Pöytä koreaksi! Upota pöytälevyyn kaakeleita
Puiseen pöytälevyyn upotettu kaakelointi on sekä koristeellinen että käytännöllinen. Laatoituksen päälle voi huoletta asettaa kuumat tarjoiluastiat, ja kaunis kaakelipinta pöydän keskellä on kuin kaitaliina.
Teksti Esko Kuokkanen
Idea ja kuvat Annika Erlandsson ja Gunilla Oslund
 
Tarvikkeet
Pöytä, jonka pinta on maalaamatonta massiivipuuta
– Kaakelilaattoja
Laattaliimaa, lasta
– Saumausmassaa, kumilasta
– Taltta, vasara, mitta
– Tasohiomakone tai hiomapaperia
 
1. Sommittele kaakelit haluamallasi tavalla pöydän keskelle. Jätä pöydän reunoille tilaa laseille ja lautasille. Jätä kaakeleiden väliin noin neljän millin rako, ja varaa saman verran tilaa myös kaakeloitavan alueen reunoille. Mittaa ja piirrä syvennyksen paikka pöydän pintaan. Nosta sitten laatat kaiverruksen ajaksi syrjään
BILD3~1  
2. Mittaa laattojen paksuus ja tee kolosta millin verran syvempi, jotta liimalle jää tilaa noin millimetri. Kiinnitä työn helpottamiseksi taltan terään sopivalle etäisyydelle teippi, niin pystyt seuraamaan kolon syvyyttä. Aloita talttaus tekemällä reunaviivojen kohdalle kolon syvyinen ura.
 
3. Kun ura on valmis, talttaa keskiosa. Työ sujuu sukkelasti oikein teroitetulla taltalla, mutta vielä helpommin käsiyläjyrsimellä. Aseta aina välillä suora lauta tai viivain syvennyksen yli ja mittaa, että kolo on kauttaaltaan 10 milliä syvä.
BILD5~1  
4. Kun kokeilet laattoja paikoilleen, huomaat varmasti, että syvennystä pitää tasoittaa monesta kohdasta, ennen kuin laatat asettuvat tasaisesti. Huomaa, että myös laatoissa voi olla epätasaisuuksia, jotka vaativat alustan korjailua. Lopullisesti saat kolon tasaiseksi laattaliimalla, joka on varsin täyttävää.
BILD6~1  
5. Hio syvennyksen pohja tasohiomakoneella. Silitysraudan muotoinen kärkihiomakone on ihanneväline, mutta myös puukapulan ympäri kierretty karkea hiomapaperi ajaa asian. Mallipöydässä paljaaksi jäävää pöytäpintaa hiottiin vain kevyesti, koska puuhun kertynyt patina haluttiin jättää näkyviin. Puhdista pinta hionnan jälkeen mäntysuovalla ja juuriharjalla.
BILD7~1  
6. Sitten kaakeloimaan! Levitä lastalla syvennyksen pohjalle tasainen kerros laattaliimaa ja painele laatat paikoilleen. Kun nitkuttelet laattoja kevyesti, saat ne asettumaan tasaisesti. Asettele laattojen ja reunojen saumat silmämääräisesti. Poista ylimääräinen liima heti tikulla ja märällä pyyhkeellä.
BILD8~1  
7. Kun liima on kuivunut yön yli, levitä saumauslaastia kumilastalla rakoihin ja reunoille. Kun massa on kuivunut hiukan, pyyhi laasti kaakeleista ja puupinnalta kostealla sienellä ja talouspaperilla. Laattaliikkeistä saat hyviä laatoitusohjeita. Lue tarkkaan myös saumalaastin käyttöohje.
 
Vinkiksi!
– Jos yhdistelet erilaatuisia laattoja, tarkista, että ne ovat samankokoisia ja -paksuisia.
Pöytälevy saattaa syvennystä kaiverrettaessa joustaa hankalasti. Vältyt ongelmalta, kun tuet lyöntikohdan pöydän alta lattiaan ulottuvalla lankun pätkällä tai pölkyllä.