Pölyttäjät takaavat marjasadon – haravointia vai ei?

Piha
Yksi suurimpia syitä huonoon metsämarjasatoon on pölyttäjien puute. Yksinkertaisella niksillä takaat pölyttäjät mustikkapaikalle useaksi vuodeksi. Tuuli tiputtelee syksyn lehtiä puista – pitäisikö ne haravoida vai ei?  

Istutusajat ovat vielä mitä parhaimmat, etenkin monivuotisilla ja hiljalleen myös kukkasipuleilla. Sadonkorjuukin jatkuu lämpimien ilmojen saattelemina ja vaikka kesä olikin lämpösummaltaan alhainen, pitkä syksy on antanut pituutta kasvukaudelle ja sadosta on tullut erinomaisen hyvä.

Pölyttäjät takaavat hyvän sadon

Viikolla luin hyvästä ideasta turvata tutun marjapaikan sato. Yksi suurimpia syitä huonoon marjasatoon (etenkin mustikan) on pölyttäjien puute. Aikainen ja lämmin kevät herättää mustikan kukkimaan, mutta pölyttäjiä ei ole liikkeellä tarpeeksi. Tätä asiaa voi tutulle marjapaikalle kätevästi muuttaa. Poraa tavalliseen koivusta sahattuun kiekkoon (n. 20 cm) 5–10 cm syvyisiä erikokoisia reikiä. Sido kiekko marjapaikan läheisyydessä olevaan puuhun. Näin pölyttäjille on pesäkoloja, ja ne ovat oikeilla paikoilla valmiina, kun kukinta alkaa. Tee mieluusti useampi kiekko, niin tiedossa on aina parempi sato. Kiekoista on hyötyä moneksi vuodeksi.

Haravoida vai ei?

Tämä ajankohtainen kysymys ei ole kaikille niin helppo. Minulle asia on kuitenkin selkeä, ja vuosien kokemuksen perusteella käsitykseni on vain vahvistunut. Metodini haravoimisen suhteen on laiskan letkeä:

  1. Valtaosan lehdistä annan jäädä paikoilleen ja maatua talven aikana. Maa saa lehdistä hyvää parannusainetta, vaikkei niissä ravinteita juuri olekaan.
  2. Pihamme suuri saarnipuu tiputtaa niin paljon lehtiä yhteen kasaan (etenkin jos ei tuule samaan aikaan, kun lehdet tippuvat), joten siitä korjaan suurimmat kerrokset pois ja laitan ne pensaiden ja puiden juurille sekä lehtikompostiin. Liian tarkkaan en korjaa niitäkään, sen verran otan pois, että nurmikko näkyy alta. Näin nurmikolle ei tule tuhoja talvella.
  3. Pihalaatoilta ja kulkuväyliltä haravoin tai harjaan lehdet pois siisteyssyistä ja siksi, etteivät rikkakasvit saa lehdistä kasvualustaa.
  4. Jos kelit suosivat, ajelen vielä ruohonleikkurilla lehdet silpuiksi. Jollei nyt onnistu, niin sitten keväällä.

Valkopippuria hiirille

Ritva kirjoitti minulle viime viikolla toimivasta keinosta hiirien poispitämiseksi valkopippurin avulla. Ritva oli kokeillut vaikka mitä, mutta sitten oli kuullut tästä valkopippurikonstista, ja se olikin toiminut todella hyvin ja jo useamman vuotta. Laita laakealle tassille valkopippuria ja astia niihin tiloihin, joihin hiiret tulevat talvisin. Ilmeisesti haju on niin voimakas ja hiirille epämieluinen, joten ne pysyvät poissa koko talven.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hirvikärpästen karkotus

Leena puolestaan suosittelee hirvikärpästen puremiin ensiavuksi Propolis-uutetta, joka on luonnon oma antibiootti, mehiläisten tekosia. Se sopii myös haavoihin, hyönteisten puremiin tai vaikka finneihin. Vaaleat vaatteet ja päässä esimerkiksi tuubihuivi tai keittiön valkoinen myssy pitävät hirvikärpäset loitolla. Kannattaa myös kokeilla kamfer-tippoja, sillä niiden voimakas haju karkottaa hirvikärpäset.

Vadelmienversot poikki ja tontin reunapöheiköt mataliksi

Leikkaa nyt vadelmien marjoja tuottaneet versot poikki mahdollisimman maanrajasta. Nyt on hyvä aika myös niittää tontin rajoilta hiukan villimmin kasvaneet pöheiköt poikki. Korjaan niittojätteet myös pois, jottei hiirille, myyrille tai etanoille jäisi suotta paikkoja talvehtimiseen.

Huurut pois autosta

Huuru lasien sisäpinnoilla on tuttu ongelma etenkin näin syksyllä. Talvellakin on ongelmallista, kun lumi sulaa ensin jaloista autoon ja ikkunat jäätyvät myös sisäpuolelta, kun seuraavan kerran pitäisi lähteä liikkeelle. Huurut saa pois kätevällä niksillä: leikkaa sukkahousuista n. 30–40 cm pätkä ja täytä se kissanhiekalla. Pötkön olen pitänyt yleensä auton jalkatilassa, mutta pahimpaan aikaan myös ikkunalaudalla, ainakin silloin, kun auto ei ole liikkeellä. Kissanhiekka sitoo kosteutta loistavasti, ja lisäksi se myös kuivuu aina ajon aikana, joten sitä ei tarvitse huoltaa.

Valkoisten tulppaanien vuosi

Presidentin pihalle istutetaan Suomi 100 vuotta -hengessä valkoisten tulppaanien meri ja niin istutetaan moniin koteihinkin. Valkoiset tulppaanit ovat erityisen tyylikkäitä, kun niitä on hiukan enemmän. Ne myös korostavat muita saman penkin kasveja. Suomen syntymäpäivien kunniaksi mekin haluaisimme valkoisten tulppaanien valtaavan koko Suomen pihat, ja ne ovat siksi myös erikoisedullisia nyt. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valkoiset kaunottaret sinunkin pihaasi saat edullisimmin nyt täältä (alk. 2,90 € / 5 kpl)

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka, Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU