Putkien jäätyminen: näin pienennät riskiä

Lämmitys
Pakkaset tuovat mukanaan vesijohtoputkien jäätymisriskin; sitä voi pienentää muutamilla yksinkertaisilla toimenpiteillä. Lue vinkit!
27.3.2023

Kun veden lämpötila laskee pakkasen puolelle, putkissa oleva vesi alkaa jäätyä. On siis tärkeää varmistaa, että putket ovat tiloissa, joissa lämpötila pysyy plussan puolella.

– Peruslämpö estää jäätymisen. Varmista, että ovet ja muut aukot ovat tiiviisti suljettu. Tarkista myös, että tilojen lämmitysjärjestelmä toimii kunnolla. Jos sisälämpötila uhkaa laskea pakkasen puolelle, käytä lisälämmitintä, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

Paksu lumipeite toimii eristeenä maassa oleville putkille, mutta vielä suuri osa Suomea on ilman paksua lumipeitettä. Riskiä voi pienentää laittamalla putkireittien kohdalle eristysmateriaalia.

Tarkista vapaa-ajan asuntosi

Talvinen mökki. Lukijan kuva.

Talvinen mökki. Lukijan kuva.

Vapaa-ajan asunnoissa ja tiloissa, joissa ei päivittäin oleskella, lämmitysjärjestelmän toiminta on tarkistettava ennen pakkasten kiristymistä. Tarkastuskäyntien yhteydessä sisätilojen väliovet voi jättää auki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Mikäli putket ovat jäätyneet aiempina vuosina, niiden jäätyminen on todennäköistä tänäkin talvena. Kovimmilla pakkasilla äärimmäisenä varokeinona voi jättää hanan auki pienelle virtaukselle, sillä virtaava vesi ei jäädy niin helposti, Ylönen vinkkaa.

Kun putkien jäätyminen yllättää, jätä sulatus ammattilaiselle

Pakkaskauden lähestyessä automatiikan ja lämmityksen toiminta on hyvä tarkistaa. Huoltoliikkeen tekemä tarkastus on aina edullisempi vaihtoehto kuin jäätymisvaurioiden korjaus.

– Jos kaikista varotoimista huolimatta putket ovat jäätyneet, niiden sulattaminen kannattaa jättää ammattitaitoisen LVI-liikkeen tehtäväksi. Pahimmassa tapauksessa vesi on jäätyessään ja laajetessaan voinut rikkoa putken. Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita: niillä estetään lisävahinkojen syntyminen, Ylönen toteaa.

Lisätietoja www.lvi-tu.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU