Poista valkosipuleista kukinnot, kitke rikkakasvit ja suorita kesäleikkaukset

Poista valkosipuleista kukinnot niin kasvu keskittyy varren sijaan itse sipuliin. Hyödynnä nurmikon leikkuujäte lannoitteena. Kitke sitkeät pujot ja lupiinit. Lue Juha Toikan heinäkuiset vihervinkit!
Valkosipulin kukintojen poistoa ja ruohokatetta
Valkosipulin kukintojen ja kukkavarsien poistolla on suuri merkitys sipulin kasvun kannalta. Kun kukinto on poistettu, koko kasvu keskittyy itse sipuliin ja niistä tulee kookkaita ja vahvoja. Kukintoja tai varsia ei muuten kannata heittää pois. Ne ovat maukkaita ihan sellaisenaan vaikka salaateissa, mutta höyryttämällä tai öljyssä paistamalla niistä tulee taivaallisen hyviä.
Ruohokatetta tulee nyt hyvin ruohonleikkuun yhteydessä ja penkkejä peratessa. Kate kannattaa levittää sipulien ympärille ja miksei muillekin typpipitoisesta katteesta hyötyville, sillä se tasaa kosteutta ja pikkuisen lannoittaakin.
Kesäleikkauksia, suotta varottu
Pensaiden, pensasaitojen ja puiden kasvusto alkaa olla hiljalleen siinä jamassa, että lähiviikot olisi mitä parhainta aikaa tehdä kesäleikkauksia. Suotta on vallalla käsitys, että leikata voi vain keväällä tai syksyllä. Uuden kasvuston leikkaamiseen ja huonojen oksien poistoon keskikesä on parasta aikaa.
Kesäleikkauksilla on monta hyvää puolta: leikkauspinnat ehtivät kasvaa hyvin umpeen, ei tule mahlavuotoja, uudet versot puutuvat hyvin talvenkestäviksi ja pensaat pysyvät kauniina sekä elinvoimaisina ilman suuria ponnisteluja. Nyrkkisääntönä voi pitää, että uudesta (= tämän vuoden) kasvustosta voi leikata puolet pois. Monet kasvit kestävät enempikin leikkausta, mutta tuo puolet pois on ainakin turvallinen tapa.
Leikkaaminen tekee hyvää, uudistaa ja lisää kukintaa kesäkukilla, yrteillä, ryhmäruusuilla, perennoilla jne. Leikkuujätteet kannattaa korjata kompostiin, etteivät ne suotta jää rumentamaan penkkejä ja toisaalta mätänemään kasvien sekaan, jolloin myös kasvitaudin vaarat lisääntyvät.
Pujojen ja lupiinien kitkentää
Lupiinien ja pujojen kitkeminen on hyvä tehdä nyt, ennen kuin kasvi ehtii kukkia ja siementää. Sen häviäminen kitkettynä on nyt tehokkainta, sillä kasvin kaikki energiat on siementen kasvattamisessa, joten se saattavat hävitä jopa kertakitkennällä tähän aikaan.
Pihalaattoja raparperin lehtimuotilla
Raparperit ovat kasvattaneet taas lehtiä lisää ja pihalaattojen tekemistä on moni jo kokeillutkin. Tekeminen on helppoa, etenkin jos käyttää valmisbetonia, johon tarvitsee vain lisätä vesi ja sekoittaa.
1. Asettele lehdet (nurinpäin) jonkin pahvin tai muovin päälle valun ajaksi. Jos lehdessä on paksuja lehtiruotoja, leikkaa ne varovasti ohuemmiksi, jotta valuun ei tule liian syviä uria. Leikkaus onnistuu helpommin, kun leikkaa ruodot reunalta sisäänpäin.
2. Valuta betonimassaa hiljalleen tasoitellen lehden päälle noin 5 cm kerros. Myös reunoille pitäisi saada massaa jäämään reilusti, etteivät reunat lohkeile käytössä. Jos haluat lisätä valun vahvuutta, sekaan kannattaa laittaa ohut verkko tukemaan valua.
3. Peitä valu muovilla tai pidä muuten kosteana, ettei se kuivu liian nopeasti. Näin siitä tulee vahvempi. Lehti lähtee irti hyvin, kun annat valun vain kuivua kunnolla.
Hyvää kesää toivottaa puutarhurisi Juha
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti ja kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
Juha Toikka raparperi valkosipuli valkosipulin kasvatus valkosipulin lannoitus valkosipulitLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja