MAINOS

Punainen tupa järven rannalla metsän äärellä – suomalainen kaipaa luonnon lähelle

Talo

Tutkimus kertoo, että lähes 90 prosenttia suomalaisista haluaisi katsella ikkunastaan vesistöä ja lähes yhtä moni metsää.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaiset unelmoivat omakotitalosta järven rannalla keskellä kaupunkia, on sanottu monia vuosia. Pitkään se onkin pitänyt paikkansa, mutta nyt tilanne on muuttunut: veden lisäksi yllättävän monet ihmiset haluavat nähdä ikkunastaan metsää.

Kaupunkimaiset puistonäkymät eivät enää riitä tyydyttämään kaikkien luontokaipuuta, vaan yhä useampi haluaa kotinsa maaseudulle tai ainakin selvästi kaupungin ulkopuolelle.

 

↑Suomalaiset ovat kuulleet luonnon kutsun ja kaipaavat yhä voimakkaammin luonnon lähelle asumaan. Onneksi Suomessa riittää vehreää ympäristöä ihailtavaksi, kuten tässä kuopiolaisessa maaseutumaisemassa.

Tai tarkemmin – keski-ikäiset eivät enää innostu kaupunkiasumisesta, mutta alle 25-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden ikäryhmissä halutaan edelleen katsella kodin ikkunasta luonnon sijaan kirjastoja, kirkkoja, kouluja tai vaikka päiväkotia. 

Nämä asiat selviävät Kiinteistömaailman tuottamasta IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksesta. Neljä vuotta sitten samassa tutkimuksessa vastaajat kertoivat suosituimmiksi näkymikseen kotinsa ikkunasta vesistöt ja kaupunkimaiset puistot.

↑Monessa suomalaisessa kaupungissa voi asua veden äärellä, mutta se ei ole kaikkein edullisin vaihtoehto. Tässä on asuntoja Aurajoen varrella.

 

↑Puisto ei riitä enää luontokokemukseksi, vaan yhä useampi kaipaa maaseutumaista luontoa. Nuoret aikuiset tosin viihtyvät edelleen kaupungissa, kuten kuvan helsinkiläiset.

Nyt tehdyssä kyselyssä vesistönäkymien suosio on entisestään noussut, mutta puistojen ohi ovat kiilanneet aidot metsämaisemat, ja myös peltonäkymien suosio on kasvanut selvästi.

– Uudet tai hyvin pidetyt ja remontoidut omakotitalot ovat tällä hetkellä todella kysyttyjä. Eikä pieni etäisyys taajamiin ole monellekaan ongelma, sillä elämän laatu syntyy yhä useammin lähiluonnosta, sanoo toimitusjohtaja Risto Kyhälä Kiinteistömaailma Oy:stä.

↑Nuoret aikuiset ja ikäihmiset haluavat nähdä ikkunasta palveluita, kuten kauppoja ja kirjastoja, eli asuvat mielellään kaupungissa. Tämä iltahämärissä otettu kuva on Oulusta.

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Asuminen järvimaisema kaupunkiasuminen Kiinteistömaailma koti koti järven rannalla maaseutukoti merimaisema