Puukiipeilyn suomenmestari on taas löytynyt

Piha
Suomen Puunhoidon Yhdistys ry järjesti vuorossaan neljännet puukiipeilyn suomenmestaruuskilpailut Espoossa. Kilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja osaamista. Katso kuka voitti!

Kilpailussa testattiin puunhoitajien kiipeilytaitoa, -tekniikkaa ja nopeutta viidessä eri tehtävässä. Ensimmäinen päivä oli kaikille kilpailijoille avoin karsintakilpailu. Toisena päivänä kilpailivat ensimmäisenä päivänä SM-finaaliin selviytyneet kiipeilijät. Kilpailussa oli kolme sarjaa: miesten, naisten ja opiskelijoiden sarjat. Kaikkiaan kilpailuun osallistui 12 ammatikseen toimivaa tai ammattiin opiskelevaa puunhoitajaa eli arboristia.

Juha Palojärvi ja Heli Vuorilampi uusivat mestaruutensa ja opiskelijasarjan voiton vei Arne Sildnik. Perjantain karsintakilpailun kilpailuohjelmassa olivat työkiipeily, nopeuskiipeily, heittopainon heittotarkkuus, jalkalukko ja puusta pelastaminen.

Puussa kiipeillen neljä eri puunhoidollista tehtävää


Kilpailu tarjoaa mahdollisuuden verrata omaa osaamistaan muiden puunhoidon ammattilaisten osaamiseen.

Lauantain finaalissa kilpailijoilla oli yksi laaja tehtäväkokonaisuus puussa. Suoritus alkaa heittopainolla köyden asentamisella puuhun. Sen jälkeen kilpailijan on hoidettava puussa kiipeillen neljä eri tehtävää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lopuksi kilpailija laskeutuu puusta ja vetää käytetyt köydet alas, jonka jälkeen tehtävä on suoritettu. Aikaa suoritukseen on 30 minuuttia. Nopeimman ja teknisesti ammattitaitoisimman suorituksen tehneet kilpailijat palkitaan sarjojensa voittajiksi.

Tarkoituksena kehitää puuhoitajien ammattitaitoa

Kilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Puukiipeilykilpailuilla on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kansainväliset puunhoidon yhdistykset ovat järjestäneet kilpailuja parisenkymmentä vuotta.

Puukiipeilyn SM-kisat pidettiin Espoon Oittaalla 24-25.5.2013.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry

SPYon vuonna 1996 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön puiden hoitoa. Päätehtävänä on oikeista työmenetelmistä ja -tavoista tiedottaminen ja puunhoitoalan tunnetuksi tekeminen. Yhdistys välittää tietoja myös puunhoitoalan yrityksistä, joiden työntekijöinä on koulutuksen saaneita arboristeja. Jäsenistö koostuu arboristeista ja puunhoidosta kiinnostuneista viheralan ammattilaisista. Jäseniä yhdistyksellä on noin 200.