Mitä tulisijassa saa polttaa?
Puhdasta ja kuivaa puuta, jossa ei ole maalia tai kyllästysainetta. Poltettaessa märkää puuta tai pahvia liian pienellä vedolla ja matalalla lämmöllä syntyy haitallisia palokaasuja, tervaa ja nokea. Nämä ovat haitaksi sekä tulisijalle että lähiympäristölle. Jos muovia sisältävät maitotölkit on pakko polttaa, ne pitäisi polttaa puun seassa vasta kun uuni on kuuma. Tölkit on paras kierrättää keräyskartonkina.
 
Millainen on hyvä ja energiatehokas polttopuu?
Edullisin polttopuu on omasta metsästä itse kaadettu ja pilkottu puu. Kuivat polttopuut syttyvät helposti ja nopeasti, palavat puhtaasti ilman suuria hiukkaspäästöjä ja luovuttavat energiasisältönsä hyvällä hyötysuhteella. Puulajilla ei juuri ole merkitystä, sillä yksi kilo mitä tahansa kotimaista puulajia sisältää energiaa noin 4,1 kWh/kg.
 
Kuinka puu kuivatetaan ja säilytetään oikein kotioloissa?
Puut kannattaa kaataa talvisaikaan, jolloin niissä on vähemmän vettä. Hyvässä polttopuussa saa olla enintään 15–25 % vettä. Koivun kuivuminen on hitainta, lepän nopeinta ja havupuiden hieman leppää hitaampaa. Ylivuotinen polttopuu tarkoittaa puuta, joka on kuivunut pilkottuna kahden kesän ylitse. Siinä on oikea käyttökosteus. Yhdenkin kesän varastoinnin tuloksena voi saada kelvollista polttopuuta, jos puut on pilkottu hyvissä ajoin keväällä, kuivauspaikka on ollut tuulinen ja aurinkoinen ja kesä kohtuullisen kuiva. Puut pinotaan ilmavaan, katettuun paikkaan, eikä niitä saa säilyttää maata vasten.
 
Mistä tietää että puu on kuivaa?
Käyttökuiva puu on kevyttä ja yleensä pinnaltaan jo hieman harmaantunutta. Lyötäessä kuivia puunkappaleita toisiinsa ne kilahtavat soinnukkaasti. Polttopuut tulisi tuoda sisälle vuorokautta tai kahta ennen käyttöä.
 
Kuinka tulipesää hoidetaan?
Puhdista pesästä vanhat tuhkat laittamalla ne kannelliseen metalliastiaan. Hiilet voivat pysyä tuhkan seassa hehkuvan kuumina jopa päiviä, joten tuhkan käsittelyssä tulee noudattaa varovaisuutta. Tuhkan peittoon jäänyt arina voi sulaa ajan myötä käyttökelvottomaksi.
 
Millaisia ongelmatilanteita tulisijan taitamattomasta käytöstä voi seurata?
Nykyiset tulisijat ovat oikein käytettyinä turvallisia ja helppohoitoisia. Huono polttoaine ja riittämätön palamisilma saattaa aiheuttaa tulisijan pikeentymisen ja nokeentumisen, joka voi johtaa nokipaloon. Nokipalossa savuhormin kuumeneminen voi aiheuttaa hormin halkeamisen ja tulipalon leviämisen hormien lähellä oleviin rakenteisiin. Liian aikaisin suljettu savupelti voi aiheuttaa häkämyrkytyksen. Häkä palaa niin kauan kuin sininen liekki on näkyvissä hiilien seassa.
 
Entä jos tulisija on ollut pitkään käyttämättömänä?
Kokeile vetoa pitämällä palavaa tulitikkua suuluukun aukossa. Jos liekki ei taivu uuniin päin, polta savuhormissa rutistettua paperia tai puhalla sinne lämmintä ilmaa hiustenkuivaajalla tai lämpöpuhaltimella. Varmista että paperi palaa loppuun ennen kuin suljet nokiluukun. Kylmä uuni ei kestä kovaa lämmitystä. Yksi pesällinen riittää ensimmäisenä päivänä.
 
Paljonko päivässä pitää lämmittää?
Kilo puuta uunin sataa painokiloa kohti on hyvä laskentaperuste. Päivän lämmitykseen riittää enintään kolme maksimissaan kolmen ja puolen puukilon lisäystä sytykkeiden jälkeen. Vaaleanharmaa savu on vesihöyryä, ja kertoo onnistuneesta poltosta. Silloin päästöt ovat mahdollisimman vähäiset, lämmitysteho on parhaimmillaan ja tulisija luukkuineen ja hormeineen pysyy puhtaana.
 
Asiantuntijana toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen/ Nuohousalan keskusliitto