Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Puku istuu ja prässit seisoo – hanki puku Bangkokista

Sisustus
Mittatilauspuvun ostaminen Thaimaasta on taitolaji.
Bangkokissa kannattaa käydä räätälillä. Jos on kerrankin sonnustautunut mittatilauspukuun, tietää kuinka vaatteen täytyy istua. Thaimaan pääkaupungissa asiansa osaavia räätäleitä on pilvinpimein. Myös muissa Thaimaan kaupungeissa ja rantakohteissa räätänlinpalveluita on tarjolla runsaasti – jopa Samuin kaltaisesta rantalomakohteesta löytyy kymmeniä alan putiikkeja!
Satunnaista matkailijaa tarjonnan laajuus saattaa jopa hämmentää. Kannattaakin välttää kahta pukua ja ilmaista kimonoa 150 eurolla tarjoavia kaupustelijoita. Laatu on heikkoa ja kankaat mitä sattuu. Näitä mittapukujen helppoheikkejä on muun muassa Bangkokin Sukhumvitin sivukadut täynnä. Tasokkaan italialaisesta kashmir-villasta ommellun puvun kaksine sovituskertoineen ja korjauksineen saa kuitenkin alle 400 eurolla. Samalla kannattaa teettää kauluspaitoja, joitten perushinta kelvollisella räätälillä on alle 40 euroa.
Kannattaa kokeilla vaikka James Fashionia: kangasvalikoimat ovat laajat, harkita saa rauhassa ja toimitukset ovat täsmällisiä. Itse ostotilanne sujuu leppoisasti ja asiakkaalle tarjoillaan pyytämättä kahvia tai olutta. Muista myös, että räätälilläkin ”tusinoittain saa halvemmalla”: kun esimerkiksi viiden paidan kankaat leikataan päällekkäin, on hinta vain tuplat siitä mitä kaksi paitaa maksaisi.
Räätälimestari Raju
Räätälimestari Raju mittää asiakkaat nimestään huolimatta helläkätisesti.

Mieti käyttötarkoitus

Ennen kuin astuu räätälinliikkeeseen, kannattaa miettiä minkälaista pukua on etsimässä: yksi- vai kaksirivistä, kaksi- vai kolmenappista, yksiväristä vai liituraidallista vai ruudullista, vaaleaa vai tummaa?
Puvun tuleva käyttötarkoitus kannattaa miettiä tarkoin. Jos pukua käyttää lähinnä juhlatilaisuuksissa, klassinen tummaharmaa on paras vaihtoehto – joko yksivärisenä, neularaidalla tai kapealla liituraidalla. Klassisessa tummassa yksirivisessä puvussa on kolme nappia (muista pitää alin nappi aina auki!) ja takin selässä halkio. Housut ovat joko vekeillä tai ilman, upslaakeilla tai ilman käänteitä.
Jos sen sijaan hakee mahdollisimman monikäyttöistä ja myös työkuvioissa käytettävää pukua, kannattaa satsata paria astetta vaaleampaan harmaaseen. Myös tummanruskea on hyvä vaihtoehto. Yksivärinen kangas on aina helppo, sillä siihen yhdistelee vaivattomasti sekä kuviollista että yksiväristä paitaa. Toisaalta raidoituksella tai ruutukuviolla puku on elävämmän näköinen, ja puvuntakkia voi käyttää myös irtotakkina jopa siistien farkkujen kanssa.
Thaimaan räätälinliikkeissä ompelutyö on edullista ja siksi puvun yksityiskohtiin kannattaa satsata. Pyydä ainakin takin hihoihin toimivat napit, jotta voit ”unohtaa” alimman napin toisesta hihasta auki – näin viestität hienovaraisesti, että käytät mittatilauspukua etkä tavaratalon tangolta ostettua valmistavaraa. Valmispuvuissa kun on aina hihansuissa valenapit.
Myös vuorikankaalla voi leikitellä. Thaimaalaisilla pukukauppiailla on kirjaimellisesti satoja erilaisia vaihtoehtoja vuorikankaan väriksi ja materiaaliksi. Silkki on aina hyvä valinta ja jos puku on muuten leikkaukseltaan klassinen, voi vuoriksi valita vaikka sähkönsinisen. Se on jännittävä yksityiskohta, joka vilahtaa tyylikkäästi kun kaivat vaikkapa kännykkää esille povitaskusta.
Kun olet päättänyt puvun värimaailman ja mallin perusasiat kuten nappien määrän, alkaa mittaus. Mittamestari hyörii ja pyörii mittanauhansa kanssa ympärilläsi ottaen täsmälliset mitat muun muassa vyötäröstäsi, rintakehästäsi, hartioistasi ja käsivarrestasi. Housujen mittaaminen on taidetta, sillä silloin on syytä seistä suorassa ja mahdollisimman luonnollisessa asennossa – vältä siis vatsan vetämistä sisään ”paremman” mittaustuloksen toivossa!
Mittausvaiheessa pystyy myös arvioimaan, kuinka ammattitaitoista toiminta kyseisessä räätälinliikkeessä on. Jos mittanauhaa käytetään hutiloiden eikä mittamestari suorita tarkistusmittausta, kannattaa asiasta huomauttaa tai jopa siirtyä seuraavaan liikkeeseen. Nyrkkisääntö on, että mitä kauemmin mittaus kestää, sen paremmin puku myös tulee ylläsi istumaan.
Pyydä aina 2 sovituskertaa
Bangkokin ja Thaimaan muidenkin lomakohteiden räätälien palvelun hauskin piirre on sen nopeudessa. Isoimmilla räätälinliikkeillä on omat ompelimonsa kulman takana. Parhaimmillaan saat ensimmäisen sovituskerran keskeneräisellä puvulla jo seuraavana päivänä. Mikäli muutoksia tulee vähän, lopullinen puku on valmis joko samana päivänä tai päivää myöhemmin. Kannattaa kuitenkin pyytää kaksi sovituskertaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman istuva. Toinen sovituskerta ei juurikaan pidennä toimitusaikaa. Homma on myös tehty asiakkaalle mahdollisimman yksinkertaiseksi, sillä kunnollisella räätälinliikkeellä on Thaimaassa aina kuljetuspalvelu, jonka auto tulee noutamaan sinut hotellistasi sovittuun aikaan ja palauttaa takaisin haluamaasi osoitteeseen kun mittaukset ja sovitukset on tehty. Palvelu kuuluu puvun kokonaishintaan.
Toimistotyöläisen kannattaa ehdottomasti teettää Thaimaassa myös kauluspaitoja. Mittatilauspaita istuu yllä huomattavasti napakammin kuin valmispaidat, joissa on usein ylimääräistä tilaa erityisesti selkäpuolella. Mittatilauspaidan saa juuri niin slimmattuna kuin haluaa. Yhtä tai kahta paitaa ei kannata teettää, sillä lisäpaidat eivät juuri nosta kokonaishintaa. Kankaat leikataan päällekkäin ja kustannushyöty siirretään kokolailla suoraan asiakkaan eduksi.
Paitakankaan valitseminen on lievää arpapeliä, sillä esimerkiksi James Fashionilla kangasvalikoimat ovat pökerryttävän laajat. Kannattaakin etukäteen miettiä suosiiko sinistä värimaailmaa vai jotain värikkäämpää sekä sitä haluaako yksiväristä vai kuviollista.
Mittatilauspuvut ovat suosittu Thaimaan tuliainen
Mittatilauspuvut ovat suosittu Thaimaan tuliainen.

