Pölyttäjille pesä – puutarhan kevätleikkaukset

Piha
Rakentamalla pölyttäjille pesän parannat puutarhan satoa ja autat pikkulintuja. Puiden ja pensaiden kevätleikkaukset alkavat olla ajankohtaisia – mieti kuitenkin ennen oksasaksiin tarttumista, miksi olet leikkaamassa. Mikä onkaan puutarhurin valinta vuoden kukaksi? 

Pelasta pölyttäjät, rakenna hyönteishotelli

Pölyttäjien pesä- ja talvehtimispaikat ovat tarpeen, sillä pölyttäjien määrä on laskenut huolestuttavasti. Kun rakennat pesän pölyttäjille puutarhaan, pihaan tai lähimetsään, mm. puutarhan marjasato paranee huimasti. Pikkulintujen määrä on pienentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana huolestuttavan paljon. Syyksi on paljastumassa etenkin Keski-Euroopassa käytetyt maatalouden torjunta-aineet sekä liian puhtaat peltoalueet, joissa ei ole tilaa hyönteisille, joita linnut käyttävät ravintonaan.

Isosta vaivasta ei ole kyse: porattu pölkky, kasa ruokoja, reikätiili pystyssä, lahopuita penkinreunoille…

Hyönteishotelli-hakusanalla löydät paljon inspiraatiokuvia ja juttuja erilaisista toteutuksista. Hyvä video (MTT / Pölyttäjien keinopesän valmistus) aiheesta löytyy täältä. Aiheesta on olemassa hyvä kirjakin, jossa esitellään 30 erilaista hyönteishotellia ja ohjeet niiden rakentamiseen.  Saat kirjan nyt hintaan 14,90 € (ovh 24,90 €) täältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puiden ja pensaiden kevätleikkaukset

Ennen kuin tartut saksiin tai sahaan, kannattaa katsella pihan puita ja pensaita ja arvioida leikkaustarvetta. Ei todellakaan ole mitään sääntöä, että joka vuosi pitäisi leikata, vaikka onkin kevät ja kaikki muutkin leikkaavat…

Etenkin hoitamattomien puiden ja pensaiden osalta leikkaukset ja lopullinen tavoite kannattaa jakaa esimerkiksi kolmelle vuodelle. Näin näet, miten kasvi reagoi leikkauksiin. Niillä kun tuppaa olla tapana yllättää. Jokainen, joka on leikannut vanhaa omenapuuta liian rajusti, tietää mitä tarkoitan… Voi sitä vesiversojen määrää ja menetettyä satoa.

 

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

 

Kysy itseltäsi, miksi leikkaat kyseistä kasvia?

Haluatko…

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • parantaa kukintaa? Tällöin leikataan kasville lisää valoa ja tilaa.
  • pitää kasvin kasvun kurissa?
  • kiihdyttää kasvua? Leikkaus kiihdyttää usein uusien versojen kasvua.
  • siirtää kasvin uuteen paikkaan ja leikata siksi?

Useimmiten puhutaan kahdesta erilaisesta tavasta: alasleikkauksesta ja harvennuksesta (tai hoitoleikkauksesta). Mitä ne tarkoittavat?

Alasleikkaus tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että koko pensas leikataan poikki samaan aikaan läheltä maanpintaa.

Harvennus- tai hoitoleikkaus: ensin poistetaan heikot, huonot ja vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois.

Harvennusleikkaus on sellainen, että sitä olisi hyvä tehdä mieluummin muutama oksa vuodessa (aina ei ole tarvetta siihenkään) kuin raju leikkaus kerran viiteen vuoteen. Näin homma on kivaa joka vuosi ja pensas on myös aina terve, elinvoimainen ja kaunis.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suosittelen ”kolmen vuoden ajatusta”, vaikka pensas olisi ollut pitkään leikkaamattomana, ettei käy hallitsematonta vahinkoa…

Terhakoita taimia lähtövalmiina

Valon voima on uskomaton asia! Se saa kasvit hyvään kasvuun ja kuntoon eli taas saan lähettää taimia uusiin koteihin ensi viikolla enemmän kuin etukäteen osasin toivoakkaan. Katso miten ihanalle täällä näyttää!

Mikä on puutarhurin ”Vuoden kukka”?

Tämä oli paha kysymys, koska vaihtoehtoja on paljon niin uusissa kuin vanhoissakin kukissa. Valitsin kuitenkin ”Vuoden kukaksi” tämän Anitan elämäntyön helmen, miljoonakello ’Pink Tasticin’. Anita teki tuhansia ja taas tuhansia risteytyksiä. Matkaan sisältyi lukematon määrä kokeiluja, pettymyksiä, toiveita, iloja, suruja ja lähellä jo ajatus luovuttamisesta, mutta täydellinen ”lapsi” syntyi vihdoin.

Kukkana ’Pink Tastic’ on uskomattoman kaunis, ja lisäksi se on erittäin helppohoitoinen sekä taudin- ja kylmänkestävä. Tämä muuten palkittiin myös Fleuro Selectin kultaisella ykköspalkinnolla 2017–18! Yhteen 23–25 cm amppeliin tai ruukkuun riittävä 3 taimen pakkauksen saat täältä, (4,90 €, ovh 10,50 €), 6 kpl pakkaus täältä (9,50 €,ovh 20,50 €).

Toinen vahva ehdokas ”Vuoden kukaksi” oli uusi mustasilmäsusanna ’Arizona Pink’. Jos haluat jotain uutta kivaa kasvamaan säleikköön tai vaikka amppeliinkin, tämä on ehdottomasti sellainen! 3 kpl pakkaus täältä (9,95 € / pakkaus).

Eikä ihan kaukana ollut, etten olisi valinnut tätä uutta valkoista ruusuliisaa… Tämä on uskomattoman kova kukkimaan ja helppohoitoinen kun mikä (ei tarvitse leikata eikä nyppiä). Lumenvalkoisten kukkien kukinta alkaa aikaisin ja jatkuu keskeytymättä) koko kesän. Tämän ahkeran(ruusu)liisan saat varattua vielä hetken täältä (9,50 € / 4 kpl).

Oikeasti olen mahdottoman ylpeä koko kevätvalikoimastani, joita on muuten nyt enemmän kuin koskaan ennen! Ne kaikki löydät täältä. Kaipaatko kuvastoa? Klikkaa tästä ja kohta kolahtaa molemmat kuvastot samalla kertaa.

Keväthuumaisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy