MAINOS

Puutalo sai öljylämmityksen tilalle vesi-ilmalämpöpumpun

Lämmitys

Pientalojen omistajille on nyt tarjolla avustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Eurajoella Luvian keskustassa sijaitseva 50-luvulla rakennettu talo lempinimeltään ”Vanhis” on nyt hyvä esimerkki tilanteesta, jossa tuki nopeutti öljylämmityksestä luopumista.

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Olisimme vaihtaneet lämmitysjärjestelmän jossain vaiheessa varmaan muutenkin, sillä asiaa oli harkittu jo pitkään, mutta saatavissa oleva tuki nopeutti ratkaisua. Avustuksen hakeminen oli yllättävän helppoa ja tuen suuruus on hyvä. Totta kai haluamme olla mukana pienentämässä omaa hiilijalanjälkeämme, sanoo omistaja Kimmo Ruusujoki.  

Ruusujoki asuu vaimonsa kanssa 1950-luvulla rakennetussa 140 neliön puutalossa. Perheen kolme tytärtä ovat jo muuttaneet pois kotoa. Talon lempinimi ”Vanhis” on tytärten keksimä. Talo remontoitiin perusteellisesti 2000-luvulla.

– Kun muutimme taloon vuonna 1998, talossa oli kaksoispesäkattila, joka oli työläs ja hyötysuhteeltaan huono. Vuosittain kului noin 2 300 litraa öljyä ja 10 kuutiota puuta, Ruusujoki muistelee.  

Aika oli kypsä lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen

Kymmenen asumisvuoden jälkeen kaksoispesäkattilan tilalle vaihdettiin uudenaikainen öljykattila, jolloin öljynkulutus pysyi samana mutta puuta ei mennyt ollenkaan.  

– Jo silloin harkitsimme vesi-ilmalämpöpumppua, mutta ajattelimme että odotetaan, kunnes laitteet kehittyvät ja hintataso laskee. Aluksi pohdimme myös maalämmön asentamista, mutta investointi olisi ollut lähes kaksinkertainen ja takaisinmaksuaika olisi ollut liian pitkä, joten päädyimme vesi-ilmalämpöpumppuun, Ruusujoki kertoo.

Lisäksi lämmitysjärjestelmän vaihtamista puolsi vanha metallinen öljysäiliö talon sisällä sekä paloturvallisuuden parantuminen vaihdoksen myötä. Kellarikerrokseen olisi ollut kallista ja hankalaa asentaa esimerkiksi palo-ovia.

– Vuotuiset lämmityskustannukset öljyllä olivat noin 2 300 euroa silloisella öljyn hinnalla. Laskennallinen lämmityskustannus vesi-ilmalämpöpumpulla on noin 1 100 euroa vuodessa. Aika näyttää miten käy, Ruusujoki toteaa. 

Vesi-ilmalämpöpumpun lisäksi talon asuinkerroksen kaikki vanhat patterit vaihdettiin uusiin tehokkaampiin malleihin ja kaksi lisäpatteria kytkettiin järjestelmään. Sähköalan ammattilaisena talon isäntä teki kaikki tarvittavat aukotukset ja uuden järjestelmän vaatimat sähkötyöt sekä pattereiden vaihdot itse, mikä vähensi kokonaiskustannuksia, jotka olivat noin 14 000 euroa.  

– Tukea saimme 4 000 euroa. Järjestelmän vaihtaminen sujui hienosti ammattitaitoisen LVI-asentajan voimin. Myös putkiliikkeen kanssa asiointi oli sujuvaa ja helppoa. Vähän päänvaivaa aiheutti vanhan talon sokkelin läpiviennit. Sokkeli oli paikoin 40 cm paksu ja osin luonnonkiveä. Ilman muuta lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kannattaa. Hyvän urakoitsijan kanssa homma toimii, Ruusujoki sanoo. 

Ratkaisut harkiten

Vanhan öljylämmityksen korvaamiseen on monia vaihtoehtoja. Tilalle voidaan laittaa muun muassa maalämpö, ilmavesilämpöpumppu, pellettilämmitys, sähkölämmitys tai kaukolämpö, siellä missä se on saatavilla. Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole, vaan valinta on tehtävä aina kohteen sekä kohteen energiankäytön ja tarpeiden mukaan.

Monesti investointikustannuksiltaan kalliimpi vaihtoehto tuo pienemmät energiakulut ja päinvastoin. Lämmitystapavaihtoehtojen vertailua voi tehdä Motivan lämmitystapojen vertailulaskurilla ja näin saada käsitystä investoinnista ja tulevista energiakuluista. Kannattavinta on iäkkäiden ja heikolla hyötysuhteella toimivien öljylämmityslaitteistojen vaihtaminen.

