Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Puutarha: huhtikuu tuo kevätmielen

Piha
Toiveikas kevätmieli syntyy auringosta, kantohangista ja vesipuroista. Kasvukausi on huulilla, mutta vielä on aikaa nautiskella joutilaana ja suunnitella tulevia.

Kasvihuoneessa tapahtuu

Paistepäivinä aurinko hellii kasvihuonetta ja maakin lämpenee vauhdilla. Kunnosta kasvupedit kylvökuntoon heti, kun maanpinta on pehmennyt. Pistele vakoihin tillin, persiljan, salaatin ja retiisin siemenet. Upota multaan myös itäneitä sipuleita ja valkosipulin kynsiä. Näitä maistuvia pikkuvihanneksia on hauska kipaista hakemaan omasta kasvihuoneesta pitkin kevättä. Korjuun voit aloittaa heti, kun jotain syötävää on versonut. Kasvua on hyvä jouduttaa harsolla, mutta lämmitystä nämä sinnikot eivät kaipaa.

Perunat itämään

Peruna on kotitarveviljelijän peruskasvi, jota on ilo kasvattaa kunnostetussa, kompostilla höystetyssä hiekansekaisessa maassa. Ota siemenperunat itämään huhtikuun lopulla valoisaan paikkaan, mieluiten 10-15 asteen lämpöön. Sopiva idätysaika on noin neljä viikkoa. Jos kasvatat perunaa myös talvivarastoon, hanki muutaman vuoden välein tarkastettua siementä maatalous- tai puutarhakaupasta. Se takaa terveen ja hyvän sadon. Kotipuutarhurin perunaohjeita löytyy esimerkiksi: www.kantaperuna.com/fi/puutarha.html.

Vihreää pääsiäistä!

Kuun vaihteessa on hyvä kylvää pääsiäisruohot. Ripottele joukkoon myös auringonkukansiemeniä, herneitä ja mitä vain siemeniä kotoa löytyykin. Jos löydät tienpenkasta tai pientareelta jo leskenlehden alkuja, kaiva varovasti ylös ja siirrä samalle vadille rairuohojen joukkoon.

Nyt puutarhassa

  • Leikkaa vadelmat ja tue versot leikkauksen jälkeen. Poista tyveä myöten kuivat versot, jätä korkeintaan 15 uutta versoa rivimetrille, 30 sentin levyiseen penkkiin. Lyhennä liian pitkät versot 1,5 metrin mittaisiksi.
  • Omenapuiden huolto on mukavinta pilvipoutaisena päivänä, kun aurinko ei häikäise. Jos olet epävarma leikkaaja, poista vain kuivat ja toisen oksan kanssa ristiin kasvavat oksat. Harjaa irtokaarna puun rungolta ja ruiskuta puu kasviöljypohjaisella kevätruiskutteella tuholaiskuormaa keventääksesi.
  • Kylvä yrttejä sisälle pikku ruukkuihin. Kun taimia kuitenkin tulee helposti liikaa, anna niitä lahjaksi ystäville. Basilika, timjami ja persilja kelpaavat varmasti!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

’Clematis alpina subsp. sibirica’

Hyödä siperiankärhö kukkaan jo huhtikuussa. Osta rehevä astiataimi niin varhain kuin vain saat taimimyymälästä. Laita se suojaruukkuun ja pidä sisällä lämpimässä ja valossa. Suihkuta silloin tällöin. Vie taimi hyvällä säällä ulos ja nosta sisälle yöksi. Lehtisilmut avautuvat tuota pikaa ja kohta kärhö on täynnä valkeita kukkia.