Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Pöytä ja penkki piilosilla

Piha
Kolmen istuttavalla pihapenkillä istuskellaan usein yksin tai kaksin. Käytetään siis kaikki tila hyväksi ja tehdään penkki kolmelle, mutta simsalabim - käden käänteessä keskiosa muuttuu pöydäksi.
Teksti Esko Kuokkanen
Idea ja kuvat Lars Dalsgaard
 
Puutarhan kalusteisiin ei tarvita välttämättä pöytää, ei varsinkaan pienellä rivitalopihalla eikä parvekkeella. On kuitenkin mukavaa, kun on taso, jolle voi laskea juomat ja naposteltavat. Hyvä vaihtoehto on pihapenkki, jonka keskiosan voi nostaa pöytätasoksi. Kun pöytä on ala-asennossa, penkki on tavallinen kolmen istuttava puutarhasohva.

Penkin ulkonäköön ja mukavuuteen on kiinnitetty huomiota. Sekä selkänoja että istuintaso ovat hiukan taaksepäin kaltevat, istuinten reunat ja käsinojat on pyöristetty, ja liitokset on tehty niin, etteivät ruuvit ole näkyvillä.

Kolmesta ruudusta muodostuvassa istuimessa keskimmäisen ruudun laudat ovat poikittaissuunnassa, kiinnitettyinä omiin tukipuihinsa. Keski-istuin muuttuu pöydäksi käden käänteessä, sillä etumaiseen tukipuuhun on saranoitu pöydän jalka, joka putoaa itsestään paikoilleen, kun keskiosa nostetaan ylös. Pöydän takaosa lukitaan paikalleen työntösalvoilla.

Selkänojan tyylikkyyden salaisuus on pyöristetyissä muodoissa ja erilevyisissä laudoissa. Jotta penkki pysyy tukevasti suorassa, jalakset ulottuvat pitkälle taakse ja ovat siististi linjassa selkänojan yläreunan kanssa.

Kun pöytä on alkaalla, kokonaisuus näyttää aivan tavalliselta kolmen istuttavalta puutarhapenkiltä.
Kun pöytä on alkaalla, kokonaisuus näyttää aivan tavalliselta kolmen istuttavalta puutarhapenkiltä.
Kun pöytätasoa nostetaan, ruuvit vapautuvat koloistaan ja jalkojen tapit rei istään, jolloin pöytä voidaan taittaa kokoon ja laskea keski-istuimeks
Kun pöytätasoa nostetaan, ruuvit vapautuvat koloistaan ja jalkojen tapit rei istään, jolloin pöytä voidaan taittaa kokoon ja laskea keski-istuimeksi.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Penkissä ei ole vaikeita liitoksia
Penkin kokoamiseen käytetään ruuveja ja kosteudenkestävää liimaa. Konstikkaita upotusliitoksia ei siis tarvita, ja sohva valmistuu vaikka yhdessä viikonlopussa. Aloita kokoamalla päädyt. Sen jälkeen loppuvaiheet sujuvat nopeasti. Penkin muoto alkaa hahmottua, kun olet ruuvannut paikoilleen istuimen kehyksen etu- ja takaosan.

Ruuvaa sen jälkeen paikoilleen reunimmaisten istuinten kiinnityspuut ja selkänoja. Tämän jälkeen voit alkaa koota irrallista keski-istuinta. Jotta ruuvien kannat eivät jäisi näkyviin, ruuvataan päätyistuinten laudat alapuolelta. Myös selkänoja kiinnitetään takakautta.

Käsittele penkki puunsuojalla ja anna kuivua kunnolla. Jos aiot maalata, käytä väritöntä puunsuojaa. Kuullotettaessa on värillistä puunsuojaa siveltävä kahteen kertaan. Jos maalaat penkin, käytä ulkokäyttöön tarkoitettua alkydi- tai öljymaalia.

