Porakaivo ja juomaveden huono laatu – yllättävä syy selvisi

Lämmitys
Lukijamme asuu omakotitalossa, jossa on porakaivo. Hän on pitkään ihmetellyt veden pahaa makua ja hanojen sihteihin kertynyttä sakkaa. Lue mistä huono vedenlaatu johtui.

Näin lukijamme kertoo:

Asun omakotitalossa (rakennettu -91) ja meillä on oma porakaivo. Olemme useamman vuoden ihmetelleet veden makua, jos vesi on seisonut vain yhdenkin yön yli putkistossa ja paineastiassa. Hanojen sihteihin on kerääntynyt jo kauan punaista ”mössöä”.

Olimme loppukesästä reissussa kolme päivää ja vesi oli seissyt sen aikaa. Kotiin tullessamme avasimme vesihanan ruoanlaiton yhteydessä. Vesi haisi todella paljon homeelle ja myös maistui siltä.

Porakaivon huono vedenlaatu

Paineastiasta valui punamultamaalin kaltaista hienojakoista ja karkeampaakin lientä, joka haisi todella pahalta.

Oliko syynä porakaivo, kun juomavesi haisee ja maistuu homeelle?

Aloin toden teolla jäljittää syytä pahanmakuiseen juomaveteen ja ihmettelin, kun naapurissa asuvan samaa kaivoa käyttävän yli 90-vuotiaan äitini vedessä ei ole ollut makuja tai hajuja. Hän on koko elämänsä ajan juonut saman kaivon vettä kuin minäkin, sillä erolla, että äidilläni on oma pieni vesipumppu mökissään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Päätin ottaa kalvollisen paineastian irti ja kaadoin sieltä vesiä pois. veden sijaan sieltä tuli ulos punamultamaalin kaltaista hienojakoista ja osin karkeampaakin lientä, joka haisi todella pahalta. Kun sitten laitoin paineastiaan erikseen esipaineen, huomasin liitinreiästä, että sisällä on punainen kumikalvo, josta on vuotanut väriä veteen.

Porakaivon paineastia avattuna

Porakaivon paineastia avattuna

Katkaisin säiliön vanteen rälläkällä ja avasin säiliön. Kalvo oli kuin kupansyömä veden puolelta, ja kun sitä pyyhkäisi sormella, irtosi maalin kaltaista punaista väriä. Kun tällaista ainetta irtoa noin 800 ml:n pinta-alalta, niin varmaan siinä kaikenlaista pöpöä on. Netistä löysin tietoa, että haperoitunut kumi on hyvä kasvualusta bakteereille.

Vika ei ollutkaan porakaivon vedessä

Toivoisin, että tällainen asia tulisi muidenkin tietoisuuteen. Eihän sitä tiedä mitä terveydellisiä seurauksia tällaisella voi olla. Veden laaduissa saatta tiestysti olla eroja; kaikki vesilaadut eivät varmaankaan syövytä kumia tällä tavalla, mutta monellako syövyttää?

Itselläni on nyt uusi säiliö mustalla kalvolla, jota kylläkin aion tarkkailla. Kun nyt heti aamulla otan lasillisen vettä, niin se on hajutonta ja mautonta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Porakaivon paineastian huono tiivistekumi

Paineastian sisällä oli punainen kumikalvo, josta on vuotanut väriä ja sakkaa veteen.

Nyt saan juoda puhdasta vettä

Harmittaa, että olen turhaan syyttänyt porakaivoa huonosta veden laadusta. Minua on myös kauan vaivannut selittämätön väsymys, ja olen kiertänyt yksityislääkäreillä syytä löytämättä. Toivon, että uupumuksen syy olisi nyt löytynyt. Jo muutaman päivän jälkeen tunnen olevani pirteämpi.

Nyt saan juoda puhdasta vettä ja uskon, että alan jälleen jaksaa tehdä töitä vähintään 8 tuntia päivässä, kun tähän asti olen jaksanut enintään 6 tunnin työrupeamia.

Toivon, että kokemuksistani olisi apua muille huonon kaivoveden laadun kanssa kamppaileville.

Terveisin,

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Matti S. Rajala