Valokuvaaja Nina Dodd rakensi miehensä kanssa omakotitalon Kirkkonummen Porkkalaan viime vuonna. Alakerran tulisija tuotti päänvaivaa. Perhe harrastaa antiikkia ja vanhoja huonekaluja, eivätkä uudet, modernit takkamallit sopineet heille.

Aluksi Doddit aikoivat siirtää kotiinsa 1940-luvun kakluunin sukutilalta Pohjanmaalta, mutta se osoittautui liian huonokuntoiseksi. Sen jälkeen pariskunta etsi turhaan kotiinsa sopivaa, valmiiksi purettua kakluunia. Laattatakka olisi heidän mielestään näyttänyt liian uudelta.

Asia ratkesi, kun puuseppä Andrew Dodd sanoi oikeastaan aina halunneensa pyöreän uunin. Netin kautta löytyi kuvia vanhan ajan pönttöuuneista, ja malli tuntui heti oikealta. Päätöstä helpotti se, että pönttöuunin voi koristella jälkeenpäin.

Persoonallisesti koristeltu pönttöuuni lämpiää joka päivä. Se on lisälämmön lähde ja tunnelmaluoja sekä tärkeä sisustuselementti antiikkia ja vanhoja esineitä rakastavan perheen kodissa.
Persoonallisesti koristeltu pönttöuuni lämpiää joka päivä. Se on lisälämmön lähde ja tunnelmaluoja sekä tärkeä sisustuselementti antiikkia ja vanhoja esineitä rakastavan perheen kodissa.

Pönttöuuni tarjoaa tasaista lämpöä

Pönttöuuni – vanha kansa puhuu myös peltiuunista ja pystymuurista – on pyöreä lämmitysuuni, joita käytettiin isovanhempien aikoina. Tapana oli, että joka huoneen nurkassa seisoi uuni. Välillä malli unohtui, mutta nyt se on tulossa takaisin. Pönttöuunit ovat edullisia ja sopivat etenkin puutaloihin.

Pönttöuunissa on paljon niin sanottua tulipintaa. Savu kulkee tuliputkissa pitkän matkan ja lämmittää samalla rakenteita. Uuni luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään. Siksi riittää, että uunissa polttaa pesällisen puita kerran vuorokaudessa, Doddit ovat huomanneet. Pönttö ei ehdi kylmetä välillä.

Pönttöuunin korkeus määräytyy tilan mukaan

Pönttöuuni rakennetaan valmiiksi paikalleen, minkä takia siitä tulee aina oikean kokoinen. Uuni koostuu peltirenkaista: ensin asennetaan rengas, sitten muurari muuraa sisuksen polttotiilistä. Renkaita lisätään haluttu määrä. Uuni ei voi kuitenkaan yltää kattoon asti, sillä muurarin pitää mahtua muuraamaan viimeiset tiilet ylhäältä. Doddeilla muurari aloitti varhain aamulla, ja illalla uuni oli jo valmis. Se tehtiin keskelle alakertaa keittiön ja avaran ruokailutilan kulmaukseen. Pönttöuunin voi periaatteessa sijoittaa myös suoralle seinälle tai kokonaan irti seinästä.

Doddien alakerta lämpiää suoralla sähkölattialämmityksellä. Pönttöuunia käytetään päivittäin lisälämmitykseen ja tunnelman luomiseen. Omalla tontilla on runsaasti puita poltettavaksi.

Uunin koristeeksi maalattiin kranssi

Perinteinen pönttöuuni oli valkoinen, mutta nykyään peltikuoret voi tilata polttomaalattuna mihin sävyyn hyvänsä. Doddit halusivat uuniinsa oman ilmeen ja lainasivat ruotsalaisesta sisustuslehdestä idean, jossa uuniin oli tehty koristekuvio.

Uunin yläosaan maalattiin kaunis sininen rusettikranssi. Sen loihti kirkkonummelainen kuvittaja-somistaja Camilla Paro. Hän puhdisti aluksi uunin pinnan tärpätillä ja piirsi lyijykynällä kranssin ääriviivat. Sen jälkeen hän rikkoi hiomapaperilla pöntön puuterilakkapinnan tarkasti kuvion alta. Itse kuvion Camilla maalasi vesiliukoisella Helmi-sisustusmaalilla, joka kestää lämpöä ja siivousta. Pöntön valmistajan mukaan koristemaaliksi sopii myös alkydimaali.

Vanhat valurautaluukut antavat tunnelmaa

Tunnelmaa antavat myös vanhat valurautaiset uuninluukut. Uunin valmistaja, Pohjanmaan Tiilirakennus, hankki ne samaan hintaan. Doddien uuni luukkuineen maksoi asennettuna 3 000 euroa. Jälkikäteen Doddit teettivät vielä tulipesän suojaksi lasiluukun, jotta rautaluukut voidaan pitää auki, kun tuli räiskyy uunissa.

”Uuni sopii kotimme vanhaan ilmeeseen. Sitä lähdimme hakemaankin”, Nina Dodd kertoo. ”Eikä aina tarvitse tyytyä tavanomaiseen. Ideoimalla saa uniikkia – vain taivas on rajana.”

Muurari Jari Autio työssään Doddien omakotitalossa.Pönttöuuni muurataan valmiin peltirenkaan sisään. Alin rengas on upotettu parkettiin leikattuun reikään. Uunin alle ei saa jäädä palavaa materiaalia.

1. Muurari Jari Autio työssään Doddien omakotitalossa.Pönttöuuni muurataan valmiin peltirenkaan sisään. Alin rengas on upotettu parkettiin leikattuun reikään. Uunin alle ei saa jäädä palavaa materiaalia.

Tuliputki vaatii tulenkestävät tiilet.
2. Tuliputki vaatii tulenkestävät tiilet.

Doddien peltisessä pönttöuunissa on vanhat, toisesta uunista puretut rautaluukut.

3. Doddien peltisessä pönttöuunissa on vanhat, toisesta uunista puretut rautaluukut, jotka uunin valmistaja hankki heille samaan hintaan.

Pönttöuuni nousee nopeasti pala palalta.
4. Pönttöuuni nousee nopeasti pala palalta.

Muurari tarvitsee tilaa työskennellä myös katon rajassa. Siksi pönttöuuni ei voi yltää kattoon saakka.

5. Muurari tarvitsee tilaa työskennellä myös katon rajassa. Siksi pönttöuuni ei voi yltää kattoon saakka.

Jari Autio nostaa vielä lopuksi hatun uunin päälle. Työ sujui nopeasti, sillä uuni valmistui yhdessä päivässä

6. Jari Autio nostaa vielä lopuksi hatun uunin päälle. Työ sujui nopeasti, sillä uuni valmistui yhdessä päivässä.

Pönttöuunin voi somistaa vaikka maalaamalla. Kuvittaja-somistaja Camilla Paro loihti uunin yläosaan rusettikranssin. Kaunis sininen väri toistuu Doddien kodissa muuallakin.

7. Pönttöuunin voi somistaa vaikka maalaamalla. Kuvittaja-somistaja Camilla Paro loihti uunin yläosaan rusettikranssin. Kaunis sininen väri toistuu Doddien kodissa muuallakin.