MAINOS

Poimi yrttien viljelyohjeet

Piha

Lue vinkit yrttien viljelyyn. Vinkit antoi Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Ranta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Yrtit viihtyvät kohopenkissä. Yleensä korkeudeksi suositellaan 20–75 senttiä. Korkeassa penkissä viljeltävät yrtit tulevat esille, niitä on helppo hoitaa ja sadonkorjuukin sujuu helposti. Liikuntaesteisille kohopenkit helpottavat puutarhaharrastusta. Korkeat penkit vaativat reunukset estämään mullan valumisen.

Vaihtele yksivuotisten kasvien paikkoja vuosittain.

2. Vuorottele kasvupaikkoja

Vaihtele yksivuotisten kasvien paikkoja vuosittain. Parhaiten torjut kasvitauteja noudattamalla neljän vuoden viljelykiertoa. Erityisen tärkeää se on sienitaudeille aran tillin kasvatuksessa.

Olki sopii kaikille yrteille ja maalajeille katteeksi. Erityisesti savimaa hyötyy siitä, sillä se estää maanpinnan liettymisen ja kuorettumisen.

3. Kokeile permaviljelyä

Permaviljelyssä vältetään maan kääntämistä ja paljasta maata. Olki sopii kaikille yrteille ja maalajeille katteeksi. Erityisesti savimaa hyötyy siitä, sillä se estää maanpinnan liettymisen ja kuorettumisen. Lisäksi maatuva olki lisää pieneliötoimintaa ja maan humuspitoisuutta. Kate vähentää kitkemisen ja kastelun tarvetta, joten katetun puutarhan voi jättää kesälomaksi oman onnensa nojaan.

Permaviljelyssä kasvien sijoittelussa huomioidaan sopivat kumppanuuskasvit. Monivuotisilla yrteillä on samat perusvaatimukset kuin kaikilla viljeltävillä kasveilla: oikea yrtti istutetaan oikeaan paikkaan ja seuraan.

Ryytisalvian eri lajikkeet

4. Pyri luonnonmukaisuuteen

  • Annalan puutarhan ryytitarhassa ei tarvita kasvinsuojelua, sillä monet yrtit torjuvat tuholaisia (kuvassa ryytisalvia kirjavalehtisine lajikkeineen). Kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia) ei ole pelkkä koriste, sillä sen juuriston rikkipitoinen erite vähentää maassa eläviä haitallisia sukkulamatoja. 
  • Eteerisiä öljyjä sisältävät yrtit levittävät ympäristöönsä tuoksuja. Kaalikasvien läheisyydessä ne haittaavat tuholaisten suunnistusta kaalien luo.
  • Myrkyttömät viljelymenetelmät auttavat myös tuholaisia syöviä hyönteisiä viihtymään puutarhassa sekä lisäävät perhosten ja pölyttävien hyönteisten määrää.
  • Lannoita yrttejä esimerkiksi merilevällä rikastetulla kananlannalla ja ruohokatteella. Samalla maa muhevoituu. 
  • Jos kasvu on heikkoa, ravitse kasveja lisäksi nokkosesta tai rohtoraunioyrtistä tehdyllä käytteellä. Kerää ämpärillinen lehtiä ja versoja, kaada astia täyteen vettä ja anna muhia viikon. Laimennussuhde on 1:10.
  • Kaikki yrtit viihtyvät kalkitussa maassa. Kalkitse maa noin kolmen vuoden välein. Maan happamuutta voit seurata itse pH-liuskoilla tai -mittarilla.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys, Annalan puutarha, Hämeentie 154, Helsinki, www.hyotykasviyhdistys.fi. Avoinna jatkuvasti.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotipuutarha viljellä viljely yrtit yrtti