MAINOS

Polttopuut – helpota hankintaa ja vähennä päästöjä palveluilla

LämmitysTalo

TTS Työtehoseuran, HSY:n ja Turun kaupungin yhteisessä Kuivaa asiaa -hankkeessa kehitetään asukkaille uusia polttopuupalveluita ja annetaan vinkkejä oikeaoppiseen säilytykseen ja polttoon. Tavoitteena on tehostaa polttopuun käyttöä ja vähentää poltosta aiheutuvia hiukkaspäästöjä ja parantaa siten pientaloalueiden ilmanlaatua.

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Polttopuut ovat tarpeellisia monen pientaloasujan arjessa. Kehitämme uudessa hankkeessa palveluita, jotka vastaavat nykyistä paremmin polttopuun käyttäjien tarpeita ja tehostavat puun käyttöä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela Työtehoseurasta.

Uudet palvelut yksinkertaistavat polttopuun matkaa tuottajilta asukkaille, helpottavat puuenergian käyttöä, tukevat nuohoojia ja muita neuvonta-alan yrittäjiä sekä vähentävät puunkäytön ympäristö- ja terveyshaittoja. Tällainen palvelu voisi esimerkiksi olla polttopuuautomaatti kauppojen yhteydessä, Laita tulisija päälle -mobiilipalvelu sekä nuohoojien käyttöön tarkoitettu Klapi-trainer -koulutusmateriaali. Kun palvelut vastaavat paremmin käyttäjien tarpeita, samalla polttopuutoimittajien, nuohoojien ja tulisijayrittäjien liiketoiminnan edellytykset paranevat.

Hiukkaspäästöt kuriin

– Lisäksi neuvomme ja muistutamme oikeaoppisista puunpoltto- ja säilytystavoista. Kun puuta polttaa tehokkaasti ja mahdollisimman puhtaasti, puunpoltosta aiheutuvat hiukkaspäästöt vähenevät, Kuusela jatkaa.

Puunpoltosta aiheutuvat hiukkaspitoisuudet voivat nousta korkeiksi tiiviisti rakennetuilla omakotitaloalueilla erityisesti talvisaikaan. Altistuminen pienhiukkasille omalla asuinalueella lisää esimerkiksi astma- ja sydänoireita ja pitkällä aikavälillä myös kuolleisuutta.

– Noin 40 % Suomen pienhiukkaspäästöistä on peräisin tulisijojen käytöstä eli lisälämmityksestä ja kiukaista Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan. Pääkaupunkiseudulla on todettu, että tiiviisti rakennetuilla omakotitaloalueilla jopa 60 prosenttia ilmassa olevista pienhiukkasista voi olla talvisin peräisin puunpoltosta, ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä Helsingin seudun ympäristöpalveluista sanoo.

Polttopuut

Polttopuut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä

Oikeaoppiseen puun käyttöön liittyy oleellisesti polttopuiden säilytys. Hankkeessa nostetaankin esiin usein unohdettu puiden lyhytaikainen säilytys sisällä.

– Esimerkiksi sisustuslehtien kuvissa polttopuut ovat tavallisesti esillä avoimesti takan vieressä. Tällöin puista voi päästä sieni-itiöitä ilmaan, mikä puolestaan heikentää huoneilman laatua. Suosittelemme kuitenkin syttymisen helpottamiseksi tuomaan puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta niiden pinta ehtii lämmetä ja kuivua, ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto Turun kaupungilta kertoo.

Työpajat tarjoavat tietoa puunpoltosta ja -säilytyksestä

Hankkeessa toimitaan pääkaupunkiseudulla ja Turussa, joissa järjestetään muun muassa työpajoja ja tapahtumia asukkaille yhdessä paikallisten omakotiyhdistysten kanssa. Työpajat käynnistyvät lämmityskaudella 2018–2019. Työpajoissa opitaan säilyttämään ja käyttämään polttopuita taitavasti ja energiatehokkaasti. Työpajoihin osallistuvat pääsevät myös osallistumaan hankkeen tuotekehitykseen.

Hanke alkoi elokuussa ja jatkuu vuoden 2020 loppuun asti. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR.

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Lue myös: Uusi takka vanhaan taloon – toimi näin!, Valitse takka tarpeen mukaan ja Pieni mutta tehokas kiertoilmatakka jatkaa terassikauden ympärivuotiseksi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

HSY pienhiukkaspäästöt polttopuu polttopuut puun polttaminen puun poltto takka takkalämmitys


Lisää samasta aiheesta