa iskusta. Toiminta: Liukutalla kulkee hyvin kiskoa pitkin, ja nerokas ruostesuojaus estää sitä liukumasta itsestään alas. Kiinteän leuan sileä yläpinta takaa vakaan pystyasennon, ja asentoa tukee molempien leukojen takareunojen ”jalat”. Pitkä, vahva kierrekahva. Suuret, hyvin liikkuvat puristuslevyt. Ergonomia: Suuresta keinopäällystetystä kahvasta saa todella hyvän otteen. Vankat materiaalit tekevät puristimesta painavan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.irwin.co.uk
Hinta: n. 45 €

Wolfcraft – loistava kahva


Arvosana: 8,7

Puristin on kestävää materiaalia. Iso ja hyvin muotoiltu, päällystetty kahva, jota on helppo kiristää. Kiskoon jäi testistä pienet mutta näkyvät jäljet. Voima: Vahvat valetut leuat. Kestävä profiloitu kisko galvanoidusta teräksestä. Yhdellä kädellä puristaa helposti 2 kN, kahdella kädellä 4,5 kN. Kahden käden puristus saa kiskon hieman huojumaan, ja sen uriin jää pienet painaumat. Toiminta: Liukutalla liikkuu kevyesti kiskolla, jopa niin kevyesti, että se uhkaa valua alas ennen kuin puristin on täysin kireällä. Kun kahva vapautetaan, leuka irtoaa nopeasti. Iso ja vahva kierrekahva, jossa on iso ja joustava puristuslevy. Vahvat ja tiukat suojapalat. Hyvät, vakaat ”jalat” leukojen takareunassa helpottavat puristimen pöydälle laittoa. Ergonomia: Keinopäällystetty kahva on mukavan tuntuinen, ja siitä on helppo kiristää vielä hiukan lisää. Aavistuksen liian painava.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.wolfcraft.com
Hinta: n. 40 €


Bessey tgs – säädettävä liukueste


Arvosana: 8,6

Perinteinen, vahva puristin. Hyvä liukueste, mutta kallis hankinta, eikä tässä mallissa ole mitään sen kummempaa luksusta. Voima: Vahvat valetut leuat, joita on vahvistettu niistä kohdin, joihin puristusta osuu eniten. Iso, vahva, profiloitu ja galvanoitu kisko. 2 kN yhdellä kädellä, 4,3 kN kahdella. Kisko huojui hieman raskaasta puristuksesta, mutta kiskoon ei jäänyt jälkiä. Pitää otteensa kevyessäkin puristuksessa. Toiminta: Siirrettävä kahva liikuu hienosti kiskolla, ja jarrutusta voi säätää kuusiokoloruuvista. Vuoden käytön jälkeen kaikkien puristimen urat ovat kuluneet, ja jarru pidentää ikää. Vahva kierrevarsi ja hyvät puristuslevyt. Suojapalat ovat hieman hennot tässä ammattilaisen puristimessa. Ergonomia: Iso, pyöreä puukahva, jota on hieman sorvattu otemukavuuden parantamiseksi. Lakkaus tekee siitä hieman liian sileän.

www.malmintera.fi
Hinta: n. 55 €  (tilattava tuote)

Wolfcraft – rahoille vastinetta


Arvosana: 8,0

Tämä puristin on lähes yhtä hyvä kuin Wolfcraftin kaksi kertaa kalliimpi malli. Kestävä ja täysin riittävä puristin hyvään hintaan. Voima: Kestävät ja vankat valetut leuat. Vahva, galvanoitu ja profiloitu teräskisko, jossa on erinomainen liukueste. Yhdellä kädellä on helppo puristaa 1,5 kN, kahdella kädellä 2,5 kN. Kiskossa ei näkynyt jälkiä testin jälkeen. Pitää otteensa hyvin, erityisesti kevyessä puristuksessa. Toiminta: Liukutalla liikkuu kevyesti, liiankin kevyesti, kun kisko on pystyasennossa, jolloin leuka liukuu alas ja sitä on tuettava kädellä. Se kuitenkin vapautuu myös kevyesti, kun puristin irrotetaan. Puristuslevy liikkuu hieman liian vähän pallonivelellä. Ergonomia: Iso pyöreä puukahva, josta saa hyvän otteen, mutta pinta on hieman turhan sileä.

www.wolfgraft.fi
Hinta: n. 19 €


Luna – testin paras kahva


Arvosana: 6,5

Loistavat ja kestävät puristimet hyvään hintaan. Kahvan painatus tekee näistä käytännössä kuin Besseyn puristimet. Hyvin muotoiltu kahva. Voima: Kovasta valumateriaalista tehdyt leuat. Varsin kestävä, ei-profiloitu, esisinkitty teräskisko. Puristus 2 kN yhdellä kädellä ja 4,5 kN kahdella kädellä. Kiskoon ei jäänyt testistä merkkejä. Pitävät täydellisesti otteensa. Toiminta: Siirrettävä leuka liikkuu hyvin kiskolla ja jää paikalleen liukumatta, kun puristimet asetetaan pystyyn. Säädettävää liukuestoa ei kuitenkaan ole. Puristimet on helppo vapauttaa voimakkaan kiristyksen jälkeen. Tehokas kierrekahva, iso puristuslevy ja hieno pallonivel. Puristuslevyjen suojapalat ovat hieman irralliset ja hävinnevät pian. Ergonomia: Testin mukavin kahva istuu hyvin yhdelle ja kahdelle kädelle. Kaksikomponettikahva, jossa sileää muovia ja 3 liukuesteellä pinnoitettua osaa. Vankat ja painavat puristimet.

www.luna.fi
Hinta: n. 30 €


Biltema – heikoin puristin


Arvosana: 4,5

Hento puristin, joka tuottaa testin heikoimman puristuksen. Voimat eivät riitä vinon lankun vääntöön, mutta puristin selviää pienistä liimauksista. Voima: Selvästi alemalli. Hennot leuat ja ohut, sileä kisko, joka taipuu pienestä puristuksesta. Yhdellä kädellä puristustulos oli 1 kN ja kahta kättä käytettäessä 2 kN. Kiskoon ei sen sijaan jäänyt mitään merkkejä. Siirrettävä leuka tuppaa huojumaan ja valumaan alas ennen kuin puristin on kiristetty loppuun. Tämän jälkeen kahvaote kyllä pitää. Toiminta: Liukutalla putoaa, kun puristinta pidetään pystyssä. Ote vapautuu sen sijaan kevyesti, kun varresta päästetään. Hennon varren hento puristuslevy ei liiku pallonivelellä. Huonosti kiinnitetyt suojapalat. Ergonomia: Pyöreä, alimitoitettu puukahva, josta on vaikea saada otetta. Puristimen keveys on merkki heikoista materiaaleista.

www.biltema.fi
Hinta: n. 8 €