MAINOS

Putkiremontti voi vaikuttaa talon äänitasoon ja paloturvallisuuteen

Talo

Putkiremontti on pian edessä useimmissa vuosina 1956–1979 rakennetuissa taloissa. Isännöintiliiton teettämän putkiremonttibarometrin mukaan 80 prosenttia viime vuonna remontoiduista kohteista kuuluu tähän ikäluokkaan. Saneerattujen kohteiden ikä on keskimäärin 50 vuotta. Putkiremonttia suunniteltaessa harva tulee ajatelleeksi, että samalla voitaisiin vaikuttaa merkittävästi viemäristöstä kantautuviin ääniin ja savukaasujen leviämiseen tulipalon sattuessa. Muovisten viemäriputkien etuja ovat äänenhallinta, paloturvallisuus ja korroosionkestävyys. Keväällä Geberit, Hilti, Paroc, Teknos ja OP-Pohjola järjestävät ympäri Suomea paloseminaareja, joilla pyritään edistämään turvallisempaa rakentamista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tulipalossa palokatkomansetti tulppaa muoviputken

Viemäriputkien valinnalla on vaikutusta siihen, kuinka savukaasut pääsevät leviämään rakennuksessa tulipalon aikana. Geberitin valmistamissa viemäriputkissa voidaan käyttää Hiltin palosuojausta. Muoviputket suojataan palokatkomanseteilla ja tiivistetään palokatkomassalla tai -vaahdolla kohdissa, joissa putkia viedään rakenteiden läpi toisiin tiloihin.

– Palon sattuessa palokatkomansetti sulkee läpiviennin niin, etteivät savukaasut pääse leviämään muihin tiloihin putkistoja pitkin. Muoviputki sulaa kuumuudessa, jolloin palokatkomansetti tulppaa läpiviennin kiinni. Näin savukaasut ja palon eteneminen pysähtyvät putkistossa, mikä rajaa asukkaille ja rakennukselle aiheutuvia vahinkoja, kertoo Kati Laakso Geberitiltä.

Geberit kiertää maalis-toukokuussa kymmenellä paikkakunnalla yhdessä Hiltin, Parocin, Teknoksen ja OP-Pohjolan kanssa vetämässä paloseminaareja suunnittelun ja rakentamisen asiantuntijoille. Tavoitteena on lisätä tietoutta materiaalivalintojen vaikutuksesta rakennusten paloturvallisuuteen.

– Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tietojen mukaan Suomessa kuoli viime vuonna 78 henkilöä tulipaloissa. Asukaslukuun suhteutettuna määrä on suurempi kuin muissa maissa. Hyvä suunnittelu ja oikeanlaiset materiaalivalinnat edistävät turvallisempaa rakentamista. Putkiremonttien yhteydessä voidaan vaikuttaa myös vanhempien talojen viemärijärjestelmien paloturvallisuuteen, Laakso muistuttaa.

Viemärimeluun voi vaikuttaa asennustavalla

– Viemäristöstä kantautuvat äänet vaikuttavat asumismukavuuteen. Wc:n käytöstä sekä veden laskemisesta kantautuvat äänet saattavat ärsyttää naapureita. Ne voivat jopa häiritä herkkäunisten nukkumista, varsinkin jos putket lotisevat sängyn viereisen seinän sisällä. Oikealla asennustavalla putkistosta kantautuvia ääniä voi vaimentaa huomattavasti, toteaa Laakso.

Putkien suunnittelussa äänitekniikka on yksi huomioitavista seikoista. Rakenteita pitkin leviävät äänet voivat edetä putkistossa pitkiäkin matkoja ennen kuin ne muuntuvat kuultaviksi ääniksi. Siksi Geberitillä on Sveitsissä oma äänilaboratorio, jota hyödynnetään tuotekehityksessä. Geberitin Silent db20 -putket ovat bariumsulfaatilla vahvistettuja polyeteeniputkia. Muovimassan sekaan sekoitettu kiviaines tekee putkista painavampia, jolloin niiden äänieristävyys paranee. Yhteiden pinnassa on ääniripoja, jotka vaimentavat ääniä suunnanmuutoskohdissa veden törmätessä yhteen seinämään.

