Puutalon maalaus on usein iso urakka, ja tässäkin asiassa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Talon maalaamiseen tarvitaan oikeat maalit ja kunnon välineet, eikä perusteellista esivalmistelua pidä unohtaa. Ensi-innostuksen voit purkaa maalaamalla talon kulmaan näytepaloja erisävyisillä uusilla maaleilla tai samalla vanhalla, jolloin huomaat, miten paljon väri on haalistunut vuosien saatossa.
Maalatessa tikkaat ja telineet ovat tarpeen
Jos talo ei ole korkea, useimmiten maalaustöihin riittävät tavalliset alumiinitikkaat. Tikkaat voit tietysti rakennella itsekin puusta. Siirreltävä maalarin pukki, jossa on pari porrasta ja ylin taso 1,5–2 metrin korkeudella, saattaa tikkaiden lisäksi riittää koko talon maalaamiseen.
MAINOSJos maa talon ympärillä on tasaista ja kiinteää, konevuokraamosta hankittu, pyörillä liikkuva teline on kätevä, kun sitä voi siirtää eteenpäin työn edistyessä. Vaikeimpiinkin paikkoihin pääset käsiksi pienellä, henkilöauton vetokoukussa hinattavalla hydraulisella nosturilla. Kun käytät vuokravälineitä, ajoita työt kustannusten alentamiseksi niin, että telineet eivät joudu olemaan käytössä pitkään.
Varsinkin vanhan maalin poistaminen vaatii paljon aikaa ja hyvät työolosuhteet. Silloin paikkaansa puolustavat tukevat, puiset tai metalliset telineet kaiteineen. Voit rakentaa ne käytetystä puutavarasta, mutta uudetkaan lankut ja soirot eivät mene niin huonoiksi, etteivät ne kelpaisi runkopuiksi tuleviin rakennushankkeisiin.
Pese ja puhdista seinät ennen maalausta
Vanha maali on kerännyt pölyä ja roskia sekä maalista rapautuneita murusia. Vielä pahempaa on pintaan savukaasuista ja muista ilman epäpuhtauksista tiivistynyt lika, joka hylkii uutta maalikerrosta, koska se sisältää rasvaa ja öljyjä. Siis pesemään!
Paras väline puhdistukseen on painepesuri. Tavallinen kotikäyttöön tarkoitettu pesuri on riittävän tehokas. Jos valitset suuttimeksi pyörivän turbosuuttimen, jopa iso osa huonosti kiinnittyneestä vanhasta maalista irtoaa, ja säästyt paljolta kaapimiselta. Mitään kemikaalia ei tarvita. Pelkkä vesi riittää, mutta painepesuriin tarkoitettu mieto pesuainekaan ei ole pahaksi. Pesussa lähtevät myös maalin pintaan kertyneet home ja sammal. Jos kuitenkin varsinainen puupinta on homehtunut, käytä hypokloriittipohjaista homeenpoistoainetta.
MAINOSJos painepesuria ei ole, myös perinteinen pesu harjaten käy laatuun. Pesuaineeksi soveltuu muutama tippa astianpesuainetta tai kidesooda. Kätevä väline on tuuheaharjaksinen varsiharja, mutta naulaa siihen pyöreän varren asemesta poikittainen rima, niin saat hyvän otteen.
Anna puun kuivua kunnolla pesun jälkeen, säistä riippuen mieluiten 1–2 viikkoa. Pesu ja maalattavan pinnan esikäsittely sopii hyvin epävakaiden säiden askareeksi, sillä maalaus on tehtävä poutasäällä. Puu ei saa olla kosteaa, kun sitä maalataan öljy- tai alkydimaalilla. Syyskesän kasteiset yöt ovat riski, sillä kun tuoreesta maalista haihtuu liuotinta, maalipinta jäähtyy ja pintaan saattaa tiivistyä kosteutta. Silloin pinnasta tulee kiilloton tai harmahtava.
Lämmin pilvipouta on ihanteellinen, aurinkoisella säällä pitää maalaaminen ajoittaa päivänkierron mukaan niin, että työskennellään koko ajan varjon puolella.