Ota huomioon myös tullit ja verot

Thaimaan räätälit ovat kovia kauppamiehiä eikä ”myyvän” tyylin kannata antaa hämätä. Thaimaassa tarjotaan mielellään useamman puvun ja paidan paketteja, joissa esimerkiksi tuhannella eurolla voi saada kaksi pukua ja kymmenkunta paitaa. Kuuma vihje: tilaa puku kaksilla housuilla (housut kuluvat huomattavasti takkia nopeammin), sillä lisähousut nostavat hintaa minimaalisesti. Puvuntakki on aina huomattavasti kalliimpi kuin housut.
Thaimaan räätälit ymmärtävät myös tinkimisen päälle. Vaikkei räätälibisnes varsinaista basaaritoimintaa olekaan, kannattaa hinta aina kyseenalaistaa. Sen sijaan että ehdottaisi alhaisempaa hintaa, voi myös pyytää samaan hintaan lisää tavaraa – tämä vastatarjous menee todennäköisemmin läpi, sillä Thaimaan räätälit haluavat ennen kaikkea myydä ja paljon.
Jos siis räätäli ehdottaa tiettyyn hintaan pukua ja viittä paitaa, ehdota vastatarjouksessa pukua ylimääräisillä housuilla ja seitsemää paitaa. On enemmän kuin todennäköistä, että ehdotuksesi hyväksytään.
Pukua Thaimaasta koti-Suomeen tuotaessa on hyvä muistaa, että Euroopan Unionin ulkopuolisista maista tuliaisia saa tuoda vero- ja tullivapaasti vain 170 euron arvosta. Ylimenevästä osasta peritään Suomessa verot ja tullit. Maksujen suuruudet riippuvat siitä mistä tuotteista on kyse ja mistä materiaalista ne on valmistettu. Verojen ja tullimaksujen osuus on yhteensä kuitenkin enemmän kuin muodollinen, sillä tuliaisten loppuhinta nousee helposti neljänneksellä.
Verojen ja tullien osuus kannattaa pukua ja paitoja tilatessa ottaa huomioon jo Thaimaassa. Jos räätäli laskuttaa paketista vaikkapa tuhat euroa, kannattaa ajetella että loppuhinta on vähintään 1200 euroa. Näin välttyy ikäviltä yllätyksiltä Suomen tullissa.
Osta puku täältä: James Fashion