 
Penkki sivulta
Penkki kootaan ruuveilla ja liimalla, ilman työläitä loviliitoksia. Käsinojien lovet ja osien pyöristykset syntyvät kätevästi sähköpistosahalla, ja akkukäyttöinen pora ruuvitalttapäineen on erinomainen apu kokoamisessa. Sahauspinnat ja särmät viimeistellään hiomapaperilla. Värähtely- eli tasohiomakone on hiomiseen tehokas väline.

Tarvikkeet

21 x 70 millin höylättyä mäntyä:
A 2 kpl 59 cm (etujalat)
B 2 kpl 57 cm (jalakset)
C 4 kpl 50 cm (poikkipuut)
D 2 kpl 79,5 cm (takatuet)
E 2 kpl 54,6 cm (käsinojat)
F 1 kpl 161,7 cm (selkänoja)
G 2 kpl 47,5 cm (selkänojan siteet)
21 x 94 mm höylättyä mäntyä:
H 1 kpl 186 cm (selkänoja)
J 2 kpl 161,7 cm (reunalaudat)
21 x 44 mm höylättyä mäntyä:
K 1 kpl 169,4 cm (selkänoja)
L 1 kpl 161,7 cm (selkänoja)
21 x 33 mm mäntylistaa:
M 2 kpl 52,5 cm (vahvikelistat)
N 2 kpl 48 cm (poikkipuut)
O 2 kpl 19,8 cm (pöydän jalat)
P 1 kpl 46 cm (poikkipuu)
15 x 70 mm höylättyä mäntyä:
Q 2 kpl 52,5 cm (poikkipuut)
R 6 kpl 49,5 cm (pöytätaso)
S 4 kpl 52,5 cm (istuintaso)
T 8 kpl 54,6 cm (istuintaso)
21 x 21 mm mäntylistaa:
U 4 kpl 49,5 cm (kiinnityslistat)
V 4 kpl 44,1 cm (kiinnityslistat)
X 2 kpl 9 cm (jalat)
Muuta:
2 kpl 8 x 40 millin poratappeja Y, 4 x 35 ja 4 x 25 millin uppokantaisia ruuveja, 2 kpl avainreikämallisia henkselirautoja (esimerkiksi Pisla 702 -kaapinkannattimia 50 millin kiinnitysruuveineen), niihin sopivat 25 millin kupukantaruuvit, 2 kpl kaapinsaranoita, joiden lehden pituus 19 milliä, pituus 72 milliä. Kosteudenkestävää (B3) liimaa, puusuojaa, maalia.
 
Kokonaiskustannukset ovat n. 100 euron molemmin puolin hankintapaikasta riippuen.
 