– Kun talon lämmitystarve on lisäksi suhteellisen korkea, ovat säästöt ja ympäristöhyödyt suurimmillaan. Öljypolttimen tyypillinen käyttöikä on noin 12–15 vuotta ja kattilan noin 25 vuotta, toteaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Vaihtoehdon valintaa helpottamaan voi kysyä neuvoa kuluttajien energianeuvonnasta tai alueelliselta energianeuvojalta. Kannattaa miettiä myös itselle sopivaa lämmitystapamuutoksen ajankohtaa. Erityisesti niiden kotitalouksien, jotka ovat jo miettineet muutosta, kannattaa nyt nopeuttaa muutostyötä ja hyödyntää saatavilla olevaa tukea. On syytä muistaa, että kotitalousvähennys verotuksessa on tähänkin asti ollut remonteissa apuna. Kotitalousvähennystä ei voi käyttää hyödyksi sellaisessa remontissa, johon hakee öljylämmityksen luopumisen tukea. 

Avustusta riittää vielä tuhansille pientaloille

Ympäristöministeriö on varannut avustusta varten lähes 30 miljoonan euron määrärahan, jolla tavoitellaan noin 10 000 ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista. Kiinnostus avustusta kohtaan on ollut suuri ja hakemuksia tulvii Pirkanmaan ELY-keskukseen, joka myöntää avustuksen koko maassa. ELY-keskuksesta vakuutetaan, että määrärahaa riittää vielä tuhansille pientaloille.

Tukea myönnetään 4 000 euroa, kun öljylämmitys vaihdetaan kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muihin lämmitysmuotoihin avustusta myönnetään 2 500 euroa. Fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta, käyttäviin rakennuskohtaisiin lämmitysjärjestelmiin tukea ei myönnetä, joten öljylämmitys ei saa jäädä edes varajärjestelmäksi.

2 500 euron avustusta tähän mennessä hakeneilla hankkeiden kustannusarviot olleet noin 2 600–5 500 euroa. 4 000 euron avustusta hakeneilla kustannusarviot ovat vaihdelleet noin 7 000–28 000 euron välillä. Suurempaa avustusta hakeneiden kustannusarvio on ollut keskimäärin 14 500 euroa. 

Avustuspäätöstä kannattaa hakea jo ennen muutostöitä

Avustusta voi hakea takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustuspäätöstä kannattaa kuitenkin hakea jo ennen muutostyön aloittamista varsinkin, jos haluaa varmistua myönteisen päätöksen saamisesta.

– Ennen avustuksen hakemista on hyvä olla yhteydessä omaan kuntaan, mistä saa tiedot esimerkiksi maalämpöä varten tarvittavista luvista. Avustushakemukseen on liitettävä suunnitelma öljylämmitysjärjestelmän purkamisesta ja uuden toteuttamisesta. Suunnitelmaksi käy urakoitsijan tekemä tarjous, jossa on eritelty työvaiheet, sanoo yksikönpäällikkö Ari Nygrén Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Hakeminen on helpointa sähköisessä Aluehallinnon asiointipalvelussa. Ennen hakemista kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti myöntämisehtoihin ja hakuohjeeseen. Avustuksen myöntämisehtoihin ja hakemiseen liittyvissä asioissa neuvoo valtakunnallinen ympäristöasioiden asiakaspalvelu. Kuluttajien energianeuvonta puolestaan vastaa öljylämmityksen vaihtajien teknisiin kysymyksiin.

Kuluttajille tarjolla maksuton webinaari

Öljylämmitteisten pientalojen omistajille on nyt tarjolla lisätietoa lämmitysjärjestelmän vaihdosta maksuttomassa webinaarissa 7.10.2020.

Webinaarissa on mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijoille. Voit myös lähettää kysymyksiä ennakkoon sähköpostitse osoitteeseen kuluttajaneuvonta@motiva.fi  

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan alla olevan linkin kautta viimeistään ma 5.10.2020 mennessä:

Ilmoittautuminen Öljylämmitys vaihtoon -webinaari >>

Lähetämme osallistumislinkin ja -ohjeet webinaariin liittymiseksi ilmoittautuneille keskiviikkona 7.10. aamulla. Webinaari tallennetaan ja on myöhemmin katsottavissa Motivan Youtube-kanavalla.

Lue lisää:

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi (ely-keskus.fi) 

Aluehallinnon asiointipalvelu (sahkoinenasiointi.fi)

Öljylämmityksestä uusiutuvaan energiaan (Motiva Oy)

Pientalojen lämmitystapalaskuri

Asiakaspalvelu ja neuvonta

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu (avustuksen ehdot ja hakeminen)

Kuluttajien energianeuvonta (lämmitysremontin toteuttaminen ja tekniset ratkaisut)

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiatehokas asuminen ilma-vesilämpö ilma-vesilämpöpumppu lämmitysöljy maalämpö maalämpöpumppu maalämpöpumput Motiva


Lisää samasta aiheesta