Muhiva puu kuivaksi
Auringon valo ja paahde ovat ulkoseinien maalipintojen pahin vihollinen. Sen huomaa helposti: päivän puolella vanha maali on kauhtunutta ja puu on halkeillut, varjoon jäävät seinät ovat paljon paremmassa kunnossa. Sade ja kosteus eivät niinkään tee tuhojaan, tai jos tekevät, vika on useimmiten rakenteissa: katolta tippuva vesi roiskuu maasta seinien alaosiin, katto tai räystäskouru on vuotanut jne.
Tilanne on vaikeampi, jos maali on irtoillut kosteuden vaikutuksesta. Se kosteus, joka maaleja turmelee, ei useinkaan tule sateena taivaalta, vaan rakenteiden läpi rakennuksen sisältä. Asunnosta tihkuva kosteus päätyy puun ja tiiviin maalipinnan väliin, ja varsinkin jäätyessään työntää maalia irti puusta.
MAINOSOnko lämmöneristystä kenties paranneltu sisäpuolelta? Silloin talon ulkopinnat jäävät kylmemmiksi, ja maalin alle tiivistyvä kosteus rapauttaa maalikerrosta ja sen alapuolista puuta etenkin jäätyessään. Sanotaan, että maalin liian tiivis kalvo hautoo puuta. Jos maali läpäisee kosteutta edes vähän, näin ei pääse käymään.
Vanhoissa taloissa ei ulkovuorauksen alla ole tuuletusrakoa. Olisiko ilmaväli unohtunut uudestakin ulkovuorauksesta? Jos vanha maali on irtoillut liuskoina, se on ilmeisesti ollut lateksityyppistä. Yksinkertaisinta on poistaa edelliset maalikerrokset mahdollisimman tarkasti ja uudistaa maalaus aidolla öljymaalilla.
Ratkaisu kuulostaa työläältä, mutta edustaa niin sanottua kestävää kehitystä. Vika pitää poistaa siitä, missä se on. Sama koskee lahonneita tai rikkoutuneita kohtia. Poista vain vaurioitunut kohta ja tee tilalle paikka mahdollisimman tiivissyisestä ja lujasta puusta.
Paikkaa oksanreiät puutapeilla, pienemmät kolot ja halkeamat öljykitillä, jota myydään myös ikkunakitin nimellä, tai akryylimassalla. Älä käytä silikonia, sillä siihen ei tartu maali.
MAINOSPensselit heilumaan!
Alkuvaiheen työt ja pohjustus ovat oikeaa työtä, ja varsinainen maalaaminen pelkkää huvia. Kun olet valinnut oikean maalityypin ja löytänyt mieleisen värisävyn, koemaalaa ainakin puolen neliön pala malliksi. Sitten pääset tositoimiin.
Älä tingi suojaamisesta! Sokkeliin tai peruskiviin päätyneiden maalinroiskeiden poistaminen on paljon työläämpää kuin maalittomien tai eriväristen osien suojaaminen pahvilla tai muovilla.
Hae maalikaupasta kunnon välineet: kutakin maalityyppiä varten on olemassa sille erityisesti sopiva sivellintyyppi. Tela ja maaliruisku eivät sovi puutalon ulkomaalaukseen. Pohjamaalaa paljas puupinta joko ohennetulla pintamaalilla tai erityisellä pohjamaalilla. Suojaa paljastuneet naulankannat, ikkunapellit ja rautaosat ruosteenestomaalilla. Sekä pohjamaali että ruosteenestomaali kannattaa sävyttää pintamaalin väriseksi.
Jos puussa on pihkaa tihkuvia oksia, poista pihka mineraalitärpätillä ja sivele oksapaikkoihin oksalakkaa. Pohjamaali, oksalakka ja puunsuoja eivät sovellu keittomaalia käytettäessä. Jos olet oikeakätinen, aloita työ oikealta ylhäältä, jos taas vasenkätinen, aloita vastaavasti vasemmalta.
Vinkki!


Teksti: Esko Kuokkanen, piirrokset: Leif Qvist