Puulattia on suomalaisten suosikki – lue tutkimustulokset!

Talo
Joka toisella omistusasunnossa asuvalla suomalaisella on kodissaan puulattia. Ulkonäkö on tärkein kriteeri lattian valinnassa: puulattiaa pidetään kauneimpana. Tutkimuksen mukaan suomalaiset rakastavat puulattioita.

Vuoden 2013 lattiatrenditutkimus vahvistaa, että yhä useampi valitsee lankkulattian tai 2-sauvaisen lattian. Kaikki harmaan sävyt ovat lisänneet suosiotaan samoin kuin rustiikkinen vintage-tyyli.

Tarkettin ja Reagera-tutkimusyrityksen tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset päätyvät usein puulattiaan valitessaan lattiaa kotiinsa. Tärkein syy valintaan on puun ulkonäkö. Paitsi että puu on kaunis, se on myös lämmin ja mukavantuntuinen jalkojen alla. Tärkeänä pidetään myös sitä, että puulattian voi tarvittaessa kunnostaa.

– Tutkimuksemme osoittaa, että suomalaiset pitävät erittäin paljon puulattioista. Puulattia on luonnollinen, kaunis ja aito. Se luo kotoisan tunnelman, on vakaa ja sen voi useimmiten hioa uudelleen. Lisäksi nykyajan puulattiat ovat erittäin helppoja asentaa, kertoo Tarkettin Suomen myyntijohtaja Rolf Myrberg.

– Puulattiaa valittaessa kannattaa varmistaa, että lattia on suunniteltu Suomen ilmastoon, jossa ilmankosteus ja lämpötila vaihtelevat suuresti vuodenajasta toiseen, Myrberg jatkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puu on luonnon muovaama elävä materiaali, joten jokainen lattia on ainutlaatuinen. Lattian väri, rakenne ja puun syiden kuviot vaihtelevat luonnonmukaisesti. Valmistuksen aikana puumateriaalista jalostetaan inspiroiva ja toimiva lattia. Lattian pintakäsittely lakalla tai öljyllä muuttaa puulattian kiiltoa ja suojaa pintaa. Erikoiskäsittelyillä kuten kuultovärjäys, harjaus tai lämpökäsittely saadaan lattiaan kauniita vivahteita.

Vuoden 2013 puulattiatrendit ovat harmaa, 2-sauvakuvio ja vintage


3-sauvainen tammiparketti pitää yhä ykkössijaa kysytyimpänä puulattiana. Kuvassa Tarkett Viva Tammi 3-sauvainen. 

Tämän vuoden selkeänä trendinä on, että suomalaiset valitsevat koteihinsa lankku- tai 2-sauvakuvioisen lattian. Tämä koskee kaikkia puulajeja ja malleja. Eri harmaan sävyjen suosio on kasvussa. Niitä löytyy lähes valkoisista ja vaaleista aina tummiin grafiitinharmaisiin ja ruskeanharmaisiin sävyihin.

Muutama vuosi sitten saapunut rustiikkinen vintage-tyyli on edelleen trendikäs. Lattia ei saa näyttää liian uudelta ja käyttämättömältä. Mekaanisella hankauksella, kuultovärjäyksellä ja harjauksella lattiaan saadaan antiikkinen tuntu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uusien kasvavien trendien rinnalla 3-sauvainen tammiparketti pitää yhä ykkössijaa kysytyimpänä puulattiana.

Puulattia on suosituin olo- ja makuuhuoneissa


Makuuhuoneeseen puulattian valitsisi 76 % vastaajista.
Kuvassa Tarkett Viva Pähkinä 2-sauvainen.

Tutkimuksen mukaan puulattia on suosituin lattia olo- ja makuuhuoneissa.

Näin suomalaiset valitsisivat puulattian eri huoneisiin

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Olohuone 83 %
  • Makuuhuone 76 %
  • Työhuone 53 %
  • Lastenhuone tai teini-ikäisen huone 40 %
  • Keittiö 32 %
  • Eteinen 33 %

Tutkimuksessa selvisi myös, että joka viides suomalainen suunnittelee uuden lattian ostoa vuoden kuluessa.

Nettikyselynä tehtyyn tutkimukseen osallistui tuhat 20–65-vuotiasta omakotitalossa tai omistusasunnossa asuvaa suomalaista. Tutkimus toteutti Tarkett yhdessä Reagera-tutkimusyrityksen kanssa.