MAINOS

Pohjolan puutarhat – villi puutarha ja pihlajaportti

Piha

Anneli Salon puutarhassa vallitsee villi ja vapaa tunnelma. Puutarha koostuu kasvierikoisuuksista, kekseliäistä yksityiskohdista, porteista ja rakennelmista.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Täällä asuvat: Anneli ja Juhani Salo

Paikka: Rintamamiestalo Nastolan Villähteellä

Työtä omakotitalon pihassa olisi mielin määrin, mutta liikaa nyppimistä täällä ei harrasteta. Vuosien myötä luonnonvalinta ja kilpailu ovat muokanneet kasvillisuutta.

– Omin päin leviävät lajit saavat valita paikkansa, ja kun kasvuolot ovat suotuisat, hyvät kasviyhteisöt syntyvät itsestään, Anneli toteaa. Hän on seurannut puutarhansa kehitystä pitkään ja tuntee sen perin juurin. Monet harrastajat saavat tältä puutarha-aktivistilta neuvoja ja usein myös siemeniä tai taimia kotiin vietäväksi.

Portti täynnä marjoja

Salojen pihaan tullaan kahden portin kautta. Ensin on valkeaksi maalattu virallinen vastaanotto tien varressa kukkalaatikkoineen ja numerokyltteineen. Muutaman askelen päässä on pihlajaportti, joka houkuttelee peremmälle puutarhaan. Pihlajaportin toinen tolppa on jykevä parru, toinen vielä järeämpirunkoinen riippapihlaja. Pihlajalla on ikää kolmisenkymmentä vuotta, ja portinpylväs siitä tuli vuonna 2004.

– Riippapihlajan oksathan näyttävät kasvavan ihan rajattomasti, ja kun puun oksia piti ennen aina leikata, niin siinä menivät myös ihanat syksyiset marjat. Sitten tuli tämä portti-idea, ja kasvatettiin yksi haara tuon toisen pylvään varaan. Nyt ei tarvitse leikata kuin pystyt haarat pois, Anneli Salo kertoo.

Kukkivaan ja marjovaan pihlajaporttiin Anneli ripustaa kynttilälyhtyjä ja hauskasti katuvaloja heijastavan peilimobilen. Koukuissa riippuu mitä milloinkin, tällä kertaa valkokukkainen siniviuhka ja sisältä kannettu kultaköynnös amppelissaan. Talviaikaan portilla käy vilske, sillä sen suojissa on linnuille ja oraville omat ruokapaikkansa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

pohjolan puutarhat portti puutarhan hoito


Lisää samasta aiheesta