MAINOS

Puhallusselluvilla yläpohjassa säästää energiaa ja lämmityskuluja

Lämmitys

Talon yläpohjan lämmöneristys vaikuttaa merkittävästi siihen, miten paljon energiaa ja siten myös rahaa kuluu talon lämmittämiseen talvella ja viilentämiseen kesällä. On tullut aika tarkistaa, ovatko yläpohjan eristeet kunnossa!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Puhallusselluvilla yläpohjassa säästää energiaa ja lämmityskuluja.Mitä paremmin yläpohja on eristetty, sitä mukavampaa talossa on asua.

Hyvä eristys edesauttaa tasaisen huonelämmön ylläpitämisessä, koska lämpö ei karkaile miten sattuu. Kunnollinen yläpohjan eristys vähentää myös esimerkiksi liikennemelua kaupunkialueilla: katto ja yläpohja toimivat ikään kuin kaikukammiona, mutta hyvä eristys vähentää kaikua.

Koko talon luonne voi siis muuttua yläpohjan eristyksen myötä, kun ylimääräinen melu katoaa ja lämpö pysyy tasaisena.

Hyvä eristys tarkoittaa myös ekologisuutta, sillä lämpöä ei pääse karkailemaan yläpohjan kautta taivaan tuuliin ja energiaa säästyy. Se tarkoittaa pienempää hiilijalanjälkeä, mikä on tärkeää ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Puhallusselluvilla yläpohjassa säästää energiaa ja lämmityskuluja

↑Ammattilainen liikkuu tottuneesti yläpohjassa ja tarkastaa muun muassa eristeiden kunnon. Jos yläpohjan lämmöneriste on riittämätön, lämpöä karkaa harakoille ja melua pääsee sisään.

Yläpohja syyniin

Tiedätkö, miltä talosi yläpohja näyttää? Koska olet viimeksi käynyt katsomassa, ovatko lämpöeristeet vielä kunnossa tai onko katossa vuotoja?

– Aika harva käy tarkistelemassa talonsa yläpohjaa. Se on melko ahdas ja etenkin kesällä ikävän kuuma paikka, kertoo Pasi Typpö Termex-Eriste Oy:stä.

Tarpeellista säännöllinen tsekkaus kuitenkin olisi, sillä kutsumattomat vieraat, esimerkiksi oravat ja hiiret, voivat tehdä yläpohjassa tuhojaan. Ajan oloon savupiipun eristeet ovat voineet käydä puutteelliseksi tai kattoon on tullut vuotokohtia.

On jopa mahdollista, että jo rakennusvaiheessa on tehty virheitä, eikä niiden aiheuttamia ongelmia näy ulospäin – ennen kuin tilanne äityy pahaksi.

Ammattilaisten tekemä yläpohjan tarkistus on siis monessa talossa paikallaan. Siinä arvioidaan paloturvallisuusriskit, eli tarkistetaan riittävät lämmöneristeet piippujen ympärillä. Tarkistuksessa tutkitaan myös aluskatteen kunto ja tuuletuksen toimivuus.

– Maksuttomalla yläpohjan tarkistuksessa saat tietoa talosi yläpohjan kunnosta, Typpö kiteyttää.

– Kun tarkastus on tehty, Termex-Eriste Oy:n ammattilainen antaa raportin ja selvityksen siitä, mikä on kunto ja mitä mahdollisesti pitäisi tehdä asioiden korjaamiseksi. Aina ei ongelmia ilmene, ja silloin ei tarvitse tehdä mitään.

Ekologista puhallusvillaa eristeeksi

Jos lämmöneristyksessä ilmenee puutteita, Termex-Eriste Oy tekee laskelman Termex-puhallusselluvillasta ja lisäksi aputöistä, kuten tuuletuksesta, kulkusiltojen korotuksista sekä lämmöneristeistä piipun ympärillä.

– Jos asiakas hyväksyy tarjouksen, asentaja tulee sovitusti työmaalle ja suorittaa asennuksen. Omakotitaloissa työhön menee ehkä muutamia tunteja ja rivitaloissa päivä tai kaksi, eikä työstä koidu haittaa asukkaille, Typpö kertoo.

Termexin puhallusselluvilla sopii peruskorjauskohteisiin ja lisäeristämiseen omakotitaloissa ja rivitaloissa. Se on valmistettu sanomalehtipaperista tuulienergialla, eli sen valmistusprosessi kuluttaa hyvin vähän uusiutumatonta energiaa.

– Valmistamme uusituvasta luonnonvarasta ekologisesti tuotetta, joka pienentää hukkaenergiaa – voiko ekologisempaa ollakaan, Pasi Typpö iloitsee.

Termex tarjoaa tuotteilleen ja työlle 10 vuoden takuun.

Puhallusselluvilla yläpohjassa säästää energiaa ja lämmityskuluja

Omakotitalon yläpohjan eristäminen puhallusselluvillalla kestää ammattilaisilta muutamia tunteja ja rivitalon eristäminen päivän tai kaksi. Asennus ei häiritse asukkaiden arkipäivää.

Puhallusselluvilla toimii – energiasäästö tuntuu kukkarossa

Hyvin eristetty yläpohja estää lämpöä karkaamasta harakoille ja vähentää lämmittämisen tarvetta.

– Ympäristön kannalta paras säästö on käyttämätön kilowattitunti, Typpö muistuttaa.

Hyvä yläpohjan eristys on myös kesän helteillä ilahduttava asia, koska talo pysyy viileänä. Siitä koituu energiansäästöä kesällä etenkin, jos viilennykseen käytetään ilmalämpöpumppua.

Lisäeristäminen on yleensä edullista ja tulee paljon halvemmaksi kuin päästää lämpöä karkuun yläpohjasta. Työn takaisinmaksuaika on lyhyt, eli vanhemmissa purutaloissa jopa vajaa kolme vuotta ja uudemmissakin yleensä reilusti alle viisi vuotta. Lisäeristys maksaa siis itsensä takaisin energian säästönä muutamassa vuodessa.

– Jos käyttää yläpohjan eristämisen rahoitusta, rahoitusten lyhennyksen voi mitoittaa samaksi kuin energiasäästön tuoman rahamäärän, jolloin ei joudu maksamaan mitään ylimääräistä. Sitten kun eristys on maksettu takaisin, säästö jää itselle, Typpö vinkkaa.

Työ on luonnollisesti kotitalousvähennyskelpoista.

Lue myös: Lattian valinta: Lattiamateriaalien vertailu, Öljyvaha kirkastaa lattian, Tarkettin puulattiat – ruutukuvioita ja vintagea, Näin teet vanhasta parketista upean edullisesti, Parketti täynnä ruutukuoseja ja trendikkäitä värejä, Näin asennat ponttilautalattian itse, Helppo ja huoleton laminaatti vai lämmin kokolattiamatto? ja Tarkettin puulattiat – ruutukuvioita ja vintagea.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katto lämmöneriste lämmöneristeet lämmöneristys puhallusselluvilla puhallusvilla talon eristys Termex