– Paras keino ääniongelmien ehkäisyyn on tietysti huoneiden sijainnin oikeanlainen suunnittelu. LVIS-laitteiden sijoittamista makuuhuoneiden tai muiden oleskelutilojen välittömään läheisyyteen tulisi välttää. Äänen siirtymistä rakenteisiin voidaan ehkäistä tehokkaasti myös sillä, että putket pidetään irti rakenteista. Wc-istuin ja pesuallas kannattaa siksi asentaa asennusseinien avulla ja wc-istuimeksi valita seinäkiinnitteinen malli, jolloin wc:n käytöstä aiheutuvat äänet eivät siirry rakenteisiin yhtä voimakkaasti. Putket voi irrottaa rakenteista äänieristetyillä putkikannakkeilla sekä eristeillä, jotka vaimentavat ääntä, Laakso summaa.

unspecified-8 unspecified-9

Akustisella kameralla kuvattuna jyrkemmän ja loivemman mutkan tekevän putkiston melutaso.

Näin minimoit putkistosta kuuluvat äänet:

 • Käytä ääniteknisesti hyviä ratkaisuja, kuten rakenteista irti olevia asennusseiniä, seinä-wc-istuimia ja äänioptimoituja viemäriputkia.
 • Asenna putket hormeihin tai kuiluihin. Huolellisesti rakennettu kuilu voi eristää ääntä materiaalista riippuen noin 22–40 desibelin verran.
 • Kiinnitä putket massiivisiin rakenteisiin äänieristetyillä kannakkeilla. Kannakkeita ei saa kiristää liian tiukalle, sillä muuten kumi ei enää jousta ja ehkäise tärinän siirtymistä rakenteisiin.
 • Eristä putkiston läpiviennit rakenteista sekä valun sisään jäävät osat mahdollisimman hyvin, jotta rakenteen ja putkiston välille ei muodostu äänisiltaa. Eristykseen voi käyttää esimerkiksi eristyssukkaa, eristysteippiä ja äänieristysmattoa.
 • Käytä eristeitä varsinkin putkien suunnanmuutosten kohdalla.
 • Vältä putkien suunnanmuutoksia ja heittoja pystykookoojassa.
 • Käytä virtausteknisesti optimoituja yhteitä, joissa käännösten kulma on riittävän loiva (45 astetta) ja joissa on värähtelyä vähentäviä ääniripoja.

(vinkkien lähde: Geberit Oy)

Paloseminaarien kiertuepaikkakunnat ja aikataulu:

 • Oulu ti 15.3.
 • Turku ti 5.4.
 • Seinäjoki to 14.4.
 • Tampere ti 19.4.
 • Jyväskylä ke 20.4.
 • Kuopio to 21.4.
 • Lappeenranta ke 27.4.
 • Vantaa to 28.4.
 • Espoo ti 10.5.
 • Rovaniemi ti 17.5.

Lisätietoja:

Geberit Oy

www.geberit.fi/viemarointi

Maailmanlaajuisesti toimiva Geberit-konserni on saniteettiteollisuuden markkinajohtaja. Geberit toimii integroituna ryhmänä hyvin vahvasti paikallisesti suurimmassa osassa Euroopan maista ja toimittaa parasta laatua olevaa saniteettitekniikkaa ja -keramiikkaa. Yritysryhmällä on 35 tehdasta, joista 6 on Euroopan ulkopuolella. Konsernin pääkonttori on Rapperswil-Jonassa Sveitsissä, ja sillä on yli 12 000 työntekijää yli 40 maassa. Geberit on listattuna Sveitsin pörssissä, ja vuodesta 2012 Geberitin osake on ollut mukana SMI:ssä (Swiss Market Index). Geberit osti suomalaisen Sanitec-konsernin helmikuussa 2015.

Lähde: ePressi.com, kuvat: Pixabay, Geberit

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

putkiremontti putkisto viemäriputkiremontti viemäriremontti