MAINOS

Punkki liikkuu syksylläkin

Mökki

Tänä vuonna kevään ja kesän aikana puutiaishavainnoista on uutisoitu runsaasti, mutta puutiaisia eli punkkeja esiintyy myös syksyllä. Riski sairastua punkin pureman aiheuttamiin sairauksiin on merkittävä syyskuukausienkin aikana.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Esimerkiksi puutiaisaivotulehduksia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan syyskuun alkuun mennessä (v. 2015) rekisteröity 28 potilastapausta. Tapauksia oletetaan ilmaantuvan lisää syksyn ja loppuvuoden aikana. Suojautuminen punkin puremalta tulee muistaa myös syksyllä.

Ihmiseen voi punkin puremasta tarttua joko borrelioosi tai puutiaisaivotulehdus eli TBE (Tick-Borne Encephalitis). Näistä harvinaisempi, mutta vakavampi sairaus on puutiaisaivotulehdus, jota esiintyy Suomessa tietyillä riskialueilla. Se aiheuttaa pahimmillaan pysyviä neurologisia vaurioita kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia. Sairauteen ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan taudin hoito on lähinnä oireiden lievittämistä. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokottautuminen ei kuitenkaan suojaa borrelioosilta.

Asiantuntijat suosittelevat ennaltaehkäisevää TBE-rokotusta niille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi riskialueilla – niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Suomessa rokottautumista suositellaan kolme vuotta täyttäneille.

– Rokottautumista kannattaa harkita, mikäli liikkuu luonnossa alueilla, joilla TBE-virusta on todettu. Syksy on hyvä ajankohta suojautua rokottautumalla. Näin rokotussuoja on voimassa jo syksyn punkkikaudella sekä seuraavaa kevättä ja kesää varten sanoo erikoislääkäri Jukka Vakkila. Rokotukset on hyvä pitää aina ajan tasalla ja olla mieluummin ajoissa, kuin havahtua asiaan liian myöhään, hän jatkaa.

TBE:tä eli puutiaisaivotulehdusta vastaan voi rokottautua yksityisellä lääkäriasemalla, terveyskeskuksessa tai työterveyshuollon kautta.

Monet liikkuvat syksyllä luonnossa keräämässä sieniä tai marjoja, metsästämässä tai muiden harrastusten parissa. Samoilla metsäisillä ja kosteilla, tiheän aluskasvillisuuden alueilla – esimerkiksi havu- ja lehtimetsässä, viihtyvät hyvin myös punkit. Punkkikausi kestää yleensä jopa loka-marraskuuhun asti, sillä puutiaisia esiintyy niin kauan kuin ulkolämpötila nousee +5 °C asteen tuntumaan, vaikka öisin olisi kylmempää.

– Puutiaisia tavataan koko Suomessa. Ne tarvitsevat jokaisessa kehitysvaiheessaan veriaterian ja odottavat aluskasvillisuuden seassa sopivaa isäntäeläintä. Tähän tarkoitukseen myös ihminen on punkin näkökulmasta sopiva, toteaa filosofian tohtori, tutkija Anu Jääskeläinen Helsingin Yliopistosta.

Lisätietoja:

www.puutiaiset.fi

Hyvä terveys on elintärkeää – niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Pfizerin tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kaikkialla maailmassa. Yhtenä maailman suurimmista lääkeyrityksistä Pfizerilla on ollut merkittävä rooli lääketieteen kehittämisessä. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Pfizer on mukana luomassa uusia, edistyksellisiä lääkehoitoja ja toimintatapoja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on mahdollistaa paras lääkehoito sitä tarvitseville. Maailmassa on arvioitu olevan noin 30 000 eri sairautta. Niistä vain noin kolmasosaan on saatavilla tehokasta hoitoa. Kehitys on vasta alkanut. www.pfizer.fi

Lähde: MyNewsDesk

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

punkki puutiainen puutiaisaivokuume