Varjolilja kukkii juhannuksen tienoillaNyt puutarhassa
– Riippumaton auvoisa aika on alkanut. Viritä pihan värikäs vetonaula tukien väliin kiinnityshakojen avulla niin, että voit helposti myös irrottaa sen. Kankainen matto sietää sadettakin, mutta unohdettuna se haalistuu ja hiutuu. Lisää aidoista riippumatoista www.lasiesta.com/us/riippumatto/riippumatto.htm
– Herneet kannattaa tukea pian taimettumisen jälkeen ennen kuin ne alkavat kaatua ja takertua toisiinsa. Vanha, kelpo keino on punoa tukevaa ja hyvännäköistä vinoristikkoa oksista hernerivin viereen. Pystyyn tuettujen herneiden poimiminen on silkkaa iloa.
– Liljojen aika alkaa juhannukselta, kun ihana, luonnonläheinen varjolilja availee turbaanikukkiaan. Monivuotiset liljat ovat uskollisia kukkijoita eivätkä ne vaadi mitään erityisiä kasvuoloja. Punaiset liljakukot tekevät joskus pahaa jälkeä liljakasvustoissa alkukesällä. Ne on nyt syytä nitistää. Vinkkejä tuholaisten torjuntaan voit lukea täältä.
 
Vielä ehtii kylvää
Kesä on jo pitkällä, mutta vielä kannattaa tehdä kylvöjäkin. Lehtisalaattia, pinaattia, vuonankaalia, rucolaa, tilliä, naurista, retikkaa ja retiisiä voi kylvää vielä heinäkuussa. Punajuurikkaan kylvön voi hyvin siirtää juhannusviikolle, jolloin syyssadoksi saadaan sopivasti suupalan kokoisia mukuloita.
 
Luonnonmukainen puutarha -kirjaHelppohoitoinen mökkipuutarha
Mökin puutarha tarjoaa mukavaa pientä lomapuuhaa ja omavaraisuutta ruokatalouteenkin. Jos hoitotyöt eivät innosta, kannattaa mökin pihapiiriä kehitellä mahdollisimman luonnonmukaiseksi, ilman erityistä hoitoa vaativia puutarhakasveja. Silti istutukset voivat olla täyteläiset ja tyylikkäät. Päällystetyt polut houkuttavat kulkemaan ja säästävät metsänpohjaa. Rakentamisen jälkien paikkaaminen maastossa ei vaadi ruokamultaa ja hoitonurmikkoa, vaan usein malli löytyy lähiluonnosta: hiekkaa, kiveä, kunttaa ja luonnonkasveja.
Innostava kotimainen perusteos on Pentti Alangon ja Pirkko Kahilan Luonnonmukainen puutarha, Tammi 2001.
 
RuusupapuRuusupapu somistaa pihakeittiön
Nopeakasvuinen ja kaunis ruusupapu on pihakeittiön paras kesäköynnös. Kasvi on hallanarka, joten taimet istutetaan lopullisille kasvupaikoilleen vasta kesäkuussa. Ruusupapu kannattaa sitoa kiinni sieltä täältä säleikköön tai tukeen, jotta se levittäytyy kauniisti ja yltää vaivatta korkeuksiin. Kukat ovat syötäviä ja sopivat hyvin kesäisen salaatin ainekseksi. Nuoret pavut ovat mureita ja herkullisia kypsennettyinä. Osa litteistä paloista saa kasvaa täyteen mittaansa ja kypsyttää siemenensä seuraavan kevään kylvöihin.
Lue lisää pavuista ja papuresepteistä www.kotimaisetkasvikset.fi
 
Tee puutarhaasi oma aavikko mehikasveillaIdea
Monet mehikasvit, kuten kaktukset, agaavet ja aaloet, rakastavat kesää ja aurinkoa. Tee niille oma aavikko puutarhaan ja upota ruukut soraan. Varmista, että liika vesi pääsee poistumaan nopeasti paikalta, sillä nämä kasvit osaavat varastoida vettä.
 
Kysy Sinikalta! Lähetä kysymyksesi osoitteessa www.suomela.fi/ekspertit.