MAINOS

Puucee vastaan kuivakäymälä – puuceejätösten luontoon heittäminen on laitonta

MökkiPiha

Vanha puucee on ongelmallinen käymäläjätteen kannalta. Sitä pitää jälkikompostoida vuoden ajan. Lue puuceeinfo!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kesän lomakauden jälkeen on aika tyhjentää täyttynyt ulkohuussi. Huussitalkoot koskevat monia suomalaisia, sillä puucee on yhä edelleen suomalaisten mökkien vakioratkaisu.

Biolanin heinäkuussa tekemän Huussikyselyn *) mukaan kolmanneksella on mökkivessana perinteinen reikä ja sen alla saavi. Joka kymmenennellä on reikä ja sen alla avoin jätöstila.

Käymäläjätteen heittäminen sellaisenaan luontoon tai peittäminen maahan kaivettuun kuoppaan on laitonta

Moni mökkeilijä ei tiedä, että käymäläjätteen heittäminen sellaisenaan luontoon on lailla kielletty. Myös käsittelemättömien jätösten peittäminen maahan kaivettuun kuoppaan on kiellettyä. Lisäksi on pidettävä huoli, että virtsaa ei pääse valumaan puuceestä suoraan maahan.

– Ympäristön kannalta on hyvä, että käymäläjätteen jälkikäsittely vaaditaan. Ulosteet on kompostoitava asiallisesti, jotta ravinteet ja mikrobit eivät valu pohjavesiin, kaivoihin ja vesistöihin. Ravinnepitoinen käymäläjäte kannattaa ehdottomasti kierrättää, eli hyötykäyttää puutarhassa maanparannusaineena, kertoo Biolanin hallituksen puheenjohtaja Pekka Kariniemi.

Vanha puucee  – jätteen jälkikompostointi vaatii vaivannäköä

Vanhanaikaisen puuceen käymäläjäte on aina kompostoitava. Kiinteä jäte jatkokäsitellään kompostorissa, josta nesteitä ei pääse valumaan pohjamaahan. Itse rakennetut puulaitaiset kompostit eivät ole tarpeeksi tiiviitä käymäläjätteelle.

On suositeltavaa suosittelee, että käymäläjäte jälkikompostoidaan sadevesiltä suojassa puutarhakompostorissa. Hyvässä käymäläjätekompostorissa on pohja. Pohjattomassa puutarhakompostorissa märkä käymäläjäte kannattaa kompostoida puutarhajätteen joukossa. Puutarhajäte tasaa kosteutta ja toisaalta käymäläjäte nopeuttaa puutarhajätteen maatumista.

Kompostoivan kuivakäymälän jätteen voi levittää suoraan koristekasveille

Kuivakäymälän tyhjennys

Uudet kuivakäymälät ovat hajuttomia, helppoja käyttää ja tyhjentää.

Nykyaikainen kompostikäymälä on hajuton ja siisti. Kiinteä jäte kompostoituu nopeasti ja sen saa levittää koristekasveille heti ilman jälkikompostointia.

Ulkohuussin, jossa on kompostoiva kuivakäymälä, tyhjennys on helppoa. Kompostikäymälän tyhjennysväli on selkeästi pidempi kuin perinteisessä saavitoteutuksessa eikä tyhjennysvaiheessa koskaan tarvitse käsitellä raakaa jätettä. Jos käytössä on lämpöeristetty malli, se kompostoi myös talviaikaan. Esimerkiksi lämpöeristettyyn Biolanin Kompostikäymälään voi kompostoida myös keittiön biojätteet.

Uudet kuivakäymälät ovat käyttömukavuudeltaan korkealuokkaisia. Ne ovat hajuttomia, helppoja käyttää ja tyhjentää. Lisäksi ympäristöystävällisyys on vesivessaan verrattuna parempi.

 

Lähde: *) Biolanin sähköiseen Huussikyselyyn vastasi heinäkuun 2014 kahden ensimmäisen viikon aikana 1 575 kesämökin käyttäjää. www.biolan.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kompostointi kuivakäymälä käymäläjäte puucee