Näin kokoat pihapenkin
Sahaa puuosat tarvikelistan mukaan, jätä pyöristettäviin ja viistettäviin osiin työvaraa.  
1. Sahaa puuosat tarvikelistan mukaan, jätä pyöristettäviin ja viistettäviin osiin työvaraa. Kiinnityksiin käytetään 4 x 35 millin sekä 4 x 25 millin sinkittyjä ruuveja ja kosteudenkestävää liimaa. Aloita kokoaminen päädyistä. Pyöristä pistosahalla kädensijojen E etupäät puoliympyrän verran ja takatukien  D ja jalasten B toinen pää neljännesympyrän verran. Kiinnitä ruuveilla ja liimalla jalas B etujalkaan A 21 millin etäisyydelle sen alapäästä. Asettele osat piirroksen mukaan ja merkkaa listojen C ja D viistot sahauslinjat. Merkkaa myös listojen A ja D liitoskohdat listoihin B ja C. Huomaa, että päädyistä pitää tulla toistensa peilikuvat! Sahaa listojen C ja D päät ja kiinnitä osat paikoilleen. Sovita käsinoja paikalleen, merkkaa sen takapäähän tuleva upotuksen paikka, sahaa upotus ja kiinnitä käsinoja. Kiinnitä jalkapalikat X jalasten B päihin.
Kiinnitä reunalaudat päätyihin  
2. Kiinnitä reunalaudat J päätyihin. Etulaudan yläreuna tulee 45 sentin korkeudelle ja takareunan lauta 41,5 sentin korkeudelle. Höylää pyöreäksi etulaudan yläreuna jo ennen kiinnitystä. Kiinnitä sitten poikkipuut C piirroksen mittojen mukaan etu- ja takareunalautojen J väliin.
Kiinteät istuimet kootaan kiinnityslistoilla ja kiinnitetään listojen avulla  
3. Kiinteät istuimet kootaan kiinnityslistoilla U ja kiinnitetään listojen V avulla. Poraa valmiiksi listojen V läpi kumpaankin ruuvien reiät, neljä kumpaankin. Kiinnitä sitten listojen U läpi 4 x 35 millin ruuveilla istuinlaudat tasavälein. Tarkista, että osista tulee suorakulmaiset. Kiinnitä reunoihin listat V.
Sido liimauspuristimilla istuintasot paikoilleen kummastakin päästä ja kiinnitä ne penkkiin  
4. Käännä penkki ylösalaisin. Sido liimauspuristimilla istuintasot paikoilleen kummastakin päästä ja kiinnitä ne kiinnityslistojen V läpi menevin 4 x 35 millin ruuvein penkkiin.
Pyöristä pistosahalla 4 sentin säteellä ylin selkänojan lauta päistään, ja höylää lisäksi laudan yläreunan särmät pyöreiksi.  
5. Pyöristä pistosahalla 4 sentin säteellä ylin selkänojan lauta H päistään, ja höylää lisäksi laudan yläreunan särmät pyöreiksi. Sahaa myös selkänojalaudan K päät puolipyöreiksi. Kiinnitä laudat penkin päätyjen takatukiin D 2 sentin välein. Käytä 4 x 35 millin ruuveja ja kiinnitä ylin lauta niin, että se ulottuu 2 senttiä takatukien yläpuolelle. Poikkipuut G jäykistävät rakenteen. Ruuvaa myös ne paikoilleen takakautta.
Kokoa pöytätaso ruuvaamalla ja liimaamalla  
6. Kokoa pöytätaso ruuvaamalla ja liimaamalla listat R poikkipuiden Q läpi 4 x 25 millin ruuveilla. Kokoa pöydän jalat O, joita yhdistää poikkipuu P. Poraa kohdistustapeille Y 8 millin reiät ja upota ne paikoilleen puoleen mittaansa pöydän jalkojen päihin. Yhdistä pöydän jalat pöytälevyn etupuolen poikkipuuhun Q saranoilla.
Sovita irtainta keski-istuinta eli pöytälevyä paikalleen ja merkkaa lautoihin kiinnitettävien listojen kiinnityskohdat  
7. Sovita irtainta keski-istuinta eli pöytälevyä paikalleen ja merkkaa lautoihin J kiinnitettävien listojen M kiinnityskohdat. Näiden alapuolelle ruuvaat listat N, joiden tulee asettua tasan pöydänjalkojen reunan kanssa. Poraa reiät kohdistustapeille Y listoihin N, sovita niiden paikat, ja jotta tapit helposti osuvat paikoilleen, käytä 10 millin poraa. Ruuvaa kaksi kupukantaista ruuvia pöytä-istuintason taimman laudan takareunaan niin, että ruuveille jää noin 2 milliä kaulaa. Sovita taso paikalleen pöytätasona ja merkkaa ruuvien kohdat selkänojalautaan F, kun pöytätaso on vaakasuora. Merkattuihin kohtiin kiinnitetään henkseliraudat. Tee niiden alle poralla upotukset, joihin ruuvien kannat mahtuvat. Vastaavasti tehdään 10 millin poralla upotukset ruuvien kannoille takatukeen J.

MAINOS
MAINOS LOPPUU