MAINOS

Pohjolan puutarhat – Porvoolaisessa puutarhassa ollaan kukkien lumoissa

Piha

Tämä hoidettu piha loistaa keväästä pitkälle syksyyn.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Täällä asuu: Terttu Lönnqvist
Paikka: Vanha puutalo omakotitaloalueella Porvoossa.

Kapea hiekkatie kulkee Terttu Lönqvistin pihan halki ja johtaa talon takana kulkevalle Kuninkaantielle. Historiallinen asuinalue on täynnä toistensa lomiin rakennettuja värikkäitä puutaloja ja mäenpäältä avautuvat upeat näkymät Porvoon jokilaaksoon. Tertun eli ”Tepan” piha leviää kahden asuintalon ja piharakennuksen ympärille.

– Eikä tässä vielä kaikki, Tepa nauraa, kun hän johdattaa meitä ympäri kukkapenkkien ja pensaiden kansoittamaa laajaa pihapiiriä. Jokainen nurkkaus ja kulma on hyödynnetty ja kaikki on ylenpalttisen hyvin hoidettua ja kaunista.

– Rakastan kukkia, Tepa toteaa ja se on helppo uskoa, kun katselee puutarhaa. Keväällä kukinnan aloittavat sipulikasvit ja puutarhakielot, sitten hukutaan syreenien tuoksuun ja odotetaan pionien aukeamista. Loppukesä on dahlioitten eli joriinien juhlaa. Penkkien lisäksi kukkia on myös ruukuissa. Tepan hoidossa kesän alussa istutetut petuniat kukkivat vielä lokakuussakin.

– Petuniasta pitää kuivuneen kukan lisäksi nyppiä pois myös sen tuppi, Tepa neuvoo.

– Piha pitää minut hengissä, Tepa huudahtaa, puutarhan hoito on elinvoimani salaisuus.

Ja näin on ollut pienestä pitäen. Parhaat vinkit Tepa on saanut lapsuudenkodistaan, muun muassa sen, että lehdet haravoidaan kukkapenkkien sisään muhevoittamaan ne.

Pihan valtavat dahliapuskat ovat oikea nähtävyys, joita lähiseudun asukkaat käyvät katsomassa. Eksoottisen näköinen dahlia palkitsee runsaalla kukinnalla vuodesta toiseen.

Monella pihan kasvilla on pitkä historia. Keltaisen talon edessä kasvava tammi on jo kolmekymmentävuotias. Perennat Tepa on kerännyt pitkän ajan kuluessa. Naapurin kanssa vaihdetaan juurakoita ja vinkkejä ja keväisin joriinien jakamisen aikaan niitä riittää jaettavaksi ystävillekin. Ulkopuolista apua Tepa käyttää vain puiden leikkaamiseen ja oksajätteiden pois viemiseen. Muut kuljetukset hoituvat polkupyörällä, jolla Tepa viilettää matkat mäeltä alas kaupoille ja takaisin.

Villiviini on jo syysasussa. Vanhat tavarat koristavat pihatalon seinustaa.

Parhaat vinkkini:

  • Dahliat kasvavat ja lisääntyvät vain huolellisella hoidolla. Syksyllä, kun halla on puraissut varret, nosta mukulat ylös ja säilö ne kellariin. Vapun aikaan istuta mukulat kukkapenkkiin. Hevosenlannalla ja säännöllisellä kastelulla saat kasvin kukoistamaan. Kiitokseksi dahliat kukkivat heinäkuun puolivälistä lokakuun puolelle. Muista nyppiä kuivuneet kukinnot pois.
  • Piilota syksyn lehdet kukkapenkkeihin. Kaiva penkkeihin koloja ja haravoi lehdet suoraan sinne. Peitä lopuksi kolot mullalla.   

Pahin mokani:

Lapsesta saakka puutarhan hoitoa harrastanut Terttu muistelee, että ainoa epäonninen kukkakokeilu oli Särkynyt sydän, joka ei suostunut viihtymään pihapiirissä. 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.