Pressu suojaa kasvihuonetta – ajasta LED-valo huonekasveille

Piha
Kasvihuoneen katto kannattaa suojata pressulla, jos lumentulo huolestuttaa. Tehokas kasvivalaisin auttaa huonekasveja selviämään pimeästä ajasta. Sipuleiden istutuskausi jatkuu, ja myös amaryllisten aika lähestyy.

Pressu kasvihuoneen katon yli

Jos epäilet kasvihuoneen katon kestävyyttä lumien suhteen, niin katon yli viritetty pressu auttaa todella hyvin. Sen päältä valuvat lumet hyvin pois, ja sitä voi huoletta myös ”ravistella”. Samalla se toimii suojakatteena. Pressu kannattaa vetäistä etenkin lasihuoneiden katoille.

Sepeliä ämpäriin ja lämpimään

Sulava lumi, vesisateet ja pakkasen puolelle kääntyvät yöt aiheuttavat helposti salakavalaa liukkautta pihapoluille. Minulla on aina yksi ämpärillinen sepeliä pirtin sisäeteisessä lämpimässä. Siitä sitä on kätevää levittää, ja lämpöisenä sepeli sulaa jäähän kiinni itsestään. Näin sepeliä ei tarvitse levittää paljoa, eikä se lähde heti poiskaan, kun lumia lakaisee myöhemmin.

LED-valon ajastus on helppoa ja halpaa

Anna huonekasveille reilusti valoa (siitähän kasvit talvella eninten kärsivät) unohtamatta lepohetkeä!

  1. Ajastinkellolla (tavallinen ajastinkello, maksaa n. 5 e) säädän kasvivalaisimen palamaan aamulla klo 6.00–10.00 ja illalla klo 15.00–22.00.
  2. Jos annan enemmän valoa, niin katson, että vähintään 6 tunnin lepoaika täyttyy.
  3. Maaliskuussa siirrän valaisimet taimikasvatukseen, kun päivät alkavat olla niin valoa täynnä, että huonekasvit pärjäävät ilman lisävaloakin. Taimille annan valoa jopa 24 tuntia. Siirrän valaisimen lähemmäs taimia eli n. 50–100 cm:n päähän niistä. Koska lamppu ei kuumene, se voi periaatteessa olla jopa kiinni kasvissa. Näin kasvit taimettuvat tasaisesti ja nopeasti, taimista tulee napakoita ja niitä on helppoja koulia.

Kasvivalaisin ja tarvittaessa johto ripustuskoukulla löytyvät täältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Minä aion vielä istuttaa

Vaikka ilmat hiukan heiluvat, sipulikukkien istutuskelit jatkuvat vielä hyvinä pitkään. Usein näistä myöhemmin istutetuista tulee parempia kuin liian aikaisin istutetuista. Valkosipulien istutusaika on nyt parhaimmillaan. Niille teen kohopenkin, sillä ne ovat hiukan herkempiä maan märkyydelle kuin tavalliset kukkasipulit.

Valkosipuleita en pysty enää tänä syksynä teille lähettämään. Tietty määrä sipuleita pitää jättää istutukseen, jotta ensi vuonna on taas uusia sipuleita. Valitettavasti ne loppuivat hiukan kesken – ensi vuonna sitten suurempi määrä!

Kukkasipulivalikoima (alennetuin -50–70 % hinnoin, laadusta tinkimättä) löytyy täältä.

Amaryllisten aika lähestyy

Amarylliksien istutusaika lähestyy, ja ennakkoon niitä on varattu jo paljon, mutta vielä toki löytyy kaikkia lajikkeita. Amaryllisten istuttaminen ja kasvun seuraaminen on niin uskomattoman ihanaa, että siihen ei kyllästy ikinä, ennemmin päinvastoin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Upeiden ja isojen sipuleiden koko valikoima löytyy täältä. Viime vuonna valloittaneet ja kovassa suosiossa nytkin olevat vaha-amaryllikset löydät täältä.

Kalenteri on valmis!

Puutarhurin kalenteri on nyt valmis ja menee painoon viikon tai parin sisään. Kiitos vielä kerran kaikille kuvia lähettäneille! Niitä tuli valtavasti, ja kuvat ovat toinen toistaan hienompia!

Puutarhurin kalenterissa on upeiden kuvien lisäksi:

1. kuun vaiheet ja niiden merkitys puutarhan hoidossa,

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. satokausien ajankohtaiset viikot ja päivät,

3. jokaiselle kuukaudelle viikkovinkkejä ja

4. pikkuisen positiivisuutta ja pilkettä silmäkulmaan!

Voit nyt jo ennakkoon varata kalentereita, ja saat ne sitten heti painotuoreena!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

1 kpl (17,95 €) tilaa täältä.

3 kpl (49,95 €) tilaa täältä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay