Räätälöity purjekangasvarjo oli kaunis, kunnes repesi – Nicke Lignellin kolumni

Talo
Talomme aurinkoisin ja kuumin kohta on keskikerroksen parveke erkkeri-ikkunoiden edessä. Valmismarkiisit eivät raitoineen ole lumonneet, emmekä mittatilaustakaan saaneet aikaiseksi. Sisäinen handy-man alkoi suunnitella aurinkosuojaa englantilaisesta purjekankaasta.

Talomme sijaitsee rinnetontilla, joka avautuu etelään. Lämpiminä kesäpäivinä puutalon keskikerroksen lämpötilapiikit saattavat nousta jopa 29 asteeseen. Tähän asti olemme pärjänneet pitämällä makuuhuoneissa tuulettimia.

Vuosien varrella on mietitty myös ilmalämpöpumppua, joka kesäisin viilentäisi sisäilmaa. Olen toki katsonut esitteitä ja asennuskaavoja, hieman laskenut kuutiometrejä ja etsinyt sopivia asennuspaikkoja ja putkivetoja. Mitään pumppua ei ole kuitenkaan asennettu.

Aurinkosuoja parvekkeelle purjekankaasta


Maksaahan ne mittatilausmarkiisitkin – purjekangasta englannista.

Koko talon aurinkoisin ja kuumin kohta on aina ollut keskikerroksen parveke erkkeri-ikkunoiden edessä. Valmismarkiisit eivät väri ja raitamaailmoineen ole lumonneet, emmekä mittatilaustakaan saaneet aikaiseksi. Sisäinen handy-man nousi pintaan!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puuveneitä harrastava ystäväni oli muutama vuosi aiemmin hankkinut Englannista purjekangasta, joka näyttää vanhalta puuvillapurjeelta, mutta on kestävä, tekninen materiaali. Eikun sitä tilaamaan. Tulihan rullalle hintaa, mutta nyt oli tärkeä projekti meneillään!

-Maksaahan ne mittatilausmarkiisit ainakin tuplasti sen, sanoin. Vaimo hymyili viehkeän kannustavasti. Mittasin alueen, josta tulisi katettu ja varjostettu. Yhteisestä tv-tuotannosta tuttu sisustus/ompelija-kollega suostui ottamaan ompelu- urakan, tietämättä kuinka haastava tilaamani englantilainen kangas oli.

Jäykistin aurinkokankaan betoniraudalla

Suunnittelin kiinnityksen, joka selkeästi sai inspiraationsa purjehdusmaailmasta. Ei kiinteitä, raskaita tolppia eikä runko-osia! Muutamalla helposti irrotettavalla koukulla ja ristiin kiristetyillä köysillä markiisini kestäisi kovempiakin tuulenpuuskia! Keskikerroksen parvekkeelta meni muutama pitkä köysi alas puutarhaan asti. Ehkä se hieman haittasi liikkumista, kun marjapensaiden ja omenapuiden seassa meni köysiä ristiin rastiin. Vaimo ilmaisi jotain miinoitetusta alueesta… Ilmoitin projektin olevan pilottivaiheessa, jolloin ei ole mahdollista huomioida kaikkein pienimpiä seikkoja.

Jäykistin aurinkokankaan upottamalla kuuden millimetrin betoniraudan etureunaan ommeltuun taskuun. Jätin myös ilmaraon takareunan ja talon seinän väliin. Näin kangas ei keräisi tuulta kuin purje, eikä näin ollen repeäisi. Nurmikkoa leikatessa huomasin köysistä olevan enemmänkin haittaa. Muutamalla säädöllä sain lopulta luotua kompromissin, jonka kanssa pystyi elämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

No, repesihän se kuitenkin

Ompelijaystäväni ei halunnut kuullakaan materiaalin uudelleen työstämisestä… Nyt on varjo rullalla, köydet nipussa ja sama pulma jatkuu, mikäli aurinko suosii Pohjolaa. Jostain syystä kuumuus tulee mieleen vasta silloin, kun lämmin kausi on päällä ja lomat alkaneet. Kesä menee, ja syksyn tullen hiet kuivuvat ja kuumuus haihtuu talosta. Sitä paitsi kuluuhan meidän sydänkesämme mökillä, jolloin ongelman kanssa tappelee perheen nuoriso, joka kesätöiden takia jää kotiin.

Hikoilkoot. Onhan se pieni hinta siitä, ettei heidän tarvitse tulla mukaan mökille.

Nicke Lignell

Nicke Lignell - nayttelija kirjoittaa kolumnia omakotiasumisestaNicke Lignell

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ikä: 46 vuotta
Asuu: Omakotitalossa Sipoossa
Perhe: Vaimo, viisi lasta ja Vera-koira
Ammatti: Näyttelijä/viihteen seka työmies
Vapaa-aikana: Nauttii perhe-elämästä, nikkaroimisesta, tenniksestä, biljardista.